Κορονοϊός: «Ιανουάριος, Φεβρουάριος οι πιο επικίνδυνοι μήνες» – Τι λένε οι ειδικοί (video)

Η μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού συνεχίζεται (δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα έως τις 7/1) και οι ειδικοί κάνουν τις εκτιμήσεις τους, ενώ έχει πέσει κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης διαπιστώνει, πάντως, ότι σε μεγάλα κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες, ενώ εκτιμά ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800. Με τη χώρα να μετράει αντίστροφα και για την έναρξη των εμβολιασμών, ενώ συνεχίζονται τα μέτρα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» σημείωσε. Σύμφωνα με αυτό το στοιχείο, ο καθηγητής εκτιμά ότι θα είναι πρόωρο τα άνοιγμα των σχολείων. «Αυτό θα δώσει το έναυσμα για μια αναζωπύρωση γιατί αυτό έχει να κάνει με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό όχι το πότε αλλά πιο πολύ το πώς θα ανοίξουν ξανά οι ανθρώπινες δραστηριότητες και πρότεινε τρόπους για να μειωθεί το ιικό φορτίο, όπως να υπάρξει περισσότερη τηλεργασία.

Ο κ. Σαρηγιάννης, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο γρήγορης επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, επανέλαβε πως ακόμη και αν ανοίξουν, θα πρέπει να γίνεται σωστή απολύμανση του αέρος, κάτι που ισχύει, όπως είπε και στους χώρους εστίασης.

O καθηγητής υπογράμμισε ότι εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου λόγω καιρικών συνθηκών, καθώς υπάρχει η τάση οι χώροι να μένουν κλειστοί και να μην αερίζονται σωστά.

Πότε θα αυξηθούν 30% τα κρούσματα

Κατά τουλάχιστον 30% αύξηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σε περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν την 7η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, όπως έχει δηλώσει μιλώντας στο «ethnos.gr».

Για το λόγο αυτό ο ίδιος θεωρεί αναγκαιότητα, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, να παραταθεί το μέτρο των κλειστών δημοτικών σχολείων μέχρι τις 20 ή ακόμα και έως τις 30 Ιανουαρίου. Αναφορικά με το ποια από τις δύο ημερομηνίες θα επιλεγεί, ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των γιορτών και από το αν και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί από αυτές το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

«Θα ήταν πιο σοφό το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων να πάει πιο πίσω από την 7η Ιανουαρίου. Δεν είμαστε ακόμα σε αρκετά καλό βαθμό αποκλιμάκωσης αυτού του κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και θα παίξει το ρόλο της η κοινωνικότητα γονέων και μαθητών. Αν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πάει στις 20 ή στις 30 Ιανουαρίου, θα έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα βρίσκεται κάτω από το 60% και θα έχουμε λιγότερα από 500 κρούσματα την ημέρα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων με μέτρα.

Είναι διαφορετικό να ανοίξουμε με μικρότερη διασπορά και διαφορετικό να ανοίξουμε με μεγάλο επιπολασμό του ιού. Θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα και το ποσοστό ασφάλειας σε κάθε περίπτωση. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί», σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ο καθηγητής του ΑΠΘ το τοποθετεί το νωρίτερο μέσα στο Φεβρουάριο. «Οι έφηβοι έχουν εντονότερη κοινωνικότητα, η οποία δεν είναι εύκολο να τιθασευτεί, ούτε να ελεγχθεί. Αν προχωρήσει καλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέσα στο Φεβρουάριο», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει παράταση του σκληρού lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη έως τις 30 Δεκεμβρίου. Επίσης, τετραήμερη αυστηρή καραντίνα αποφασίστηκε και για την κοινότητα Θεσπιέων στην Αλίαρτο με ισχύ από τα Χριστούγεννα (25/12).

Πρώτα θετικά δείγματα – Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα

Με πράσινο χρωματίστηκε η Ελλάδα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αφού ο δείκτης θετικότητας των τεστ covid-19, έπεσε κάτω από το 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100 000 πληθυσμού.

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα για την πτωτική πορεία της επιδημίας είχε τονιστεί και κατά την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι επιστήμονες τονίζουν, όμως, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, αφού «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ανοδική, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα – Σε ισχύ μέχρι 07/01

Δεν πρόκειται να αλλάξουν κατά πολύ τα δεδομένα στην καθημερινότητά μας τις προσεχείς ημέρες και συγκεκριμένα ως τις 7 Ιανουαρίου που… ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος του lockdown και θα μάθουμε τι θα ακολουθήσει. Κάποια πράγματα διαφοροποιούνται, ωστόσο, και τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι και την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Στο ΦΕΚ που που δημοσιεύτηκε, αναφέρεται ότι πλέον όσοι ενδιαφέρονται είναι ελεύθεροι να πάνε για ψάρεμα ή κυνήγι, καθώς επιτρέπεται «η μετακίνηση κυνηγών ή αλιέων για την άσκηση θήρας / αλιείας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Η εν λόγω μετακίνηση πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας,

-συμμετοχή μέχρι και δύο (2) ατόμων κυνηγών/ αλιέων για λόγους ασφαλείας,

-εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας».

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία καθώς και φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας τις δύο προσεχείς Κυριακές, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου και στις 3 Ιανουαρίου. Το προαιρετικό ωράριο είναι 7:00 με 21:00.

Για τα καταστήματα ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.

-Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

-Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

-Ωράριο λειτουργίας έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Στο ΦΕΚ τονίζεται, επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Διαβάστε το νέο ΦΕΚ

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, OPEN TV)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...