Κορονοϊός: «Φως» ελπίδας το «φρένο» στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας (video)

Το «φρένο» που έχει μπει στην αύξηση του αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία – κυρίως της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης – που εντοπίζουν τις δύο τελευταίες ημέρες οι υγειονομικές αρχές, έχει δώσει… φως ελπίδας για καλύτερες ημέρες στη χώρα μας στη μάχη με τον κορονοϊό. Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του και το «iatropedia.gr», κάτι που είχε φανεί και τις προηγούμενες ώρες, αν και η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι μεγάλη.

Την ίδια ώρα που ο Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας, παραδέχτηκε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες, σε ό,τι αφορά διασωληνώσεις και νεκρούς από τον κορονοϊό, ενώ ξεκαθάρισε ότι κρούσματα υπάρχουν παντού και καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν θα ανοίξει η χώρα την 1η Δεκέμβρη, ενώ έχρισε πρωταρχική ανάγκη το άνοιγμα των σχολείων.

Ίσως λένε οι αρμόδιοι, και να ξεπεράσαμε την κορύφωση του προβλήματος με τις εισαγωγές. Παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί, καθώς η θερμοκρασία έχει εμφανίσει κάθετη πτώση κι η πανδημία βρίσκεται πάντα σε εξαιρετική ρευστότητα.

Μειωμένες οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid σε πανελλαδικό επίπεδο

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο ημέρες (23 και 24/11) σημειώθηκαν μειωμένες εισαγωγές νέων περιστατικών Covid ανά ημέρα, στις περίπου 450 σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ μέχρι και το Σαββατοκύριακο (21 και 22/11) οι ημερήσιες εισαγωγές είχαν αγγίξει τις 510.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη. Ενώ το Σαββατοκύριακο οι ασθενείς με κορονοϊό που εισήλθαν στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 90, Δευτέρα και Τρίτη ο αριθμός αυτός έπεσε στους 60 με 70 ασθενείς.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι περίπου το 10% από τους ασθενείς αυτούς χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δηλαδή στο 99%, ενώ ελάχιστες είναι οι ελεύθερες κλίνες κι αυτές μόνο στις θέσεις με αναπνευστήρες, δηλαδή στις πολυδύναμες ΜΕΘ.

Η μάχη για να αντέξει το σύστημα υγείας από τις παρατεταμένες νοσηλείες των ασθενών με κορονοϊό, δίνεται στη Θεσσαλονίκη, κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Η οριακή, αλλά διαχειρίσιμη προς το παρόν κατάσταση φαίνεται κι από το γεγονός ότι υπάρχουν -έστω και λίγες- διαθέσιμες κλίνες και στις απλές νοσηλείες κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι εφεδρείες των δύο ιδιωτικών νοσοκομείων που επιτάχθηκαν από την περασμένη Παρασκευή (20/11), δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί. Ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό και το ενδεχόμενο διακομιδής ασθενών σε άλλους γειτονικούς νομούς εφόσον υπάρξει μέγιστη ανάγκη.

Υπουργείο Υγείας: Σταθερότητα στη βόρεια Ελλάδα, αλλά ετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο σενάριο

Το Υπουργείο Υγείας δεν σταματά να προετοιμάζεται πάντα για το χειρότερο σενάριο, όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (24/11) στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφερόμενος στις μονιμοποιήσεις των γιατρών ΜΕΘ, μίλησε για πρώτη φορά για «σταθερότητα» στη Βόρεια Ελλάδα:

«Φαίνεται ότι η κατάσταση δείχνει μια σταθερότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις ενέργειες», τόνισε.

Έτσι, επιταχύνονται παράλληλα και οι διαδικασίες ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, ενώ η μονιμοποίηση των γιατρών Εντατικής Θεραπείας που εξήγγειλε την Τρίτη (24/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι ιδιώτες γιατροί, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν γυρίσει την «πλάτη» στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ και στη μάχη κατά της πανδημίας, φαίνεται πλέον να δελεάζονται από την υπόσχεση των συμβάσεων αορίστου χρόνου με το δημόσιο.

