Κορονοϊός: Έως 100 εκατ. Αμερικανοί θα μπορούσαν να εμβολιαστούν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ για την Covid-19 100 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% των ενηλίκων, όπως προβλέπει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ήδη από τον τρέχοντα μήνα, με τις 40 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της εταιρείας Moderna και της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, δεδομένου ότι για τον κάθε εμβολιασμό απαιτούνται δύο δόσεις, οι οποίες χορηγούνται σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Μονσέφ Σλαουί, ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού για την Covid-19, του λεγόμενου Warp Speed («Ταχύτητα Δίνης»), μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε πιθανόν εμβολιάσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που είναι λίγο-πολύ το μέγεθος του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο, οι ηλικιωμένοι, οι επαγγελματίες υγείας», εξήγησε.

Οι ποσότητες των δύο εμβολίων αρκούν «και με το παραπάνω» για να εμβολιαστούν τα 3 εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σήμερα σε οίκους ευγηρίας, πρόσθεσε ο Σλαουί, πρώην στέλεχος φαρμακευτικών εταιρειών που «στρατολογήθηκε» από την κυβέρνηση Τραμπ την άνοιξη.

Με τις υπόλοιπες δόσεις θα εμβολιαστεί η πλειονότητα των επαγγελματιών του υγειονομικού τομέα, εφόσον οι Πολιτείες αποφασίσουν ότι σε αυτούς θα δοθεί προτεραιότητα, όπως συνέστησε χθες μια επιτροπή ειδικών συμβούλων.

Τον Ιανουάριο μπορεί να εμβολιαστούν 30 εκατομμύρια άνθρωποι, αν επιβεβαιωθεί ο ρυθμός παραγωγής των δύο εταιρειών, και άλλα 50 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, φτάνοντας συνολικά τα 100 εκατομμύρια.

Στις εκτιμήσεις αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη τα δύο άλλα πιθανά εμβόλια, αυτά της Johnson & Johnson και της AstraZeneca/Οξφόρδης, οι κλινικές δοκιμές των οποίων αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου με μέσα Ιανουαρίου. Εφόσον η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα εγκρίνει, θα αυξηθούν οι δόσεις για τον εμβολιασμό και άλλων ανθρώπων τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε ο Σλαουί.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech πήρε σήμερα το «πράσινο φως» από τη Βρετανία, όμως στις ΗΠΑ η διαδικασία είναι πιο αργή. Η FDA θα δώσει την έγκρισή της μετά τη δημόσια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της στις 10 Δεκεμβρίου. Για το εμβόλιο της Moderna, η ίδια επιτροπή θα συνεδριάσει στις 17 Δεκεμβρίου.

«Όταν δοθεί η κατεπείγουσα έγκριση, η διανομή στους Αμερικανούς θα ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες, αυτός είναι ο στόχος μας», επανέλαβε σήμερα ο στρατηγός Γκας Πέρνα, που είναι επικεφαλής της επιχείρησης αυτής. Για το εμβόλιο της Pfizer, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...