Κορονοϊός: Η Αφρική χρειάζεται επειγόντως εμβόλια – Η επιδημική κατάσταση στη Μαύρη Ήπειρο

Την ώρα που τα ανεπτυγμένα κράτη εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους, μια «ηθική καταστροφή» κινδυνεύει να πλήξει τον πλανήτη, αν καθυστερήσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Αφρική.

Αυτό υποστήριξε την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Τζον Ενκενγκασόνγκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως το CDC ελπίζει να ξεκινήσουν μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού στην Αφρική τον Απρίλιο.

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε με δεδομένο ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στην Αφρική «το δεύτερο κύμα είναι εδώ και μάλιστα είναι σφοδρό».

Η επιδημική κατάσταση στην Αφρική

Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν σε ποσοστό σχεδόν 19% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι θάνατοι κατά 26%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αφρικανικού CDC. Στην ήπειρο έχουν καταγραφεί συνολικά 2,7 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 64.000 θάνατοι μέχρι σήμερα.

Στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα 82.000 νέα περιστατικά.

«Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε, χρειαζόμαστε αυτά τα εμβόλια και τα χρειαζόμαστε τώρα», υπογράμμισε.

Ανεπαρκείς οι ποσότητες εμβολίων

Η παγκόσμια διαθεσιμότητα των εμβολίων και η χρηματοδότηση αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα των χωρών, ενώ τα πλούσια κράτη έχουν διασφαλίσει πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται, σύμφωνα με τον Ενκενγκασόνγκ.

«Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια κρίση ηθικής, όπου αυτά τα εμβόλια αποθηκεύονται στον ανεπτυγμένο κόσμο κι εμείς στην Αφρική μαχόμαστε για να τα αποκτήσουμε», τόνισε.

Η Αφρικανική Ένωση πραγματοποιεί συζητήσεις με την ΕΕ, τον Καναδά και φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσει δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από αυτές που πρόκειται να λάβει από το πρόγραμμα COVAX, που αφορά τη διανομή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.

Η διαδικασία έγκρισης για τα εμβόλιο ενδέχεται να γίνει με γοργούς ρυθμούς μέσω της Αφρικανικής Ένωσης, ωστόσο μερικές χώρες της ηπείρου έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα.

  • Το Μαρόκο είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να διαθέσει κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm μερικές εβδομάδες αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης.
  • Η Αίγυπτος έλαβε το πρώτο φορτίο του εναίσιμου αυτού στις 11 Δεκεμβρίου.
  • Η Νότια Αφρική αναμένει να λάβει εμβόλια μέσω του COVAX το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως ανέφερε τη Δευτέρα 28/12 ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...