Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από Τσακρή – «Δεν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου» (video)

Την έντονη ανησυχία του για την επιδημική κατάσταση της χώρας εξέφρασε ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ».

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της βρετανικής μετάλλαξης σε όλες τις ηλικίες, καθώς και στα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, τα οποία ανακοίνωσε στην επίσημη ενημέρωση την Παρασκευή 29/01 ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά να νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο» υποστήριξε.

«Θα τα επανεξετάσουμε όλα την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση, θα είναι πολύ σημαντικό για τις επόμενες αποφάσεις» ξεκαθάρισε. «Αν δούμε αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, αυτό δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά»  εξήγησε έπειτα ο καθηγητής.

«Οι πιο δύσκολοι μήνες»

«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμού  πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, το σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, προϋποθέτει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, αλλιώς, μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. «Συγχρωτισμός, χαλάρωση από την περίοδο των γιορτών, καιρικές συνθήκες -χάλασε ο καιρός οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάνε τη μεταδοτικότητα του ιού- κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας, συνέτειναν στην αυξητική τάση στην Αττική για να δούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα. Αν ξεφύγει η κατάσταση στην Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία είναι δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω, το έχει διδάξει αυτό ο ιός από το πρώτο κύμα» επεσήμανε.

Γυμνάσια

Αναφορικά με την απόφαση να ανοίξουν τα Γυμνάσια της χώρας τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, είπε ότι τελικά «προκρίθηκε το άνοιγμα και στις «κόκκινες» περιοχές με τη λογική ότι η ανάγκη κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που ζητάνε όλοι».

Από τη άλλη, «έχει σημασία πώς ανοίγει κάτι, χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση, πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων, συντονισμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι. Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητο εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας» τόνισε ο ίδιος.

«Σύμφωνα με τις μελέτες μέχρι τα 12 η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά μετά αρχίζει και αυξάνει και στα παιδιά του Λυκείου είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων. Μόνο τα γυμνάσια ανοιχτά σε αυτή τη φάση για τις ‘’κόκκινες’’ περιοχές» πρόσθεσε.

Σημειώνεται, πως αποφασίστηκε στο πλαίσιο των νέων μέτρων τα Λύκεια των περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως συνέβη και με την Αττική, να παραμείνουν κλειστά.

Ακόμη, με βάση τα νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με click away και click in shop μόνο για ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία θα γίνονται οι αγορές στις «κόκκινες» περιοχές (άρα και στην Αττική), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Βρετανική μετάλλαξη

Όπως υπογράμμισε δε, ο κ. Τσακρής, υπήρξαν πρώτες επιδημιολογικές  παρατηρήσεις, κυρίως στη Βρετανία που το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο επιθετικό, τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγαλύτερους, δεν φαίνεται διαφορά στα παιδιά του δημοτικού. «Ο ιός μεταλλάσσεται όπως στους εποχικούς ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις» ανέφερε.

«Δεν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου όταν η Ευρώπη ξέχασε ότι οι ιοί ξεκινάνε τα μεγάλα τους επιδημικά κύματα το φθινόπωρο» τόνισε τέλος ο κ. Τσακρής.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...