Κορονοϊός: Lockdown μόνο για τα Σαββατοκύριακα στην Ουκρανία – Διαδηλώσεις κατά των μέτρων στο Κίεβο

Μερική καραντίνα μόνο για τα Σαββατοκύριακα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη (11/11) στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας και παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο υποχρεώνονται όλα τα καταστήματα που δεν διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης να κλείσουν για τα τρία επόμενα Σαββατοκύριακα. Η απόφαση αφορά μεταξύ άλλων τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τους αθλητικούς χώρους. Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ εξήγησε ότι θα ήταν προτιμότερη μια «πλήρης καραντίνα», όμως η οικονομία της χώρας δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει ένα τέτοιο μέτρο.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα

Λίγες ώρες νωρίτερα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Κίεβο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Αφήστε με να εργαστώ» και «Χωρίς δουλειά, δεν έχει φόρους». Στην πλειονότητά τους ήταν εργαζόμενοι σε εστιατόρια και κινηματογράφους.

Ο Ντίμτρο Ντέρκατς, συνιδιοκτήτης της αλυσίδας κινηματογράφων Planeta Kino, είπε ότι το 80% των εσόδων του εξαρτάται από τις προβολές του Σαββατοκύριακου. «Είναι παράλογο για εμάς να εργαζόμαστε μόνο τις καθημερινές. Θα χρειαστεί πιθανότατα να κλείσουμε τελείως τους κινηματογράφους και να απολύσουμε τους υπαλλήλους», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι αυτά τα μέτρα «μπορεί να βλάψουν τους επιχειρηματίες».

Η Ουκρανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βοήθεια των Δυτικών πιστωτών της. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 480.000 μολύνσεις και πάνω από 8.900 θάνατοι και το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».

Το lockdown τα Σαββατοκύριακα ανακοίνωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Ντενίς Σμιγκάλ.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις με επιχειρηματίες και ειδικούς, η κυβέρνηση επέλεξε ένα μοντέλο μέτρων καραντίνας, το οποίο θα διασφαλίσει τη λειτουργία της οικονομίας και θα αποτρέψει την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Ο ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε στα ύψη στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρέμεινε υψηλός καθόλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα οδηγώντας την κυβέρνηση στην παράταση ορισμένων μέτρων καραντίνας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέχρι σήμερα η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 489.808 κρούσματα κορονοϊού, 8.947 θανάτους, ενώ 221.459 άνθρωποι, που είχαν μολυνθεί με τον ιό, έχουν ιαθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...