Κορονοϊός: Εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στα λύματα Θεσσαλονίκης – Τι έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις

Τάση αποκλιμάκωσης στο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε στα λύματα τις τελευταίες δύο ημέρες, παρά την αύξηση της τελευταίας εβδομάδας.

Ειδικότερα, σταθεροποιητική αποτυπώνεται η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της συμπρωτεύουσας την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου:

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 15/03 και της Τρίτης 16/03 είναι

  • Σταθερή (αύξηση μόλις 2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 12/3 και της Κυριακής 14/3.

Μειωμένη κατά 41% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 8/3 και Τρίτης 9/3.Όπως φαίνεται στα συνημμένα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου των τελευταίων δύο ημερών είναι πιο κοντά στα επίπεδα των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου και πάντως οι καθημερινές μετρήσεις δεν συνηγορούν προς μία εικόνα εκρηκτικής αύξησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Όπως, άλλωστε, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων που συντονίζει ο ΕΟΔΥ και στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του ΑΠΘ, την προηγούμενη εβδομάδα (8-14/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021, εικόνα που επίσης δε συνάδει με μια δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.«Παρά την μέση εβδομαδιαία αύξηση στο ιικό φορτίο μεταξύ των δύο τελευταίων εβδομάδων, στις πρόσφατες δύο μετρήσεις αυτής της εβδομάδας παρατηρείται μια τάση μερικής αποκλιμάκωσης ή σταθεροποίησης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «σε απόλυτα μεγέθη, ακόμη βρισκόμαστε σε υψηλές τιμές ιικού φορτίου και αυτό προβληματίζει αν σκεφτούμε ότι βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας».«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο και αν δεν προσέξουμε μπορεί να βρεθούμε σύντομα σε επίπεδα συναγερμού, δεδομένου και ότι η σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου έχει αρχίσει να μεταφέρεται ως πίεση και στα νοσοκομεία της πόλης», πρόσθεσε ο κ. Παπαπϊωάννου.«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε σημαντική διακύμανση στη συγκέντρωση των αιωρούμενων στερεών στα λύματα καθώς και σε άλλες φυσικοχημικές παραμέτρους που επηρεάζουν την προσρόφηση θραυσμάτων του ιού στους πόρους των αιωρούμενων στερεών. Οι παράμετροι αυτές είναι ικανές να αλλοιώσουν τις τιμές του ιικού φορτιού και για αυτό λαμβάνονται υπόψη από την ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στον εξορθολογισμό των μετρήσεων που γίνεται στο τμήμα Χημείας ΑΠΘ», διευκρίνισε η Δρ. Μαρία Πεταλά, από το Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, που είναι το εργαστήριο υποδοχής, προεπεξεργασίας και μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων στα δείγματα λυμάτων.Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...