Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση και στον ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca (video)

Ένα εξελισσόμενο «θρίλερ» έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των ολοένα αυξανόμενων ανησυχιών που εκφράζουν πολλές χώρες για περιστατικά με θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω προϊόν.

Συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη (16/03), προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (15/3) αρκετές χώρες της ΕΕ, κατόπιν αναφορών για σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία και λίγο αργότερα και η Ισπανία, αποφάσισαν ν’ αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» εξαιτίας των γεγονότων που περιστρέφονται γύρω από αυτό και μέχρι να διερευνηθεί αν τα περιστατικά που προέκυψαν σχετικά με θρομβώσεις συνδέονται ή όχι με το εμβόλιο.

Επίσης, ο ΕΜΑ, όπως ανακοίνωσε, συνεδριάζει και αυτός, εκτάκτως την Πέμπτη (18/03) για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρίας κατά του κορονοϊού.

Τους εμβλιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca έχουν «φρενάρει» οι εξής χώρες:

 • Γερμανία
 • Γαλλία
 • Ιταλία
 • Αυστρία
 • Ιρλανδία
 • Ολλανδία
 • Βουλγαρία
 • Νορβηγία
 • Δανία
 • Εσθονία
 • Λιθουανία
 • Λετονία
 • Λουξεμβούργο
 • Ισλανδία
 • Ισπανία
 • αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη

«Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19»

Τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Παρ΄όλ΄αυτά, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟ Υγείας επανέλαβε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σουμία Σουαμινάθαν στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα «θρομβοεμβολικά γεγονόντα» που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19.

«Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟ Υγείας, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Πάντως, η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ισχυρίζεται ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Ωστόσο, οι ανησυχίες στην ΕΕ κορυφώνονται, ύστερα και από την είδηση ότι πέθανε μια υγειονομικός στη Νορβηγία που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, μολονότι τονίστηκε ότι «δεν υπάρχει συσχετισμός» μέχρι στιγμής, μεταξύ του εμβολίου και του περιστατικού.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Πέμπτη εν αναμονή της νέα γνωμάτευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως την Τρίτη (16/03) έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.

Βέβαια, τώρα που ανακοινώθηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει για το θέμα την Πέμπτη (18/03) και μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα δεδομένα αλλάζουν…

Στη χώρα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca», στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφτεί μόλις ένας περιστατικό θρόμβωσης για το οποίο μίλησαν οι επιστήμονες.

Σε ανακοίνωση της την Κυριακή (14/03), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...