Κορονοϊός: Ενστάσεις διατυπώνουν οι φαρμακοποιοί για τα self tests – Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση

Θέματα ασφάλειας προτάσσουν οι φαρμακοποιοί στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δωρεάν προμήθεια από τους πολίτες εκατομμυρίων self test από τα φαρμακεία. Πολύ περισσότερο δε αντιτίθενται στη διενέργεια των τεστ εντός των φαρμακείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης για τη διανομή self test σε όλους τους έλληνες πολίτες που θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, ο κάθε δικαιούχος που διαθέτει ΑΜΚΑ θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία, ένα τεστ την εβδομάδα δωρεάν για τους επόμενους δυο μήνες.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες ενστάσεις για τη διαδικασία της προμήθειας των τεστ και όχι μόνο. Ζητούν συγκεκριμένα μια πιο ευέλικτη διαδικασία (δείτε εδώ πώς μπορεί να είναι στα 2 ευρώ η αμοιβή ανά δειγματοληψία στο φαρμακείο για το self test).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, μία τέτοια πρακτική διανομής και κατανομής των περίπου 35-40 εκατ. τεστ ανά μήνα, θα επιφέρει πενταπλασιασμό της επισκεψιμότητας στα φαρμακεία, τη στιγμή που ο τρόπος λειτουργίας τους περιορίζεται από ειδικά πρωτόκολλα λόγω covid. Μπορεί να υπάρχουν συνολικά 10.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, όμως, το κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει τη δυναμική του καθενός από αυτά, όπως είπε.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνουν οι φαρμακοποιοί είναι και το ενδεχόμενο προμήθειας των τεσσάρων τεστ «του μήνα» με μία επίσκεψη, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του συνωστισμού και της διασποράς του ιού, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο των φαρμακοποιών και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η κυβέρνηση αφουγκράστηκε, όπως φαίνεται, το αίτημα των φαρμακοποιοιών και για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και σε συνεργασία με τα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες ηλικίας έως 67 ετών, οι οποίοι είναι περισσότερο εργασιακή ενεργοί.

Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχει κοινός τόπος συμφωνίας στο θέμα της πιθανής διενέργειας των τεστ εντός των φαρμακείων, σε πολίτες που χρήζουν βοήθειας.

Κάθετα αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με τη διενέργεια self test εντός των φαρμακείων

Ένα θέμα που «καίει» την κυβέρνηση και από διπλωματικό ελιγμό αποφάσισε να μη θίξει επίσημα στην ενημέρωση της Παρασκευής (26/03), παίρνοντας επιπλέον χρόνο για τη διευθέτησή του, είναι το θέμα της παροχής βοήθειας στους πολίτες – ενδεχομένως ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία – και τη διενέργεια του self test εντός των φαρμακείων.

Διαρροές από κυβερνητικά στελέχη, που τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από τα κοινωνικά δίκτυα ανέφεραν ότι «οι πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει». Η συγκεκριμένη ανάρτηση που έγινε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο, πυροδότησε αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «iatropedia.gr», οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται στο να ζητήσουν την απαγόρευση μιας τέτοιας πρακτικής εντός των φαρμακείων, επικαλούμενοι τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλείας που έχουν θέσει οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.

Χωρίς να γνωρίζει μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ του ΠΦΣ, κ. Βαλτάς και μετά από επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ετοίμαζε πρόταση για τη διάθεση και διενέργεια rapid-test και όχι self test στα φαρμακεία, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνεται επί πληρωμή. Το τεστ διενεργείται σε εξωτερικό χώρο και ο φαρμακοποιός φοράει ειδική στολή, σύμφωνα με το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο πολίτης αποχωρεί και λαμβάνει το αποτέλεσμα, ενώ ενημερώνεται και ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ.

Μια πιο «αιχμηρή» ανακοίνωση εξέδωσαν, ωστόσο, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία τους, στη διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων, τονίζοντας ότι «είναι πλήρως αντιεπιστημονική και μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη».

Αντιδρούν και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας

Αντίθετοι εμφανίζονται όμως και οι κατά τόπους φαρμακευτικοί Σύλλογοι. Πολλοί από αυτούς δε διαφωνούν με τη δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας συγκεκριμένα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Τα φαρμακεία της Αχαΐας δεν θα διενεργούν κανενός είδους τεστ ανίχνευσης COVID, εντός ή εκτός του χώρου τους, μιας και η διενέργεια των τεστ είναι εκτός αρμοδιοτήτων και πανεπιστημιακής μας εκπαίδευσης, αλλά και εκτός αντικειμένου εργασίας μας. Δηλώνουμε πως η διακίνηση, η επίδειξη και η επεξήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι ο πυρήνας της εργασίας μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τον απεμπολήσουμε συμμετέχοντας στα «δωρεάν» μιας κυβέρνησης που αμείβει πλουσιοπάροχα άλλους που υποχρεούνται στο δωρεάν».

Οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο προστασίας υπέρ του κλάδου που βρίσκεται 13 μήνες στην πρώτη γραμμή της μάχης και προτείνουν για την διανομή των self test «να χρησιμοποιήσει τις εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως κάνει και με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)».

Την αντίθεσή του διατύπωσε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, αλλά και ο αντίστοιχος Σύλλογος της Μαγνησίας, ο οποίος κάνει λόγο για πρόχειρο και χωρίς σχεδιασμό μέτρο της κυβέρνηση:

«Στη περίπτωση που ο πολίτης αδυνατεί να προβεί μόνος του στη χρήση του τεστ και ζητείται βοήθεια από το φαρμακείο της γειτονίας, εμείς χωρίς επιστημονικά κριτήρια και αντίστοιχη ενημέρωση για εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, είναι δύσκολο να βοηθήσουμε», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...