Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη με επιστροφή των SMS (video)

Μια ανάσα από τον… Μάρτη βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς lockdown που θα παραπέμπει στο μέτρο που είχε επιβληθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά και την επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τόνισε ότι πρότεινε τα νέα πιο αυστηρά μέτρα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πόλη για την οποία ισχύει σχέδιο έκτακτης ανάγκης… Με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται πολύ κοντά στο να εφαρμοστούν νέα μέτρα, ξέχωρα από αυτά που ανακοινώθηκαν ότι θα ισχύουν από την Τρίτη (03/11).

Τα αυξανόμενα κρούσματα και η ασφυκτική κατάσταση των νοσοκομείων αναφοράς της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, αναγκάζουν την κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση να λάβουν αυστηρότερα μέτρα. Μέτρα που παραπέμπουν στο καθολικό lockdown σε όλη την Επικράτεια τον Μάρτιο, με τη χρήση SMS για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Πλέον, αυτό που απομένει να γίνει γνωστό, είναι, αν θα υπάρξει «λουκέτο» στα σχολεία, αλλά και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, αν και αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά στο διάστημα που θα ακολουθήσει.

Ο Βασίλης Κικίλιας μετά την αυτοψία στο ΑΧΕΠΑ είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, κάτι που επιβεβαιώνει κι ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Έτσι λοιπόν, η Θεσσαλονίκη οδεύει ολοταχώς για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, καθώς το lockdown είναι πλέον θέμα χρόνου να επιβληθεί. Γι’ αυτό το λόγο μετατέθηκε και κατά μία ώρα (σ.σ: από 12:30 στη 1:30) η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μετά, καθώς κι απαγόρευση μετακίνησης εκτός πόλης, αλλά και εισόδου σ’ αυτήν. «Θα στηρίξω και θα στηρίξουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας και το ΕΣΥ. Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων. Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμού στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση, το άγχος, την αγωνία και τα προβλήματα του κόσμου, όμως, η δημόσια υγεία είναι πάνω απ΄ όλα.

Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια νωρίς. Κάποιοι όμως δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και τη δημόσια υγεία. Γι αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τη λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά τη σύσκεψη που είχε με τους γιατρούς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο (31/10) καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη 839 κρούσματα, ενώ την Κυριακή (01/11) 449. Mε τη «νύφη του Θερμαϊκού» να παραμένει στο «κόκκινο» και στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Τι προηγήθηκε με Κικίλια και Ζέρβα… 

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, προαναγγέλθηκαν από τον  Βασίλη Κικίλια κατά τις επισκέψεις του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». «Θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη και άλλων μέτρων», είπε ο υπουργός Υγείας. Δραματικές εκκλήσεις από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα: «Είμαστε σε πόλεμο, ζήτησα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00»…

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται, ενώ ασφυκτιά το ΕΣΥ και ασθενείς με Covid μετακινούνται από νομό σε νομό για να βρουν κρεβάτι, μετά και τα τελευταία νούμερα στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως το σαββατοκύριακο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης πολλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης μετέβησαν στη Χαλκιδική.

«Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία όλων και η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη»

Ξεκάθαρος ήταν, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου μετά από σύσκεψη περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην πόλη όσον αφορά στα κρούσματα κορονοϊού. Και το ολικό lockdown είναι μια ανάσα από την πόλη.

«Είχαμε μια δύσκολη σύσκεψη και θα στηρίξουμε όσο μπορούμε το σύστημα υγείας μας», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία όλων και η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα: «Κάποιοι δεν άκουσαν παρά τα καμπανάκια και έτσι θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την λήψη περαιτέρω μέτρων».

Το ιδιαιτέρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης επιβεβαιώνεται διαρκώς στη λίστα των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά τα τελευταία 24ωρα χτυπά καμπανάκι κινδύνου η πληρότητα του συστήματος υγείας, η οποία σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ φτάνει το απόλυτο (100%).

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τίθεται σε ισχύ σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε ενεργοποιηθεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και προβλέπει την ενίσχυση των κρεβατιών ΜΕΘ για κορονοϊό στα νοσοκομεία της πόλης ή ακόμη και τις διακομιδές ασθενών σε άλλους νομούς.

Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έξω από εφημερεύοντα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) θα βρίσκονται από τη Δευτέρα (02/11) έξω από τα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης που εφημερεύουν για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες τους όπως αναφέρει σε tweet του ο Βασίλης Κικίλιας.

Δραματικές εκκλήσεις από τον Ζέρβα: Ζήτησα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00

Με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας περιέγραψε με δραματικό τρόπο την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα γλιτώσει το lockdown και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ποια είναι αυτά; Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ή τις 21:00 το βράδυ και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού. Υπενθυμίζεται ότι με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο (31/10) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εκτίμησε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα γλιτώσει το καθολικό lockdown.
«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 20:00 – 21:00 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

«Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας που είχαμε θέσει»

Η κατάσταση ξεφεύγει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και καταβάλλονται προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επέλαση του κορονοϊού, καθώς έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη είναι τα όσα ανέφερε ο γγ υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος στην TV 100. «Η Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας που είχαμε θέσει» είπε, προσθέτοντας ότι ότι ήδη η πληρότητα στις ΜΕΘ με ασθενείς covid-19 έχει φθάσει το 75%.

Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, με τον υπουργό Υγείας, όπως έχει γνωστό, να επισκέπτεται τη Δευτέρα (02/11) το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ θα επισκεφθεί και το «Γ. Γεννηματάς». Τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 140, με την Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει το σοβαρότατο πρόβλημα.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας έθεσε από τη Κυριακή (01/11) σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εξασφάλιση 43 νέων κλινών ΜΕΘ για κορονοϊό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Παράλληλα, μετά την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, καθώς εξετάζεται το σενάριο για γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από την Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Το σύστημα Υγείας στην πόλη πιέζεται ασφυκτικά, ενώ γίνεται και προσπάθεια από το υπουργείο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19. Αφού κάνει τις ανακοινώσεις ο κ. Κικίλιας, θα έχει επικοινωνία με τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 5 το απόγευμα, όπου θα τους ενημερώσει για την κατάσταση.

Γώγος: Τα πράγματα είναι άσχημα στη Θεσσαλονίκη

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Χ. Γώγου για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, αλλά και το σύστημα Υγείας. «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε», είπε στον «ΣΚΑΪ».

«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον  μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης» ανέφερε επίσης ο καθηγητής.

Στο 11% ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας

Η εξάπλωση της πανδημίας βρίσκεται εκτός ελέγχου και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον δείκτη θετικότητας του κορονοϊού, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό και ανήλθε περίπου στο 11%.

Σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα 1.678 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή (01/11) ο ΕΟΔΥ και στον αριθμό των 16.000 τεστ που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα.

Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Στους 140 οι διασωληνωμένοι, πάνω από 20.000 κρούσματα τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε εφιαλτικός για την χώρα όσον αφορά την πανδημία. Με το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπερνά πλέον τις 40.000 (40.909 για την ακρίβεια), το 50% και πλέον εντοπίστηκαν μέσα στον Οκτώβριο (20.776). Ο Οκτώβριος έφερε πολλά αρνητικά ρεκόρ σε ημερήσια νούμερα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 635, αυξημένοι κατά 242 τον τελευταίο μήνα. Ραγδαία είναι ωστόσο και η αύξηση στους διασωληνωμένους τον μήνα που πέρασε, καθώς έχουν φτάσει πλέον τους 140, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Μεγαλύτερη διάρκεια στο lockdown ζητούν οι ειδικοί

Με την έξαρση των κρουσμάτων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο το τελευταίο διάστημα, οι επιδημιολόγοι ολοένα και επιμένουν σε αυστηρότερα μέτρα. Την Κυριακή (01/11) ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνιζε, μάλιστα, στον «ΣΚΑΪ» πως έπρεπε να έχει προχωρήσει ένα μήνα πριν στα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο (31/10) ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το lockdown θα κρατήσει παραπάνω. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 με 3 εβδομάδες» σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) ένα μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

ΕΟΔΥ: 850 έλεγχοι, 14 θετικά δείγματα κορονοϊού στο Μαρούσι

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Ευτέρπης, στο Μαρούσι.

Πραγματοποιήθηκαν 850 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν δεκατέσσερα (14) θετικά δείγματα (1,65%). Πρόκειται για εννέα (9) γυναίκες και πέντε (5) άνδρες, όλοι Έλληνες, με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Στο «κόκκινο» Δράμα, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Έβρος, Μαγνησία

Το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που έχει ξεσπάσει στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στους Νομούς που είναι στο «κόκκινο» έχει επηρεάσει και τις γύρω περιοχές τους. Είναι ενδεικτικό πως Νομοί κοντά στην Θεσσαλονίκη εμφανίζουν μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, με την Πέλλα χθες να παρουσιάζει 31 κρούσματα, 26 το Κιλκίς, 40 η Πιερία, 54 οι Σέρρες και 22 η Χαλκιδική.

Η κατάσταση είναι δραματική και στην Θράκη, καθώς η Ροδόπη κατέγραψε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (112), ενώ 48 κατέγραψε ο Έβρος και 30 η Ξάνθη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που έχει συσσωρευθεί στην πόλη επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας. Μετά τις Σέρρες που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες τώρα η διάδοση του ιού βρήκε έδαφος και στη Δράμα η οποία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 90 κρούσματα.

Σοβαρή έξαρση κρουσμάτων εμφανίζουν και οι Νομοί Δράμας (90), Αχαϊας (32), Μαγνησίας (42) και Τρικάλων (22).

Φυσικά και στην Αττική τα κρούσματα συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδικούς. Άλλα 300 εντοπίστηκαν την Κυριακή (01/11), ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε ένα ακόμη γηροκομείο, αυτή τη φορά στον Πειραιά, όπου εντοπίστηκαν 20 θετικά κρούσματα. Θετικοί βρέθηκαν δύο υπάλληλοι και 18 τρόφιμοι, με την διαδικασία ιχνηλάτησης να έχει αρχίσει από τον ΕΟΔΥ.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Την Κυριακή (01/11) δηλώθηκαν 1.678 επιπλέον κρούσματα. Από τα 1.653 εγχώρια κρούσματα, τα 91 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

 • 25 εισαγόμενα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
 • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
 • 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
 • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
 • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
 • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
 • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
 • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
 • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
 • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
 • 112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
 • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
 • 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
 • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1678 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

4137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...