Κορονοϊός: Γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο της AstraZeneca οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας

Χάος φαίνεται πως επικρατεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Γερμανία και τη Γαλλία, αφού οι κυβερνήσεις τους αμφισβήτησαν ανοιχτά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του της AstraΖeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, πολλοί είναι οι πολίτες που διστάζουν να λάβουν το συγκεκριμένο ενέσιμο, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς εμβολιασμού στις δύο χώρες.  Μάλιστα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόνο το 6% του πληθυσμού τους.

Ειδικότερα, στη Γερμανία, χορηγήθηκαν μόνο 150 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου την Παρασκευή (19/2) ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 1,5 εκατομμύρια δόσεις. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρέλειψαν σκοπίμως το ραντεβού, αφότου ενημερώθηκαν ότι θα λάβουν το προϊόν της AstraZeneca.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει ηλικιακό «μπλόκο» στον εμβόλιο αυτό, επικαλούμενοι ελλειπή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αρκεταοί πολιτικοί της γηραιάς ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν εκφράσει φόβους ότι το εμβόλιο είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, παρά το «πράσινο φως» που άναψε ο ΠΟΥ για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου , αλλά και για εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων.

Μόλις το 6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Πλέον, οι ευρωπαίοι ηγέτες παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης υπό το φόβο ότι θα εκτροχιαστεί περαιτέρω το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο εξακολουθεί να υστερεί έναντι εκείνου της Μεγάλης Βρετανίας.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει μόλις το 6% του πληθυσμού τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση τουλάχιστον στο 26% του πληθυσμού του», σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Γερμανία

Μολονότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο για όλους τους ενήλικες, η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 ετών.

Έτσι, αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca χορηγείται μόνο στο υγειονομικό προσωπικό και σε άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Στο Βερολίνο, το κέντρο εμβολιασμού «Tegel», το οποίο χορηγεί μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, έκανε γνωστό ότι μόνο 200 πολίτες προσέρχονται καθημερινά στο ραντεβού τους. Σε ημερήσια βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 3.800, όπως αναφέρουν οι «The Times».

Γαλλία

Στη Γαλλία, οι υγειονομικοί αρνούνται επίσης να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα σχόλια του Εμανουέλ Mακρόν για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα άνω των 65 ετών.

Υπάρχουν ακόμα και… απειλές!

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, επιδημιολόγος και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε:
«Τα κέντρα εμβολιασμού είναι έτοιμα, το εμβόλιο είναι εκεί όπως και οι ομάδες εμβολιασμού…Αλλά το εμβόλιο παραμένει αχρησιμοποίητο επειδή δεν εμφανίζονται αρκετά άτομα στα προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτή είναι μια παράλογη και αφόρητη κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μούλερ, απείλησε τους πολίτες ότι θα τους στείλει πίσω στην… ουρά εάν δεν κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης και προτιμήσουν αυτό των Pfizer/ΒionTech.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...