Κορονοϊός: «Έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα μπροστά μας» – Τι περιμένουν οι ειδικοί στα μέσα Μαρτίου (video)

Η χώρα συνεχίζει να δίνει μάχη και με τον κορονοϊό και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε τι περιμένουν οι επιστήμονες για τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας πως η Αττική είναι στην κορυφή της επιδημιολογικής καμπύλης η Αττική, με τους επιστήμονες να έχουν το… βλέμμα τους στα μέσα Μαρτίου. «Θα έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα μπροστά μας», είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Την ίδια ώρα έχουμε «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού στην Κρήτη, μετά και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο (13/02) και τον χάρτη διασποράς των νέων μολύνσεων

Πιο αναλυτικά, αποκλιμάκωση της πίεσης στην Αττική από την πανδημία του κορονοϊού και μάλιστα από την ερχόμενη Δευτέρα (15/02) «βλέπει» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε στον «ΣΚΑΪ», η μείωση θα είναι ήπια αλλά συνεχής και εκτίμησε ότι το Σάββατο (13/02) η Αττική έφτασε στην κορυφή της επιδημιολογικής καμπύλης (σ.σ. 583 νέα κρούσματα).

Από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή, «δεν θα νιώθουμε αυτή την πίεση που υπάρχει σήμερα στο Σύστημα Υγείας». Τόνισε ότι είναι στο χέρι όλων μας να «αδειάσουμε» τις ΜΕΘ και συνέστησε στους πολίτες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και για καθημερινά τους ψώνια.

Επιπλέον, επισήμανε ότι κατά την προσωπική του γνώμη για να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία θα είναι ανοιχτή το Πάσχα θα είναι καλό να παραταθεί και λίγο πέρα από την 28η Φεβρουαρίου το lockdown. Επίσης, εκτίμησε ότι θα ήταν καλό να ληφθούν παραπάνω μέτρα και για τη Θεσσαλονίκη, παρότι δεν πιέζεται τόσο αυτή την περίοδο.

Δημόπουλος: Έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα μπροστά μας

«Θα έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα μπροστά μας», είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο «Open TV» και την εκπομπή «Τώρα ο,τι συμβαίνει» για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χαμηλές θερμοκρασίες που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» βοηθούν στη μετάδοση του ιού, αφού μένουμε περισσότερο στο σπίτι.

Ο διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στις κλίνες του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας: «Βλέπουμε μια μικρή πίεση στις ΜΕΘ, όμως υπάρχει αυξάνουσα πορεία. Είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση για να μη φτάσουμε σε επιθετική αύξηση κρουσμάτων. Πρέπει να δείξουμε υπομονή αυτούς τους 2-3 τελευταίους μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο είναι αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων ενώ τα σχολεία, ειδικά τώρα με την κακοκαιρία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. O κ. Δημόπουλος υπογράμμισε ότι τα παιδιά έως 14 ετών έχουν μικρή επίδραση στη διάδοση της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι αερογενής μέσω σταγονιδίων και όχι μέσα από αντικείμενα (π.χ. μάσκες). «Έχουμε ορίζοντα μερικών μηνών ακόμη που μοιραία θα πειραματιζόμαστε με τα μέτρα για να ελέγξουμε την κατάσταση», ανέφερε.

«Έκρηξη» κρουσμάτων στην Κρήτη

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Κρήτη, όπου παρατηρήθηκε «έκρηξη» κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, με βάση και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Εντοπίστηκαν 301 νέες μολύνσεις και σημειώθηκαν δύο θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «cretapost.gr», από τις 7 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο (13/02). Την Τετάρτη (10/02) καταγράφηκαν 71 συνολικά ημερήσια νέα κρούσματα.

Από τα 301 νέα κρούσματα τα περισσότερα εντοπίστηκαν στο Ρέθυμνο (135) και ακολουθεί το Ηράκλειο (125). Στη συνέχεια είναι το Λασίθι (23) και τέλος τα Χανιά (18).

7 Φεβρουαρίου (34 στην Κρήτη)

9 κρούσματα στο Ηράκλειο
6 κρούσματα στο Λασίθι
19 κρούσματα στο Ρέθυμνο

8 Φεβρουαρίου (20 στην Κρήτη)

7 κρούσματα στο Ηράκλειο
11 κρούσματα στο Ρέθυμνο
2 κρούσματα στα Χανιά

9 Φεβρουαρίου (43 στην Κρήτη)

18 κρούσματα στο Ηράκλειο
4 κρούσματα στο Λασίθι
15 κρούσματα στο Ρέθυμνο
6 κρούσματα στα Χανιά

10 Φεβρουαρίου (71 στην Κρήτη)

24 κρούσματα στο Ηράκλειο
4 κρούσματα στο Λασίθι
42 κρούσματα στο Ρέθυμνο
1 κρούσμα στα Χανιά

11 Φεβρουαρίου (44 στην Κρήτη)

24 κρούσματα στο Ηράκλειο
5 κρούσματα στο Λασίθι
12 κρούσματα στο Ρέθυμνο
3 κρούσματα στα Χανιά

12 Φεβρουαρίου (44 στην Κρήτη)

20 κρούσματα στο Ηράκλειο
1 κρούσμα στο Λασίθι
19 κρούσματα στο Ρέθυμνο
4 κρούσματα στα Χανιά

13 Φεβρουαρίου (45 στην Κρήτη)

23 κρούσματα στο Ηράκλειο
3 κρούσματα στο Λασίθι
17 κρούσματα στο Ρέθυμνο
2 κρούσματα στα Χανιά

Θυμηθείτε εδώ πως μπήκαν σε αυστηρό lockdown Αχαΐα και Εύβοια, λόγω του κορονοϊού, και ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές στη χώρα, με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».

Σημειώνεται ότι είναι σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη (11/02), αυστηρά μέτρα στην Αττική. Η Θεσσαλονίκη είναι δύσκολη θέση σχετικά με τον κορονοϊό, αν και δεν αποφασίστηκε ξανά αυστηρό lockdown.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...