Κορονοϊός: Και η Ισπανία «παγώνει» τη χρήση του «Astrazeneca» – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

Μετά τις Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία και η Ισπανία αποφάσισε ν’ αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» για τουλάχιστον 15 ημέρες με την ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τις παρανέργειές του να μεγαλώνουν. Για τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις.

Ανάλογη απόφαση πήρε το πρωί η Ολλανδία και το Σαββατοκύριακο η Ιρλανδία. Ήδη, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία και Ταϊλάνδη έχουν παγώσει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου.

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί διαβεβαιώνουν ότι… «Είναι ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca».  Με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να κάνει σχετικές δηλώσεις. Με τους Ευρωπαίους να ανησυχούν… Πέθανε υγειονομικός στη Νορβηγία που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca. «Δεν υπάρχει συσχετισμός», τονίστηκε…

Την αρχή των… αναστολών έκανε η Γερμανία και όπως έγινε γνωστό η απόφαση ελήφθη μετά από συμβουλή της εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τη διερεύνηση αναφορών σχετικά με θρομβώσεις.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας και μετά από συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου «Paul Ehrlich», το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί θρομβώσεις.

Ακολούθησαν Γαλλία και Ιταλία, με τις δύο χώρες να επικαλούνται «προληπτικούς λόγους» και εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Αργά το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας έγινε γνωστά τα νέα και από την Ισπανία.  

Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου». Τόνισε πως οι αναφορές για θρομβώσεις αφορούσαν εγκεφαλικές φλέβες, αλλά δεν διευκρίνισαν πού ή πότε συνέβησαν τα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (11/03) ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν του κινδύνου και πρέπει να συνεχίσει η χορήγησή του. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε, ωστόσο, την Παρασκευή (12/03) ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο. Την ώρα που υπάρχουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca στην ΕΕ.

Πιο αναλυτικά…

Τι έγινε γνωστό για την Ισπανία

Όπως ανέφερε το «Reuters», «σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά τις Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και η Ισπανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Covid της AstraZeneca για τουλάχιστον 15 ημέρες. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας της Ισπανίας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca».

«Στοπ» στο εμβόλιο της Astrazeneca ανακοίνωσε και ο Μακρόν

Η Γαλλία αποφάσισε λίγο αργότερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca«, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) την Τρίτη (16/03).

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Αναστολή εμβολιασμών στη Γαλλία και στους πυροσβέστες 

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Μπους ντι Ρόν (νότια Γαλλία) ανέστειλε τον εμβολιασμό του προσωπικού της κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την εκδήλωση παρενεργειών σε έναν πυροσβέστη, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα.

«Ως προληπτικό μέτρο, αναστείλαμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca», ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας Πυρκαγιών και Διάσωσης (Sdis) στο AFP.

Ένας πυροσβέστης από το Αρλ (σε απόσταση 90 χιλιόμετρα δυτικά της Μασσαλίας), η ηλικία του οποίου δεν διευκρινίζεται, νοσηλεύτηκε για καρδιακή αρρυθμία, μετά την πρώτη δόση.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η περιφερειακή Αρχή Υγείας δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα να σχολιάσει σχετικά. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, η απόφαση αυτή αφορά μονάχα του πυροσβέστες του διαμερίσματος Μπους ντι Ρον.

Ο πυροσβέστης από το Αρλ, ο οποίος παρουσίασε την αρρυθμία μετά τον εμβολιασμό του στις 8 Μαρτίου, «πάει πολύ καλύτερα» σήμερα, σύμφωνα με το «Sdis».

Καμιά εξηνταριά πυροσβέστες στην Μπους ντι Ρον έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της «AstraZeneca» την περασμένη εβδομάδα. Στα δημόσια κέντρα εμβολιασμού όπου βοηθούν στη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών, οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν το εμβόλιο των «Pfizer/BioNTech», διευκρίνισαν στο «AFP».

