Κορονοϊός: Ευρωπαϊκός «πυρετός» με το εμβόλιο της AstraZeneca – Συνεδριάζει εκτάκτως ο EMA

Στον απόηχο των αλλεπάλληλων εξελίξεων με το εμβόλιο της AstraZeneca, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (15/03) ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη (18/3) μετά το «πάγωμα» από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της «AstraZeneca» κατά της COVID-19, λόγω των ολοένα αυξανόμενων ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος. Πάντως, πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει το Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Πανευρωπαϊκός συναγερμός με το εμβόλιο της AstraZeneca

Όλο και περισσότερες χώρες εκφράζουν τις ανησυχίες τους γύρω από το εν λόγω σκεύασμα κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να βάζουν «φρένο» στους εμβολιασμούς των πολιτών τους με αυτό.

Τη Δευτέρα (15/3), η Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία και λίγο αργότερα και η Ισπανία, αποφάσισαν ν’ αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» εξαιτίας των γεγονότων που περιστρέφονται γύρω από αυτό και μέχρι να διερευνηθεί αν τα περιστατικά που προέκυψαν σχετικά με θρομβώσεις συνδέονται ή όχι με το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα οι Βρετανοί διαβεβαιώνουν ότι… «Είναι ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca», με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να κάνει σχετικές δηλώσεις. Ωστόσο, οι ανησυχίες στην ΕΕ κορυφώνονται, ύστερα και από την είδηση ότι πέθανε μια υγειονομικός στη Νορβηγία που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, μολονότι τονίστηκε ότι «δεν υπάρχει συσχετισμός» μέχρι στιγμής, μεταξύ του εμβολίου και του περιστατικού.

Ξανά στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο «Reuters», ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...