Κορονοϊός: «Έμφραγμα» στα νοσοκομεία της Αττικής – Αναζητούνται και ιδιώτες γιατροί (video)

Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω των ασθενών με το κορονοϊό συνεχίζει ναι είναι πολύ μεγάλη και μετά την ενίσχυση με ιδιωτικές κλινικές, όπως είχε γίνει γνωστό από τις 5 Μαρτίου, μελετώνται και άλλες λύσεις. Μία από αυτές είναι να μπουν στη μάχη και ιδιώτες γιατροί και σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Όλα αυτά, ενώ σημειώθηκε «έμφραγμα» στις εφημερίες της Αττικής τη Δευτέρα (08/03) με 172 νέες εισαγωγές Covid. Στις 1.875 ήταν οι νοσηλείες κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι έρχεται ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάσταση. Αναφέροντας ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί «σύμμαχο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ενώ ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια, κάνοντας και το εμβόλιο

Πιο αναλυτικά…

…και σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ethnos.gr« προς αναζήτηση ιδιωτών γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία είναι το υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις ΜΕΘ covid αλλά και στις απλές κλίνες covid.

Μέχρι στιγμής, οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν ούτε τους 50 γιατρούς που ζήτησε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας, αφού προς ώρας μόνο 30 ονόματα ιδιωτών γιατρών έχουν συγκεντρωθεί. Γεγονός βέβαια που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία πολλών κλινικών στο ΕΣΥ, αφού το υπουργείο Υγείας είχε «ποντάρει» στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Όλα αυτά, παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης (03/03), για τη στήριξη των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία είχε προβεί σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, λόγω του μεγάλου προβλήματος στην πόλη.

Στη μάχη και τα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα

Όπως αναφέρθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (09/05), ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε ενίσχυση του ΕΣΥ με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, όπως είχε γίνει γνωστό από τις 5 Μαρτίου και από το Υπουργείο Υγείας, μετά από σύσκεψη, και ενώ την Κυριακή (07/03) είχε γίνει γνωστό ότι ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν από την Αθήνα σε νοσοκομεία της Χαλκίδας. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, τόσο το «Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου», όσο και το «Λητώ» περνούν με όλο το ιατρονοσηλευτικό τους προσωπικό τους εθελουσίως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το επόμενο διάστημα.

Αδειάζουν οι ιδιωτικές κλινικές για να υποδεχθούν ασθενείς covid

Εξάλλου, μέχρι την Τετάρτη (10/03) αναμένεται να αδειάσουν οι δύο ιδιωτικές κλινικές (ΛΗΤΩ και Ιατρικό Περιστερίου) που εθελοντικώς προσφέρθηκαν να συμβάλουν στη μάχη του ΕΣΥ κατά του κορονοϊού. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, έχει ξεκινήσει η διακομιδή των ασθενών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές των δύο ομίλων, ώστε να εκκενωθούν το «ΛΗΤΩ« και το Ιατρικό Περιστερίου και να αναλάβουν ασθενείς covid από το ΕΣΥ. Ειδικότερα οι ασθενείς από το «ΛΗΤΩ» μεταφέρονται στο «ΜΗΤΕΡΑ», ενώ του Περιστερίου στις άλλες κλινικές του Ομίλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των κλινών στις δύο ιδιωτικές κλινικές, εφόσον καλυφθούν πλήρως τα κρεββάτια στο ΕΣΥ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι αμοιβές των δύο ιδιωτικών κλινικών θα είναι με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) συν το μισθολογικό κόστος που θα υπολογισθεί με τον δείκτη 2.09. Όπως ακριβώς είχαν άλλωστε αμειφθεί και οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ) βρίσκεται, πάντως, σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας, παρότι τα στελέχη του επισημαίνουν ότι οι αμοιβές δεν είναι τέτοιες που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και το κόστος.

Την ίδια ώρα, μιλώντας το πρωί στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός, τόνισε ότι η νοσηλεία ασθενών Covid δεν είναι στη συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας:

«Η πρώτη μας συμφωνία, πέρυσι το Μάρτιο, ήταν να παρέχουμε συνδρομή σε περιστατικά μη COVID. Η επίταξη δεν μου αρέσει ως λέξη…θυμίζει επιστράτευση, καλύτερα να γίνει διάλογος.

Στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε, μας εστάλη έγγραφο προκειμένου να δηλώσουμε τις κλίνες που διαθέτουμε και απαντήσαμε ποιες μπορούμε να διαθέσουμε εθελοντικά. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η διαθεσιμότητα σε κλίνες για όλη την Ελλάδα», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

«Έμφραγμα» στις εφημερίες της Αττικής τη Δευτέρα – 172 νέες εισαγωγές Covid – Στις 1.875 οι νοσηλείες κορονοϊού

Όπως αναφέρθηκε, «καλπάζουν» οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής. «Πόλεμος» έγινε στις εφημερίες του λεκανοπεδίου και τη Δευτέρα (08/03), με 172 νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid. Ξεπέρασαν τους 300 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Σημαντική ανακούφιση θα προσφέρουν δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που μπαίνουν στη μάχη.

Τους 2.000 αναμένεται να φτάσουν μέχρι αύριο οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής. Την Τρίτη (09/03), οι νοσηλείες μόνο για κορονοϊό και εκτός των άλλων νοσημάτων είναι 1.875.

Οι 305 από τους ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 295 είναι διασωληνωμένοι. Στους 477 έφτασαν οι διασωληνωμένοι σε όλη την χώρα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας, επιπλέον 172 ασθενείς με κορονοϊό.

Σκηνές πολέμου εκτυλίχθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» που εφημέρευε τη Δευτέρα (08/03). Μέσα σε ένα 24ωρο εισήχθησαν 54 ασθενείς με κορονοϊό. Η λήξη της εφημερίας βρήκε το νοσοκομείο με πληρότητα που ξεπερνά το 95%. Στις 146 κλίνες Covid (απλές και ΜΕΘ), κατειλημμένες είναι οι 120 απλές κλίνες και πλήρης η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δυναμικότητας 16 κλινών.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη υποστηρίζει μιλώντας στο «iatropedia.gr» ότι τα νοσοκομεία θέλουν ενίσχυση σε προσωπικό:

«Θέλουμε προσωπικό και ενίσχυση. Και ιατρικό και νοσηλευτικό. Είναι δύο εβδομάδες δύσκολες. Πιστεύω ότι τα κρούσματα σε δύο τρεις ημέρες θα αρχίσουν να μειώνονται. Η πίεση, όμως, στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί. Με τα νέα 30 κρεβάτια στο ΚΑΤ και τα δύο νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα πιστεύω ότι θα βοηθηθούμε. Ακόμη, όμως, δεν έχουν πάει άρρωστοι εκεί».

Κικίλιας: Σύντομα Κέντρο Αποκατάστασης για περιστατικά covid- Σύμμαχος ο ιδιωτικός τομέας

Έρχεται ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάσταση, ανακοίνωσε την Τρίτη (09/03) σε συνέντευξή του υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», τόνισε ότι η φροντίδα σε έναν ασθενή με Covid είναι συνεχής, πολυεπίπεδη και δύσκολη, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο τάσσονται σε αυτή τη τεράστια «μάχη» με πρόγραμμα, και σχέδιο. Επεσήμανε επίσης για ακόμη μια φορά, ότι ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί Κλινικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

«Στην Αττική αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχουμε εκπονήσει. Έχουμε φτάσει τις 1.393 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, να σας θυμίσω ότι ξεκινήσαμε την πανδημία με 565.

Σήμερα προστίθενται άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Τζάνειο, όπως είχα ανακοινώσει, και μέχρι το Σάββατο άλλες 5 κλίνες στο Ιπποκράτειο. Έχουμε επίσης τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στην τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι στο Ε.Σ.Υ., γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι, Διοικητές Νοσοκομείων, ΥΠΕάρχες και όλο το Υπουργείο Υγείας φυσικά», υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το «Σισμανόγλειο» μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το «Ερρίκος Ντυνά»ν, τονίζοντας ότι πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το «Ωνάσειο», πρόσθεσε, καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα, ενώ σήμερα, όπως είπε « ανακοίνωσα ότι δύο κορυφαίοι Όμιλοι της χώρας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, δίνουν δύο Κλινικές τους πλήρως στελεχωμένες για Covid περιστατικά στην Αττική».

Οι ιδιώτες ιατροί θα στηρίξουν την προσπάθειά μας

«Είχα ανακοινώσει ότι θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό 16 ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν ήδη γίνει 26 και θα φτάσουν τους 50. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια και με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, έχω ήδη μιλήσει με τον Γιώργο Πατούλη. Είμαι σίγουρος ότι οι ιδιώτες ιατροί θα συνδράμουν και θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο υπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «κανείς δεν θα αρνηθεί να βοηθήσει και να στηρίξει τους συνανθρώπους μας στη μάχη, στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης».

