
Την επιβολή νέων μέτρων και δη ενός αυστηρού lockdown σε έντεκα περιοχές που έχουν ξεχωρίσει ως «υψηλής επικινδυνότητας» αναμένεται να ανακοινώσει ο Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών.
Κι αυτό διότι παρά τα μέτρα που ήδη «τρέχουν» τις τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση δε δείχνει να αλλάζει και τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τη Μάνδρα αλλά και στην επαρχία όπου Κοζάνη, Κιλκίς, Ξάνθη, Δράμα, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα και Ροδόπη εξακολουθούν να έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Ειδικά για τη Δυτική Αττική τα μέτρα αναμένεται να αυστηροποιηθούν και προβλέπεται αυξημένη επιτήρηση της περιοχής, ενισχυμένο testing προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός φορέων του ιού και να απομονωθούν.
Επιπλέον, θα απαγορευθούν οι αγορές μέσω click away με στόχο να περιοριστεί η κινητικότητα.
Βατόπουλος: Υπό εξέταση το όριο των 9 ατόμων
Υπό επανεξέταση θα βρεθεί το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των εννέα ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά, πολύ ιδιαίτερα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Το όριο των εννέα ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.
«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.
Επισήμανε, δε, ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.
Εντωμεταξύ, συνέστησε στον κόσμο να κάνει ακόμα λίγη υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού».
Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν, καθώς δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό».
Γώγος: Ερχονται lockdown τύπου Μαρτίου στις «κόκκινες» περιοχές
Για ανακοινώσεις περί lockdown τύπου Μαρτίου στη δυτική Αττική και στη δυτική Μακεδονία προϊδέασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό» το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.
Μιλώντας στο ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και χαλάρωση των μέτρων είπε πως, «με τα δεδομένα που προέκυψαν όταν ήταν χωρισμένη σε ζώνες η χώρα, είδαμε ότι υπήρξε μεταφορά από ζώνη σε ζώνη κι έτσι έγιναν οριζόντια τα μέτρα».
«Μπορεί να συμβεί να χαλαρώσουν τα μέτρα στις πράσινες περιοχές», είπε, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι «δεδομένο ότι μέχρι τις αρχές Γενάρη πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις δομές».
«Ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν», είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και δυτικής Μακεδονίας.
«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει, γι’αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει».
Τσακρής: Δεν αποκλείεται σκληρότερο lockdown τον Ιανουάριο – Περιμένουμε έκρηξη κορονοϊού
Για το ενδεχόμενο νέου σκληρότερου lockdown τον Ιανουάριο μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Πέμπτης (17/12) ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.
«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, δήλωσε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο». Συμπλήρωσε δε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.
Πηγή: altsantiri.gr