Στα… χνάρια της Γαλλίας και η Ιταλία

Σχεδόν… ταυτόχρονα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων «Αifa» αποφάσισε επίσης ότι, για προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου «Αstrazeneca» σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Η Γερμανία… ξεκίνησε τον «χορό»

Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας και μετά από συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου «Paul Ehrlich», το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί θρομβώσεις. Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

Τόνισε πως οι αναφορές για θρομβώσεις αφορούσαν εγκεφαλικές φλέβες, αλλά δεν διευκρίνισαν πού ή πότε συνέβησαν τα περιστατικά. Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου «AstraZeneca» τις τελευταίες ημέρες για να διερευνήσουν περιπτώσεις θρόμβων αίματος που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η Γερμανία έχει λάβει κάτι παραπάνω από 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «AstraZeneca» και έχει χρησιμοποιήσει μόνο 1,35 εκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής. Η κατάσταση με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά περίεργη με δεδομένο ότι εδώ και μέρες υπάρχει ανησυχία από πολλές χώρες για παρενέργειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις αναφορές για το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν έχει ενδείξεις αιτιώδους συνάφειας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο «Reuters», ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

«Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca» – Οι Βρετανοί διαβεβαιώνουν

Η κατάσταση με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά περίεργη με δεδομένο ότι εδώ και μέρες υπάρχει ανησυχία από πολλές χώρες για παρενέργειες, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Καθαρά Δευτέρα (15/03) ότι είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο «BBC» ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του «Oxford Vaccine Group», που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Όπως αναφέρθηκε, για να καμφθούν οι όποιες ανησυχίες, μάλιστα, θέση πήρε και ο Μπόρις Τζόνσον. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ. Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών», τόνισε.

«Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία».

Πέθανε υγειονομικός στη Νορβηγία που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca – «Δεν υπάρχει συσχετισμός»

Εν τω μεταξύ, τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών ανακοίνωσε η Νορβηγία τη Δευτέρα (15/03), η οποία νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της «AstraZeneca», χωρίς ωστόσο να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση.

Σημειώνεται, πως αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη (11/03) «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (13/03 έγινε γνωστό πως στη συγκεκριμένη χώρα τρεις υγειονομικοί παρουσίασαν θρομβώσεις, μετά τον εμβολιασμό με το «AstraZeneca».

Να κάνουν οι πολιτικοί το εμβόλιο της AstraZaneca προτείνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ζήτησε τον εμβολιασμό των πολιτικών με το εμβόλιο της «AstraZeneca», προκειμένου, όπως επισημαίνει, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποδοχής του συγκεκριμένου εμβολίου από τους πολίτες.

Σε περιπτώσεις προβλημάτων αποδοχής, πρέπει να αποφασίζονται «καλοσχεδιασμένες ενέργειες ως παράδειγμα», δήλωσε ο κ. Ζέντερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζονται τώρα δηλώσεις ότι και αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. «Πρέπει και στη Γερμανία να γίνει και πάλι μια σαφής δήλωση: είναι αυτό το εμβόλιο καλό ή κακό;», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, εκπρόσωπος δήλωσε την Καθαρά Δευτέρα (15/03) ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα συνεχίζεται, αλλά λαμβάνονται υπ’ όψιν πολύ σοβαρά όλες οι αναφορές σε παρενέργειες. Τα στοιχεία εξετάζονται από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ» σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Έχουμε 10 αναφορές για παρενέργειες»

Την ίδια ώρα, όμως, η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Ολλανδία «τρόμαξε» και ακύρωσε 43.000 προγραμματισμένα ραντεβού

Εξάλλου, την Κυριακή (14/03, η ολλανδική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα αναστείλει για προληπτικούς λόγους έως τουλάχιστον τις 29 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε την Κυριακή (14/03) η ολλανδική κυβέρνηση.

Η κίνηση, που ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις πολλών άλλων χωρών, βασίζεται στις αναφορές από την Δανία και την Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου, τόνισε η κυβέρνηση.

«Με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca» κατά της Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Οι ολλανδικές υγειονομικές Αρχές θα αναγκαστούν να ακυρώσουν 43.000 ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, μετέδωσε αργά χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσων «ANP».

Τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 νοσηλεύονται με θρόμβωση, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας το Σάββατο (13/03).

Η Νορβηγία, όπως η Ισλανδία ή η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη (11/03) την αναστολή χρήσης του εμβολίου. Ακολούθησε η Βουλγαρία την Παρασκευή (12/03), η Ιρλανδία την Κυριακή (14/03) και η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εκστρατεία της.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής παρόμοια περιστατικά παρενεργειών στην Ολλανδία, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο, το οποίο ωστόσο συμβούλεψε τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα «απροσδόκητα ή/και άγνωστα» μετά από τρεις ημέρες.

Την Κυριακή (14/03) η «AstraZeneca Plc» ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...