Κορονοϊός: Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες – Παράταση lockdown ως τις 22/03, νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Μετά και τα νέα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή (12/03) ότι το lockdown παίρνει τελικά παράταση – και στην Αττική, που παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» – έως τις 22 Μαρτίου, όπως αναμενόταν από την Πέμπτη (11/03).

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε γνωστό επισήμως ότι τα σχολεία θα κλείσουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας. Με τα μαθήματα να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Όπως είχαν, άλλωστε, εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι από το μεσημέρι, κάτι που επιβεβαίωσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για 20.000 τα ενεργά κρούσματα, ενώ υπογράμμισε: «Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astrazeneca».

Επίσης, νέες περιοχές της χώρας μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου») – με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας» – ενώ οι υπόλοιπες μπαίνουν είτε παραμένουν στο «κόκκινο» (επίπεδο “αυξημένου κινδύνου”). Επαναλαμβάνεται ότι και σε αυτές τις περιοχές από την Τρίτη (16/03) αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, που ίσχυε έως τώρα, και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

«Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό, τι και σήμερα (σ.σ. όπως είχε γίνει γνωστό από την Πέμπτη 11/03), Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας. Για το SMS 6 θα χρησιμοποιούμε… μόνο τα πόδια ή το ποδήλατο. Άρα και ο χαρτατετός θα «πετάξει» μόνο κοντά στο σπίτι μας.

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα».

Ακολούθως ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισε:

«Στο “βαθύ κόκκινο” (επίπεδο “πολύ αυξημένου κινδύνου”) παραμένουν

 • η Περιφέρεια Αττικής,
 • οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
 • οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου),
 • Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
 • οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
 • οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου, καθώς και
 • ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
 • ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
 • ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και
 • ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Από το Σάββατο (13/03) στις 6 το πρωί έως τις 22 Μαρτίου εντάσσονται επίσης στο «βαθύ κόκκινο»…

 • oι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, καθώς και
 • oι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
 • o Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
 • o Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
 • ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων».

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα και την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» («κόκκινο»), όπου από την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Τι είπε για το λιανεμπόριο

«Να σημειώσουμε πως οι ειδικοί άφησαν… παραθυράκι για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο, παραμένει, ωστόσο, άγνωστο το πότε αυτό θα συμβεί. Πιο συγκεκριμένα, το “λιανεμπόριο θα ανοίξει μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες”», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τέλος, στις 16 Μαρτίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, και θα λειτουργούν με ραντεβού, με βάση τα όσα είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για εμβόλια και την κατάσταση στη χώρα

Αρχικά τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι στα 20.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Λέγοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας Covid στην Αττική υπολογίζεται στο 92%», υπογράμμισε…

Στην Αττική, που «βράζει» από κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα φθάνουν τα 10.000 όταν μόλις πριν από μία εβδομάδα αυτά ήταν 8.050, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά, όπου παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4% που θεωρείται το «πράσινο» όριο, ενώ μίλησε και για περιοχές στις οποίες έφτασε ακόμη και το 7%.

«Τις τελευταίες δύο μέρες, οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500», είπε ακόμα, μιλώντας για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ενώ τόνισε πως μόνο στην Αττική έγιναν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 2.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Επιπλέον αναφέρθηκε ξανά στην ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και στους κινδύνους διασποράς στους χώρους εργασίας.

«Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astrazeneca», ανέφερε ακόμα, σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ακολούθως τόνισε ότι, αυτό που είχε γίνει γνωστό από το μεσημέρι, ότι «οι ειδικοί ζήτησαν οριζόντιο λουκέτο στα σχολεία όλης της χώρας για δύο εβδομάδες, με τα μαθήματα να γίνονται με τηλεκπαίδευση».

Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για τους εμβολιασμούς και το εμβόλιο «AstraZeneca» 

Όπως είπε στην αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, «η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά αυτά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο».

Η ίδια πρόσθεσε ότι από τις 170.000 δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει και στη χώρα μας, προέκυψε μόνο ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό το οποίο από τα πρώτα στοιχεία δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Συμπληρωματικά τόνισε ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Όπως τόνισε από τα 5 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε χώρες όπου έγιναν οι αναφορές, σημειώθηκαν μόνο 30 τέτοια επεισόδια.

Όπως παρατήρησε τα επεισόδια αυτά είναι συχνά ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό στην κοινότητα και ανέφερε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ήδη χορηγηθεί 11 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων δεν αυξήθηκε περισσότερο σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί απ’ ότι ισχύει στο γενικό πληθυσμό.

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση

Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε.

«Καλύτερη εικόνα, είπε ο καθηγητής», περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη (18/03).

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.

Στην ενημέρωση ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας για θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Δείτε την ενημέρωση:

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...