Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για τις ΗΠΑ – Πάνω από 500.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο

Ο απολογισμός της επιδημίας Covid-19 ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί στις ΗΠΑ έως τα τέλη Φεβρουαρίου και να ξεπεράσει τους 500.000 νεκρούς, όμως με τη χρήση της μάσκας θα μπορούσαν να αποφευχθούν 130.000 θάνατοι από αυτούς, σύμφωνα με τις προβλέψεις μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Βάσει του πιο ευλογοφανούς σεναρίου των ερευνητών, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις θα περιόριζαν εκ νέου τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την οικονομική ζωή, οι ΗΠΑ και πάλι θα μετρούσαν 511.000 νεκρούς από την Covid-19, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εντούτοις, εάν το 95% του πληθυσμού κάθε πολιτείας φορούσε συστηματικά μάσκα παρουσία άλλων ανθρώπων, αυτός ο απολογισμός θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Ακόμα κι αν η χρήση της μάσκας τηρείτο σε ποσοστό 85%, 95.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν, συμπληρώνουν στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

«Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι οι μάσκες μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση των ιών του αναπνευστικού, όπως τον SARS-CoV-2 και περιορίζουν επομένως τη διασπορά της Covid-19», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς.

Στα μέσα Ιουλίου, οι ομάδες ανάπτυξης μοντέλων του IHME είχαν ορθώς προβλέψει 224.000 νεκρούς για την 1η Νοεμβρίου.

Τρία πιθανά σενάρια

Για να προβλέψουν πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι επόμενοι μήνες, οι επιδημιολόγοι και επιστήμονες του IHME έφτιαξαν τρία πιθανά σενάρια.

Στο πρώτο, που θεωρείται ελάχιστα πιθανό, οι Πολιτείες συνεχίζουν να άρουν σταδιακά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. Την 28η Φεβρουαρίου, ο συνολικός αριθμός από τον νέο κορονοϊό θα υπερέβαινε το 1 εκατομμύριο και τουλάχιστον 152 εκατομμύρια άνθρωποι (το 45% του πληθυσμού) θα είχε προσβληθεί από την Covid-19, εκτιμούν.

Όμως, είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένει κανείς πως οι Πολιτείες θα επαναφέρουν, αντιθέτως, τα μέτρα που λήφθηκαν στο πρώτο κύμα της επιδημίας, όπως το κλείσιμο των σχολείων, τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων και το πλήρες ή μερικό κλείσιμο καταστημάτων που δεν θεωρούνται απαραίτητα.

Η έρευνα, που χαρακτηρίζει αυτήν την υπόθεση «σενάριο αναφοράς», δείχνει πως αυτού του τύπου τα μέτρα λαμβάνονται συχνά όταν το επίπεδο θνητότητας μιας πόλης ή πολιτείας ξεπερνά το όριο των 8 νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων κάθε ημέρα.

Οι 45 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ θα έχουν περάσει αυτό το όριο πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η εκτίμηση των ερευνητών.

Ακόμα, ωστόσο, και με την επανεργοποίηση αυτών των περιορισμών, ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας θα έφθανε τους 511.000 νεκρούς και σχεδόν τα 72 εκατομμύρια κρούσματα στα τέλη Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται στο άρθρο.

Σε ένα τρίτο σενάριο, όπου το 95% του πληθυσμού των ενηλίκων υιοθετούσε τη χρήση της μάσκας, «129.574 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν» στο διάστημα μεταξύ 22ας Σεπτεμβρίου έως 28ης Φεβρουαρίου, καταλήγουν οι ερευνητές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...