Κορονοϊός: Γροθιά στους αγώνες για ισότητα των φύλων – Απειλή για έως και 25 χρόνια οπισθοδρόμησης

«Πισωγύρισμα» έως και 25 χρόνια θα μπορούσε να επιφέρει η πανδημία νέου κορoνοϊού αναφορικά με την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όπως προειδοποιεί το UN Women.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συλλέξει, οι γυναίκες απασχολούνται σημαντικά περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα της οικογένειας λόγω της πανδημίας.

«Ότι έχουμε καταφέρει μέσα σε 25 χρόνια μέχρι και σήμερα θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε ένα χρόνο», σχολίασε η Ανίτα Μπατία, αναπληρώτρια διευθύντρια του UN Women.

Επιπτώσεις:

Οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία θα μπορούσαν να χαθούν για τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών.

Το βάρος της φροντίδας ενέχει ένα «πραγματικό κίνδυνο να επιστρέψουμε σε στερεότυπα για το φύλο που ίσχυαν την δεκαετία του 1950», πρόσθεσε η κ. Μπατία.

Σύμφωνα με το BBC, ακόμη και πριν την επέλαση της πανδημίας, η απλήρωτη εργασία των γυναικών υπολογιζόταν ότι αφορούσε  τα 3/4 της συνολικής μη αμειβόμενης εργασίας που γίνεται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται στις 16 δισ. ώρες.   Με άλλα λόγια, πριν από τον κορονοϊό, για κάθε μία ώρα μη αμειβόμενης εργασίας των ανδρών αντιστοιχούσαν τρεις ώρες αντίστοιχης εργασίας για τις γυναίκες.

Πλέον, αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Αν και η μελέτη του UN Women επικεντρώθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα δεδομένα από τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες τείνουν να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Πάνω από τρείς φορές μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών που έμειναν χωρίς εργασία στις ΗΠΑ από αυτό των ανδρών

Πλέον ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί, ωστόσο, σύμφωνα με την  κ. Μπατία, το γεγονός ότι οι πολλές γυναίκες δεν επιστρέφουν στην εργασίας τους. «Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ περίπου 865.000 γυναίκες αποχώρησαν από την αγορά εργασίας. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες είναι 200.000», όπως αναφέρει, αποδίδοντας αυτή τη διαφορά στις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας «που δεν υπήρχε κανένας άλλος να καλύψει».

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το UN Women προειδοποιεί ότι η αποχώρηση των γυναικών από την αγορά εργασίας θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την ευημερία τους αλλά και για την ανεξαρτησία και την οικονομική τους κατάσταση.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...