Κορονοϊός: Γιατί τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν έως και 10.000 ημερησίως – Το σχέδιο με τα self tests και η σκληρή πραγματικότητα (video)

«Μαύρο» ρεκόρ… έγραψε η χώρα την Τρίτη (30/03), αφού ανακοινώθηκαν 4.340 νέα κρούσματα του ιού μέσα σε 24 ώρες, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 72 και οι διασωληνωμένοι παρέμειναν σε υψηλότατα επίπεδα και συγκεκριμένα 741. Με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να έχουν στο μυαλό τους, και με… δεύτερες σκέψεις, άνοιγμα δραστηριοτήτων, με «όπλο» και τα self tests.

Γιατί δεν αποκλείονται τα 10.000 κρούσματα ημερησίως στη χώρα. Ποιο είναι το σχέδιο με τα self tests και ποια η σκληρή πραγματικότητα, με βάση και ρεπορτάζ που φιλοξένησε το «Mega».

Η διασπορά των νέων κρουσμάτων ήταν εκτεταμένη, με την Αττική μόνο να καταγράφει 2.097 νέα κρούσματα και την Θεσσαλονίκη 535 (δηλαδή όσα και το κέντρο της Αθήνας) και κάπως έτσι κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση και έναν σκληρό συμβιβασμό, καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες διασωληνωμένους ανθρώπους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημοσιά ταμεία αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες που μέρα με την ημέρα τηρούν όλο και λιγότερο τις απαγορεύσεις.

Κι αν τα πάνω από 4.000 κρούσματα «πάγωσαν» όλη τη χώρα, όλα δείχνουν πως θα πρέπει να συνηθίσουμε όχι απλά τέτοια νούμερα, αλλά και πολύ μεγαλύτερα. Ίσως και 10.000 την ημέρα κι ο λόγος είναι απλός: Τα self tests.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Σύμφωνα με το «Mega», η εκτίμηση των επιστημόνων, λοιπόν, εκτίμηση που είναι και σε γνώση της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα, με την «είσοδο» των self tests στην καθημερινότητά μας, αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε από 8 έως και 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

Αυτόν τον αριθμό αναμένεται ενδεχομένως να ανακοινώνεται από την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όταν θα αρχίσουν τα τεστ. Άρα αυτός είναι ένας αριθμός οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας, θα ξεχάσουμε τα περίπου 2.000 με 4.000 κρούσματα και θα έχουμε άλλα δεδομένα.

Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο και θα υπάρξει μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας πια σε αυτό το νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και μέτρα αποσυμπίεσης. Θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ μέχρι το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Θα δίνεται έτσι μικρότερη βαρύτητα στον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν θα υπολογίζεται πια ο αριθμός, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία από τα νούμερα. Θα υπάρξουν πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω. Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες, θα είναι και προστατευμένες από την επόμενη περίοδο.

Έτσι λοιπόν, η συμβολή των self tests αλλάζει το τοπίο και αυτό το νέο μοντέλο θα έχει στο επίκεντρο τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων – που θα είναι πάρα πολύ υψηλός και δεν θα πρέπει να τρομάξει αυτό – αλλά και τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, κάτι που αλλάζει την εξίσωση καθώς θα έχουμε και καλύτερη ιχνηλασιμότητα.

Θωμαΐδης: Μετά από ένα μήνα η αποκλιμάκωση

Σχολιάζοντας το αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα και τους διασωληνωμένους, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, εκτιμά ότι η πίεση στο σύστημα υγείας αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση», τόνισε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του «Mega».

Επεσήμανε, παράλληλα, πως η αποκλιμάκωση αυτή θα είναι αργή και θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 ημέρες προκειμένου να υπάρξει αισθητή μείωση. «Θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους για να μπορέσει και η κοινωνία να αποσυμπιεστεί και να μπορέσουν να αποδώσουν υγειονομικά τα μέτρα», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη (31/03) η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αφού εξετάσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία θα κληθεί να απαντήσει και στο αίτημα της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων. Με τις… τάσεις να είναι πολλές, όπως φάνηκε και τη Δευτέρα (29/03).

Το υπουργείο Παιδείας ζητά να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα λύκεια στις 5 Απριλίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία υστέρα από αρνητικό self test το οποίο και θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.

Εάν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως, την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα με ανοιχτό όμως και το σενάριο της παράτασης κατά μία εβδομάδα και επιστροφή του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου… Η πολιτική του ακορντεόν μπαίνει στο συρτάρι και στόχος είναι ό, τι θα ανοίγει να παραμένει ανοιχτό.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτραπεί από αυτό το σαββατοκύριακο η μετακίνηση των πολίτων από δήμο σε δήμο και για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή τον κωδικό 6 που αφορά την άθληση. Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Απρίλιου.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τα self test μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αποσυμπιέσουν σημαντικά το σύστημα υγείας που σήμερα βρίσκεται στο «κόκκινο». Η διευρυμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή όπου και θα ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις της…

(πληροφορίες από Mega)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...