Κορονοϊός: Η πιο δύσκολη νύχτα στα νοσοκομεία – Πότε έρχεται η κορύφωση κρουσμάτων (video)

Το Σάββατο (06/03) το βράδυ ήταν η δύσκολη εφημερία των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό στην Αττική, κάτι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, παρά τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές. Τη διαχείριση της κατάστασης συζήτησαν οι αρμόδιοι σε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Κυριακής (07/03) υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Την Τρίτη (09/03) οι επιστήμονες περιμένουν την κορύφωση των κρουσμάτων, μετά και τα μέτρα που ισχύουν, ορατό να ξεπεράσουν και τις 3.000… Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις και οι νοσηλείες νέων, με τους επιστήμονες να διαφωνούν για το πότε θα ανοίξουν δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, που στο «χείλος του γκρεμού» βρίσκονται 200.000 καταστήματα στην Αττική.

Πιο αναλυτικά, η εφημερία του Σαββάτου (06/03) στο λεκανοπέδιο ήταν πολύ δύσκολη, καθώς έγιναν 276 εισαγωγές ασθενών με covid-19, ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός σ’ αυτό το κύμα της πανδημίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εβδομάδα που ξεκινά από τη Δευτέρα (08/03), αναμένεται να ωθήσει το ΕΣΥ στα άκρα, ενώ ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκεται στα όριά του.

Χαρακτηριστικό της εφημερίας του Σαββάτου (06/03) που έληξε το πρωί στις 08:00 την Κυριακή (07/03) είναι το γεγονός ότι στο Σωτηρία, οι 80 από τις 84 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ ελάχιστες είναι οι ελεύθερες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς. Hδη, το ΝΙΜΤΣ είναι σχεδόν γεμάτο από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη.

Τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν και το Σάββατο (05/03) τις 2.000 (σ.σ.: 2.301 νέα κρούσματα) ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 451, με τις προβλέψεις των ειδικών να είναι δραματικές για την πιο κρίσιμη παράμετρο της πανδημίας. «Την άλλη Κυριακή, Καθαρά Δευτέρα θα φτάσουμε στον μέγιστο αριθμό. Προβλέπεται να έχουμε πάνω από 550 διασωληνωμένους», είπε ο καθηγητής νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο «OPEN TV».

Την ίδια ώρα, επιστήμονες και κυβέρνηση εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εμβολιασμό (έγινε γνωστό το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες και για τους 70-74 ετών). Η επιχείρηση «Ελευθερία», που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, συνεχίζεται και στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν αναπτύξει ανοσία όσοι είναι πάνω από 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Παρακολουθούμε το θέμα των μεταλλάξεων»

Εν τω μεταξύ, αναφορά στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα και προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες, έκανε ο Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (07/03) στο Σύνταγμα, όπου γίνονται τεστ, μαζί με τους αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και  πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Την Τρίτη η κορύφωση των κρουσμάτων – Ορατό να ξεπεράσουν και τις 3.000

Την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων μπορεί να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Την ίδια ώρα ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι την Τρίτη (09/03)θα δούμε την κορύφωση.

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» είπε ότι βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής δήλωσε, μάλιστα, ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% με 90%. Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων», τόνισε.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη (09/03).

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...