Κορονοϊός: Επιχείρηση «Ελευθερία» – 2.925 υγειονομικοί εμβολιάζονται έως τις 3 Ιανουαρίου, όλο το σχέδιο

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ethnos.gr, συνολικά 2925 υγειονομικοί αναμένεται να εμβολιαστούν μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, ενώ ήδη την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα των εμβολιασμών, 220 υγειονομικοί σε 5 νοσοκομεία της Αττικής έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τις 27 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία της Αττικής οι πρώτοι 1.950 εμβολιασμοί σε υγειονομικούς. Ήδη την Κυριακή μετά τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού της πρώτης νοσηλεύτριας καθώς και του ηλικιωμένου, έγιναν 220 εμβόλια σε υγειονομικούς στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο της Βούλας.

Οι εμβολιασμοί στην Αττική

Η έναρξη των εμβολιασμών στους υγειονομικούς θα κρατήσει 8 ημέρες, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να εμβολιασθούν οι 1.950 γιατροί και νοσηλευτές στην Αττική που έχουν δηλώσει γραπτώς ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο στην καταγραφή που έγινε πρόσφατα.

Την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα εμβολιασμών στον Ευαγγελισμό θα γίνουν 50 εμβόλια, στο Σωτηρία 45, στο Αττικό 45, στο Θριάσιο 45 και επίσης στο Ασκληπιείο της Βούλας άλλα 45. Το σύνολο των εμβολιασμών τη δεύτερη ημέρα στους υγειονομικούς θα είναι 230.

Αντίστοιχα στην Περιφέρεια θα γίνουν εμβολιασμοί σε 4 νοσοκομεία μεταξύ αυτών και το ΑΧΕΠΑ που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη. Στην Περιφέρεια η χρονική περίοδος των εμβολιασμών είναι από Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021. Συνολικά σε 6 ημέρες θα πραγματοποιηθούν 975 εμβολιασμοί.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών με την ονομασία επιχείρηση «Ελευθερία» προβλέπει ότι πρώτα θα εμβολιαστούν:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Η πρώτη ημέρα των εμβολιασμών

Η μάχη κατά του κορονοϊού, από αυτή την Κυριακή (27/12) συνεχίζεται, λοιπόν, με ένα πολύ σημαντικό «όπλο» και για την Ελλάδα, αφού ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώραόπως είχε ανακοινωθεί – ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αρχή, για συμβολικούς λόγους, έγινε με μία νοσηλεύτρια ΜΕΘ, την Ευσταθία Καμπισιούλη, και τον 88χρονο φιλοξενούμενο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Μελίσσια, Μιχάλη Γιοβανίδη, ο οποίος κατάγεται από την Ορεστάδα Έβρου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον «Ευαγγελισμό», ακολουθώντας όλη τη διαδικασία, με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο (συμπλήρωση εντύπου, ερωτηματολόγιο, ενημέρωση κ.α.) Θα ακολουθήσουν και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

Ακολούθησε στο «Αττικόν» ο εμβολιασμός και του καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και στον «Ευαγγελισμό», αυτός του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασιούλα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε λίγες ημέρες θα πρέπει να λάβουν και 2η δόση από αυτό. Η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησε με την άφιξη των πρώτων εμβολίων το βράδυ των Χριστουγέννων. Δείτε ποια είναι η διαδικασία για τους πολίτες, με βάση και το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, και την επιχείρηση με το όνομα «Ελευθερία»; Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και σε περιοχές της επαρχίας από τα πρώτα 9.750 που ήρθαν στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι σήμερα πολλοί με ζηλεύουν»

Η κ. Καμπισιούλη ήταν χαμογελαστή την ώρα του εμβολιασμού, ενώ μάλιστα σήκωσε τον αντίχειρα υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων για να δείξει ότι όλα πήγαν εντάξει. «Νομίζω ότι σήμερα πολλοί με ζηλεύουν. Θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το εμβόλιο για να βοηθήσουμε και τις ευπαθείς ομάδες. Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους», υπογράμμισε η νοσηλεύτρια που είναι οι δυο πρώτοι πολίτες της χώρας που έκαναν τον εμβολιασμό.  

Έκανε το εμβόλιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως ήταν προγραμματισμένο, μετά τους πρώτους εμβολιασμούς στη χώρα, ολοκληρώθηκε την Κυριακή (27/12) και αυτός του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Αττικόν». «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ τον συνόδευε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε στη συνέχεια τη διαδικασία. 

«Είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός φθάνοντας στο νοσοκομείο.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολο, συμπληρώνοντας το σχετικό έγγραφο, εμβολιάσθηκε και στη συνέχεια μετέβη σε αίθουσα αναμονής, όπου θα παραμείνει για 15 λεπτά, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, για λόγους ασφαλείας.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την ΕΕ η οποία κατάφερε και παρέδωσε ταυτόχρονα στις χώρες τις δόσεις κάνοντας πράξη το μήνυμα της αλληλλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τον εμβολιασμό του.

«Σήμερα όλοι γελάμε κάτω από τις μάσκες μας», πρόσθεσε. «Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να δείξουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», σημείωσε τονίζοντας πως μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός είναι να εμβολιαστεί η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. «Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε την περιπέτεια με τον Covid», είπε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ο εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον «Ευαγγελισμό».  Εκεί όπου έγινε οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χλωρα, της νοσηλεύτριας, Ευσταθίας Καμπισιούλη και του 88χρονου Μιχάλη Γιοβανίδη.

Όπως είχε ανακοινωθεί, η ΠτΔ – όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ήταν στους αξιωματούχους που θα εμβολιάζονταν την πρώτη ημέρα στη χώρα.

Εμβολιάστηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας

Λίγη ώρα μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το εμβόλιο της «Pfizer/BioNTech», που ήρθε στη χώρα μας έκανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου και εργάζεται. «Ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε», υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας. Το εμβόλιο έκανε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Αυτό ήταν. Ούτε που το κατάλαβα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας αμέσως μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού.

«Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο. Μία στιγμή που όλοι περιμέναμε επιτέλους ήρθε. Πρέπει να πω ότι τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί όπως συμβαίνει με κάθε εμβόλιο. Θέλω να ελπίζω ότι θα μειωθεί η επίπτωση της νέας νόσου, η θνητότητα και φυσικά οι κοινωνικές και οι άλλες συνέπειες στην υγεία μας. Δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά. Όλο αυτό το διάστημα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Χρόνια πολλά, με υγεία», είπε ο καθηγητής, αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν αυτός που συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού στο ίδιο νοσοκομείο.

Μετά τον πρωθυπουργό εμβολιάστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...