Κορονοϊός: Ημέρα αποφάσεων με νέα μέτρα στο «τραπέζι» – Από νωρίς στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα

Η μέρα που περιμέναμε τα τελευταία 24ωρα με αγωνία για να δούμε πώς θα κινούμαστε στο εγγύς μέλλον, έφτασε. Οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν τις τελικές τους εισηγήσεις στην κυβέρνηση κι αυτή με τη σειρά της αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τα 1.000 ενώ τόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και η εικόνα από τα λύματα της Αττικής, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει… θέμα και ανάγκη να έχουμε και αντίδραση.

Τα σενάρια φαίνεται πως είναι πλέον δύο. Ή θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown για ένα διάστημα ή θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές.

Και τα δύο αυτά σενάρια έχουν «υποστηρικτές» μέσα στην επιτροπή Ειδικών. Το μεν πρώτο, αυτούς που θεωρούν πως πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δυναμικά και να μη φτάσει να απειλήσει το σύστημα Υγείας, πόσω μάλλον από τη στιγμή που στο παιχνίδι έχουν μπει και οι μεταλλάξεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Αν επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο, γυρνάμε σε καταστάσεις περασμένου Μαρτίου, με κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου και μετακινήσεις με πολύ αυστηρούς όρους.

Το δεύτερο σενάριο έχει ως υποστηρικτές αυτούς που εκτιμούν ότι ο κόσμος έχει πλέον ταλαιπωρηθεί αφάνταστα και δε θα μπορέσει να «ανεχθεί» ένα δεύτερο κλείσιμο. Όπως δε θα μπορέσει να το ανεχθεί και η Οικονομία που ήδη έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα.

Οι υπέρμαχοι της εφαρμογής των στοχευμένων μέτρων όπου χρειάζεται, θεωρούν πως παρότι η κατάσταση είναι προβληματική, δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που να δικαιολογείται ολικό lockdown. Θα μπορούσε δηλαδή να παραμείνει υπό έλεγχο με επιβολή κάποιων μέτρων και η λύση του lockdown να επανέλθει στο τραπέζι μόνο αν διαφανεί ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, τα ήδη υπάρχοντα μέτρα δεν τηρούνται ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν αποδίδουν.

Στην περίπτωση επικράτησης του δεύτερου σεναρίου, με τα στοχευμένα μέτρα, φαίνεται πως προκρίνεται η πρόταση απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά πλην των Λυκείων (θα επιστρέψουν οι μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης), ενώ το λιανεμπόριο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με click away.

Αντίθετα και με δεδομένο ότι μάλλον θα πάμε σε κατάργηση του click in shop, θα κατεβάσουν ρολά κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ.

Τα μέτρα που ισχύουν τώρα σε όλη τη χώρα και στις «κόκκινες» περιοχές

Θυμηθείτε ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ σε όλη τη χώρα έως τις 8 Φλεβάρη (ανακοινώθηκαν και μέσω της σχετικής ΚΥΑ), και έγιναν γνωστά την προηγούμενη Παρασκευή (29/01), σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός, με την επιστροφή του «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».

Αυτά τα μέτρα ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα για τα το λιανεμπόριο και τα καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σχολεία παραμένουν κλειστά και λόγω κρουσμάτων. Θυμηθείτε πώς λειτουργούν, πλέον, τα σχολεία σε όλη τη χώρα μετά και τις αποφάσεις πριν από μία εβδομάδα.

Οι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκαν στην κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα την Τετάρτη (03/02), μιλώντας και για τα σχολεία, κάνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων, ενώ ζήτησαν, εάν χρειαστεί, να παρθούν νέα. Αυτό έγινε και την Πέμπτη (04/02).

Τι είπαν Χαρδαλιάς και Χρυσοχοΐδης για τη Θεσσαλονίκη

«Δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης μέτρων» για τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε, πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς την Πέμπτη (04/02), μετά από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη», τόνισε από την πλευρά του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...