Κορονοϊός: Έξι νέοι θάνατοι τις τελευταίες ώρες – «SOS» εκπέμπει η Θεσσαλονίκη

Ακόμη έξι ασθενείς απεβίωσαν στη χώρα από επιπλοκές της νόσου covid-19 τις τελευταίες ώρες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό σε 753. «SOS» εκπέμπει η Θεσσαλονίκη, με βάση και τις τελευταίες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, τα οποία είναι σε συναγερμό σε όλη τη χώρα παρά το νέο lockdown.

Πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανησυχία των ειδικών που μιλούν για «έκρηξη» του ιού στην περιοχή αυτή.

Από εκεί και πέρα, τριακόσιοι σαράντα οκτώ (348) ασθενείς με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού εισήχθησαν σε ένα 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, οι 70 εκ των οποίων, μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εφεδρείες των νοσοκομείων στη συμπρωτεύουσα εξαντλούνται, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 22 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών Covid στη Βόρεια Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη εισήχθησαν για νοσηλεία μόνο το Σάββατο (07/11) 21 άτομα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ άλλοι 57 καταμετρήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ, στο οποίο έγινε εκκένωση κλινικών προκειμένου να ενταχθούν μέχρι την επόμενη εφημερία, την Τρίτη, συνολικά 62 νέες απλές κλίνες Covid-19.

Έντεκα ήταν οι νέοι ασθενείς με κορονοϊό που μπήκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Σερρών ενώ 48 ήταν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο Δράμας στο οποίο ήδη νοσηλεύονται 71 ασθενείς με Covid-19.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες κατέληξαν:

– Ένας 71χρονος στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

– Μια 55χρονη στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

– ένας 85χρονος στο «Παπαγεωργίου».

– Μια 82χρονη στο «Παπανικολάου.

– Ένας 69χρονος στο «ΑΧΕΠΑ».

– Μια 68χρονη στο νοσοκομείο Σερρών.

Κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών νοσηλείας κορονοϊού σε νοσοκομεία

Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυξημένης ζήτησης για τη νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, το ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας προχωρά σε μετατροπές και προσαρμογές κλινικών και νοσοκομείων στις ανάγκες της πανδημίας. Άμεσα προστίθενται στη δυναμικότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σχεδόν 200 επιπλέον απλές κλίνες Covid, ενώ εάν καλυφθούν οι 22 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, υπάρχει σχεδιασμός για το άνοιγμα ακόμη 12 κρεβατιών Εντατικής σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα:

  • Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της συμπρωτεύουσας, δυναμικότητας 100 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων κλινών, εάν παραστεί ανάγκη και όταν ολοκληρωθούν οι νέες προσλήψεις προσωπικού. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και 5 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • Επίσης, στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» θα αναπτυχθούν ακόμη 40 απλές κλίνες.
  • Εν τω μεταξύ, για να δημιουργηθούν νέες απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ εκκενώθηκε η Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 20 κλινών και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
  • Επίσης, «άδειασαν» ακόμη 40 κλίνες από δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ, τη Νευροχειρουργική και τη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Την επιχείρηση συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μαζί με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, καθώς και με τη συνεργασία των Διοικητών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να βρουν τις βέλτιστες λύσεις για την εξυπηρέτηση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών που έχουν ανακύψει, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της πανδημίας.

Η δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είχε φανεί πριν την επισκεφτεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ακολούθως αποφασίστηκε η επιβολή lockdown, μπαίνοντας στη «γκρι» ζώνη, ενώ πριν είχε τεθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται πως το Σάββατο (07/11) στη χώρα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 34 θανάτους σε ένα 24ωρο και 207 διασωληνωμένους, δείχνοντας ότι είμαστε μπροστά σε δύσκολους καιρούς με δραματική αύξηση των νεκρών, όπως προειδοποίησε, άλλωστε, την Παρασκευή (06/11) ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

(πληροφορίες και από iatropedia.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...