Έτσι, δεκατρείς γιατροί σε ειδικότητες που σχετίζονται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.α.) υπέγραψαν τις πρώτες μόνιμες συμβάσεις εργασίας στο ΕΣΥ και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα: οκτώ από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δυο στο Νοσοκομείο Δράμας, δυο στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και ένας στο Νοσοκομείο Έδεσσας.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προωθείται άμεσα εντός ενός μηνός, η προκήρυξη θέσεων για την μονιμοποίηση 200 γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ αυτών και των επικουρικών γιατρών που εργάζονται σήμερα στις ΜΕΘ.

Εντός των ημερών, μάλιστα, προσλαμβάνονται γιατροί ΜΕΘ για να στελεχώσουν 30 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, που παραδίδονται στο δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι γιατροί που θα στελεχώσουν τις 12 νέες κλίνες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Νίκαιας έχουν ήδη προσληφθεί.

Ο κ. Κοντοζαμάνης άφησε, πάντως, ανοιχτό για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών: «Εφόσον φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε γιατρούς και να μην τους έχουμε το έσχατο σημείο είναι η επίταξη. Σίγουρα οι ανάγκες είναι αυξημένες στη Θεσσαλονίκη και μακάρι να μην χρειαστεί να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες».

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των γιατρών ΜΕΘ Covid καλύπτει ένα πάρα πολύ μικρό μέρος από το συνολικό και διαχρονικό αίτημα τους για μετατροπή όλων των ελαστικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου.

Ο γιατρός κ. Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει σε δηλώσεις του στο «iatropedia.gr»:

«Αυτό που εμείς διαχρονικά ζητάμε είναι η μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων. Yπάρχουν χιλιάδες επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καλύπτουν ανάγκες, όχι μόνο σε ΜΕΘ Covid, αλλά και στις κλινικές Covid και στα ΤΕΠ των τμημάτων Covid και κυρίως και στις άλλες κλινικές. Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε δεκάδες επικουρικούς γιατρούς και εκατοντάδες επικουρικούς νοσηλευτές, οι οποίοι δεν ήρθαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν και έρχονται και στη συνέχεια. Για όλους αυτούς ζητάμε μονιμοποίηση».

Ενισχύεται το ΕΣΥ και στην Αττική

Ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο προστίθεται στις εφεδρείες του ΕΣΥ στην Αττική, παρά το γεγονός ότι δεν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ακόμα δεν παρουσιάζουν την οριακή κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Οι αργές αλλά σταθερά αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, όμως, απαιτούν δραστικές λύσεις.

Μετά την μετατροπή του νοσοκομείου «Σωτηρία» σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid, ένα ακόμη νοσοκομείο «κλείνει» σε άλλα περιστατικά, για να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες της πανδημίας.

Πρόκειται για το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» δυναμικότητας 125 απλών κλινών, το οποίο δεν διαθέτει, ωστόσο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήδη στο νοσοκομείο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 60 θετικοί στον κορονοϊό ασθενείς.

Μεγαλώνει διαρκώς η μαύρη λίστα των θυμάτων – Ακόμα ένας ασθενής έχασε τη μάχη

Εν τω μεταξύ, μακραίνει δυστυχώς η λίστα των νεκρών από κορονοϊό και στην Κρήτη, καθώς τη μάχη έχασε ένας ακόμα ασθενής. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και συγκεκριμένα στις 00.36, κατέληξε στο Βενιζέλειο όπως επιβεβαίωσε στο «cretalive.gr», o Διοικητής του νοσοκομείου, κ. Κώστας Τερζάκης, ένας 86χρονος.

Ο άνδρας νοσηλευόταν στην μονάδα Covid και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν την τελευταία της πνοή άφησε στο Βενιζέλειο και μια 94χρονη που νοσηλευόταν επίσης στην κλινική covid.

Πηγές: iatropedia.gr, cretalive.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...