Κορονοϊός: Έκκληση ειδικών για ακαριαία μέτρα – Η κατάσταση επιδεινώνεται (video)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, σημαίνοντας συναγερμό από τη Βουλή για την εξάπλωση των κρουσμάτων, λόγω και των μεταλλάξεων και την ίδια ώρα οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για νέα μέτρα. Μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Τετάρτη (03/02).

Ο Νικόλαος Σύψας μπορεί να εμφανίστηκε αισιόδοξος στον «ANT1», αλλά τόνισε ότι οι επόμενοι δυο μήνες είναι πολύ δύσκολοι. Νωρίτερα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στάθηκε στο ίδιο θέμα στο «Mega», και υπογράμμισε, μάλιστα, ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία.

Έκκληση Σύψα για ακαριαία μέτρα – Τα σχολεία δεν είναι άνοσα, η κατάσταση επιδεινώνεται

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1», σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής στάθηκε στο γεγονός ότι έρχεται η άνοιξη κάτι που σημαίνει ότι φεύγει ο ιός την άνοιξη, ενώ έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα λέγοντας ότι μας έχουν μείνει μόνο δύο δύσκολοι μήνες και μετά θα βγούμε στο ξέφωτο.

«Έξω ήδη έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές, που σημαίνει ότι έρχεται η άνοιξη, όταν έρχεται η άνοιξη φεύγει ο ιός, φεύγει η επιδημία. Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι εντελώς. Απλώς έχουμε δύο μήνες πολύ δύσκολους. Είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αν αυτούς όλοι μαζί κάνουμε τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε και τους περάσουμε μετά θα βγούμε στο ξέφωτο», ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την επέλαση του ιού. «Στη φάση που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί αυτή η ισορροπία γιατί στην ουσία ο ιός επελαύνει. Είδα τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πρακτικά είναι σε εκθετική φάση, πρέπει να ληφθούν άμεσα και ακαριαία μέτρα. Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το “κόκκινο» ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, το Λασίθι, η Χαλκίδα, η Ανδραβίδα μπήκαν στο “κόκκινο”. Βλέπω επέλαση του ιού, δεν είναι ώρα να ανοίγουμε», είπε και συνέχισε:

«Άλλο ανησυχητικό σημείο είναι ότι πλέον έχουμε κρούσματα και στα σχολεία. Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι άνοσα και προστατευμένα από τον ιό. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως. Αν βάλουμε και το πρόβλημα της μετάλλαξης, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και η οποία φαίνεται έχει διασπαρεί παντού στην ελληνική επικράτεια όλα αυτά συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό τοπίο, το οποίο δεν μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την οικονομία. Προτεραιότητα, νομίζω, στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η δημόσια υγεία και κυρίως να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας».

«Η Αττική, ο κεντρικός τομέας και οι γειτονιές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το κέντρο της Αθήνας ανεβαίνουν εκθετικά, είναι πολύ απότομη η γωνία της καμπύλης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται», τόνισε ο καθηγητής.

Όσο για το αν θα πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες, η αγορά και τα σχολεία, είπε: «Αυτό θα το κουβεντιάσουμε αύριο, μεθαύριο, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να δούμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε αυτήν τη στιγμή σήμερα, ποια θα είναι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δεδομένων, θα προταθούν στην κυβέρνηση τα ανάλογα μέτρα».

Αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολίων σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένα λάθος, δεν υπάρχει τίποτα σωστό. Ακολουθούμε τον ρυθμό της επιδημίας… Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και να είμαστε μπροστά από την επιδημία».

Για τα εμβόλια είπε: «Είχαμε και πολύ καλά νέα, ένα καινούργιο εμβόλιο, το ρωσικό που προκαλεί καλή αποτελεσματικότητα που θα μπει στον αγώνα ταχύτατα και ενδεχομένως θα πάρει έγκριση και από την ΕΕ. Είχαμε και μια καλή μελέτη που επιβεβαιώνει τα στοιχεία ότι τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, όχι μόνο τη νόσηση. Όλα τα εμβόλια έχουμε μπροστά μας δρόμο για έξοδο, που είναι τα εμβόλια. Αν εμβολιαστούμε δεν θα σταματήσουμε μόνο τη νόσο αλλά και τη μετάδοση του ιού και την επιδημία… Οι συνάδελφοι θα αναθεωρήσουν μετά τα νέα δεδομένα και θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τις επόμενε εβδομάδες, οι αρχικοί ενδοιασμοί θα αρθούν».

Και αστειεύτηκε «δύο μάσκες ίσως είναι λίγο καλύτερα από τη μία, όχι 3-4 γιατί θα πάθουμε ασφυξία».

Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν τα σχολεία τώρα – Θέμα χρόνου να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη

«Το βρετανικό στέλεχος είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού», τόνισε, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης (03/02), στην τηλεοπτική εκπομπή «Live News» στο «Mega» και σημείωσε πως «αν μεταδίδεται 50% ταχύτερα και θα μας υποχρεώνει να παίρνουμε αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα που θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Δεν θα έχουμε τα περιθώρια των ημερών που είχαμε μέχρι τώρα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1/21 και μετά άφησαν αποτύπωμα, κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ακόμα πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, λέγοντας ξεκάθαρα πως θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα δημοτικά.

«Στο διάστημα από 14/12/20 με 02/01/21 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας», σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, υποστηρίζοντας έτσι πως αυτές οι κατηγορίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται υγειονομικοί, δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε τη μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων, όπου αναζητούν αγωνιωδώς τρόπο για να εμβολιαστούν. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω υγειονομικό ο οποίος δεν θα επιδιώξει να εμβολιαστεί σε αυτή τη φάση», κατέληξε.

«Θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις και θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος είχε πει ότι το άνοιγμα των σχολείων έφερε αύξηση στα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι σχολεία παραμένουν κλειστά και λόγω κρουσμάτων. Θυμηθείτε πώς λειτουργούν, πλέον, τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με βάση τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 8 Φλεβάρη (έγιναν γνωστά και μέσω της σχετικής ΚΥΑ).

Για την Αθήνα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τα ξημερώματα.

Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων (με βάση, πλέον, και τα λύματα) στην Αττική, το λεκανοπέδιο μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές, μετά και τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 8 Φλεβάρη (ανακοινώθηκαν και μέσω της σχετικής ΚΥΑ), σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Με αύξηση του αύξηση του RT (δείκτης μεταδοτικότητας) στο 1,01.

Την Τετάρτη (03/02) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα, 27 θανάτους σε 24 ώρες και 246 διασωληνωμένους. Στην Αττική εντοπίστηκαν 612 από τις νέες μολύνσεις, 83, στη Θεσσαλονίκη και 82 στην Αχαΐα. Συνολικά 11 περιφερειακές ενότητες (νομοί) καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...