Στην πιο μεγάλη ώρα της μάχης δε χωράει κομματική αντιπαράθεση

Είναι γνωστή, είπε ο κ. Κικίλιας, η βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, να στηρίξει το σύστημα Υγείας και αυτό, όπως διευκρίνηση φαίνεται όλους αυτούς τους μήνες. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι αμελητέο, να σκεφτούν πότε ξανά στο ΕΣΥ μπήκαν 10.000 υγειονομικοί, ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό ως επικουρικοί μέσα σε λίγους μήνες. Και φυσικά, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι 4.000 νοσηλευτές του κλάδου νοσηλευτών θα μονιμοποιηθούν στο Ε.Σ.Υ. μέσω ΑΣΕΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στον έναν αυτό χρόνο, είναι πολλές οι φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του έχουν βγάλει ανακοινώσεις ότι «θα γίνουμε Μπέργκαμο». Το γεγονός ότι δεν γινόμαστε αντί να τον ικανοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ μάλλον προφανώς τον απογοητεύει», συμπλήρωσε.

Ο Βασίλης Κικίλιας θέλησε, ωστόσο, όπως εξήγησε, για ακόμη μια φορά, να μείνει μακριά από προσωπικές αντιμαχίες. «Είναι εθνική η προσπάθεια περιφρούρησης της Δημόσιας Υγείας και αυτοί οι οποίοι είτε θέλουν να ακολουθήσουν άλλες στρατηγικές, προσωπικές, είτε θεωρούν ότι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη στη καρδιά της πανδημίας και της κρίσης, όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές, νομίζω ότι κρίνονται από τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.

Σήμερα ξεπερνάμε τους 1.150.000 εμβολιασμούς

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο υπουργός είπε πως μέχρι εχθές φτάσαμε να έχουμε κάνει 1.126.060 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα θα ξεπεράσουμε το 1.150.000. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν, με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Πράγματι, τόνισε, το είπε η ίδια η πρόεδρος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ότι από τον Απρίλιο θα είναι υπερπολλαπλάσια τα εμβόλια, ενώ ο Μάριος Θεμιστοκλέους που κάνει, όπως είπε, ο υπουργός μία πολύ καλή δουλειά ως γενικός γραμματέας στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας και υπεύθυνος για τα logistics του προγράμματος «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είπε αυτό το οποίο γνωρίζουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο για εμάς είναι το μονοδοσικό της «Johnson & Johnson», ενώ εξέφρασε την ελπίδα για σύντομη έγκριση, αναφέροντας ότι φαίνεται ότι μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα υπάρχει η πρώτη παραλαβή.

«Με τάξη, με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και αγάπη για τον συμπολίτη μας, τους πιο μεγάλους σε ηλικία και κατεβαίνοντας προς τα κάτω σιγά-σιγά στις ευπαθείς ομάδες, εμβολιάζουμε όλους τους Έλληνες χωρίς ταλαιπωρία, με οργάνωση, με τα μηνύματα στα κινητά τους, με χαμόγελα από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και τους εμβολιαστές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά σε μία κανονικότητα. Θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πολύ καλύτερα τον τουρισμό που είναι κινητήριος δύναμη για εμάς, την οικονομία και την κοινωνία», διαβεβαίωσε.

«Για μια ακόμη φορά, κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια»

«Ο εμβολιασμός είναι όντως σημαντικό κομμάτι της λύσης, εδώ που έχουμε φτάσει πλέον 12 μήνες μέσα στην κρίση. Αξίζει τον κόπο τώρα, την πιο δύσκολη στιγμή που είμαστε τόσο κοντά, να κάνουμε την προσπάθειά μας να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς οι συμπολίτες μας», εξήγησε ο υπουργός.

Προέτρεψε, όμως, τους πολίτες να προσέχουν, να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, να σέβονται τον εαυτό τους, την υγεία τους, την οικογένειά τους και τους γύρω τους. Γιατί όλα αυτά, όπως διευκρίνισε, είναι συνάρτηση του πόσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Η Covid είναι νόσος διασποράς στη κοινωνία. Η περίθαλψη έρχεται μετά από αυτό. Δηλαδή, διασπείρεται ο ιός στην κοινωνία. Μετά υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στις απλές κλίνες, μετά πίεση στις ΜΕΘ, μετά, δυστυχώς, αύξηση των απωλειών», ανέφερε.

«Δεν μου αρέσει να είμαι πεσιμιστής και δεν μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισοάδειο. Έχει κάνει τεράστια προσπάθεια η ελληνική κοινωνία και ο κόσμος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να προσέξουμε όλοι», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

(πληροφορίες από ethnos.gr, iatropedia.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...