Κορονοϊός: Η Αυστρία… έβγαλε την Ελλάδα από τη λίστα των ασφαλών χωρών

Η Ελλάδα και η Φινλανδία δεν θα περιλαμβάνονται πλέον από την Πέμπτη (11/03) στον κατάλογο των 10 χωρών οι οποίες, θεωρούμενες ως ασφαλείς σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, εξαιρούνταν από τις 15 Ιανουαρίου από την ταξιδιωτική προειδοποίηση που είχε εκδώσει τότε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών και ισχύει για σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου.

Μέχρι τώρα, η είσοδος στην Αυστρία από την Ελλάδα και την Φινλανδία ήταν δυνατή χωρίς περιορισμούς, αλλά αυτό τώρα, λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στις δύο αυτές χώρες, αλλάζει με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού Εισόδου που ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Υγείας, και άρα θα ισχύουν και για αυτές οι περιορισμοί της ταξιδιωτικής προειδοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εισερχόμενοι στην Αυστρία ταξιδιώτες από Ελλάδα και Φινλανδία υποχρεώνονται πλέον, από την 11η Μαρτίου, σε επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ και σε καραντίνα. Εάν πρόκειται για τεστ αντιγόνου δεν θα πρέπει αυτό να είναι παλαιότερο από 48 ώρες, ενώ στην περίπτωση τεστ PCR δεν επιτρέπεται να είναι παλαιότερο από 72 ώρες.

Στον κατάλογο των χωρών, από τις οποίες εισερχόμενοι στην Αυστρία δεν υποχρεούνται σε τεστ ή καραντίνα, παραμένουν πλέον μόνον: η Αυστραλία, το Βατικανό, η Ιαπωνία, η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη.

Στην ταξιδιωτική προειδοποίηση που είχε εκδώσει προ διμήνου το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν επίσης ότι “από την 15η Ιανουαρίου 2021, καθίσταται υποχρεωτική για όλους (ακόμη και για τους Αυστριακούς) πριν την είσοδο στην Αυστρία, η ηλεκτρονική καταγραφή των εισερχομένων σε σχετική φόρμα του Κανονισμού περί Εισόδου στη χώρα λόγω Covid-19, στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα www.oesterreich.gv.at .

Για πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές, για τις οποίες ισχύει ταξιδιωτική προειδοποίηση λόγω της πανδημίας της Covid-19, – και άρα τώρα περιλαμβάνονται και οι ταξιδιώτες από Ελλάδα και Φινλανδία – εξακολουθεί να ισχύει, κατά την είσοδό τους στην Αυστρία, η υποχρέωση να τεθούν άμεσα σε κατ’ οίκον καραντίνα για δέκα ημέρες.

Υπάρχουν ακόμη εξαιρέσεις, τόσο από την καραντίνα όσο και από την υποχρέωση εγγραφής, για μετακινούμενους για λόγους εργασίας ή ου ταξιδεύουν λόγω επείγοντος οικογενειακού ζητήματος που δεν μπορεί να αναβληθεί, όπως κηδεία.

Όπως αναφέρεται σχετικά, κατά την εγγραφή στη σχετική φόρμα, πρέπει να δίνεται η ημερομηνία γέννησης, τα στοιχεία επικοινωνίας και οι χώρες στις οποίες βρισκόταν κάποιος τις δέκα ημέρες πριν από το ταξίδι.

Τα δεδομένα της ηλεκτρονικής εγγραφής διαβιβάζονται αυτόματα στην περιφερειακή διοικητική αρχή που είναι υπεύθυνη για τον τόπο κατοικίας στην Αυστρία, και αυτό φέρεται να διευκολύνει τον έλεγχο της καραντίνας όπως και την ανίχνευση επαφών, ενώ τα δεδομένα θα διαγραφούν 28 ημέρες μετά την καταχώριση.

Όπως αναφερόταν τότε στη σχετική ανακοίνωση, «από την 15η Ιανουαρίου εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού ισχύουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου, και από αυτές εξαιρούνται οι χώρες: Αυστραλία, Βατικανό, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Φινλανδία, ωστόσο διατηρείται ακόμη η επείγουσα σύσταση για αποφυγή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών, ακόμη και σε αυτά τα κράτη».

Ισπανία: Έως 30/3 η απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών από Βρετανία, Βραζιλία και Νότια Αφρική

Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη (09/03) ότι αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία μέχρι τις 30 Μαρτίου, λόγω της ανησυχίας που προκαλούν οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Ισπανία και άλλες χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε ταξιδιώτες από αυτές τις τρεις χώρες, εκτός και αν πρόκειται για Ισπανούς πολίτες ή για αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ισπανία ή την Ανδόρρα. Ο λόγος είναι τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικά.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται επίσης όσοι ταξιδεύουν τράνζιτ με προορισμό μια χώρα που δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο οι ταξιδιώτες δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν από το αεροδρόμιο ή να παραμείνουν στην Ισπανία για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, το μέτρο, που ισχύει επίσης και για τις αφίξεις με πλοία, ελήφθη στις 22 Δεκεμβρίου. Από τις 2 Φεβρουαρίου η απαγόρευση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Η Ισπανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19, μετρά περισσότερους από 71.000 νεκρούς και πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα από την πανδημία.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...