Κορονοϊός: «Εμπόλεμη ζώνη» τα νοσοκομεία της Αττικής – «Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»

Σκληρή «μάχη» εξακολουθούν να δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Αττικής, την ώρα που η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς συναγερμού, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού διασωληνομένων ατόμων στις ΜΕΘ εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα, στο Λεκανοπέδιο, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 400 και ένας στους τέσσερις νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ.

Οι χειρότεροι φόβοι για δραματική έκρηξη νέων κρουσμάτων επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη (23/3) 3.586 νέα περιστατικά κορονοϊού. Όλα δείχνουν ότι διανύουμε ίσως την αρχή της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας με τα νοσοκομεία να βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση.

Μεγάλος εχθρός παραμένουν και οι μεταλλάξεις που έχουν θέσει στα ύψη τον αριθμό των κρουσμάτων με συνέπεια ο δείκτης θετικότητας για 18 συνεχόμενες ημέρες να είναι πάνω από το όριο αν και τα τεστ που γίνονται καθημερινά είναι δεκάδες χιλιάδες.

«Πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ – Επιτέλους κάντε κάτι»

Παράλληλα, με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλοντας, διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου, πως «πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε στην είδηση του θανάτου ενός 70χρονου ασθενή στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ο ίδιος κατήγγειλε πως γίνεται πλέον επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια.

«Η απάντηση σε ένα κράτος Δικαίου ποιος μεταξύ δύο ασθενών επιλέγεται για τη μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ είναι και οι δύο. Το κράτος [πρέπει] να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ΜΕΘ. Είχε χρόνο και δεν το έπραξε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συνέχεια, συνεχίζοντας τις αναφορές του στο εν λόγω περιστατικό, δήλωσε πως «οι γιατροί του ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεθεί ΜΕΘ. Μάταια. Επιτέλους κάντε κάτι».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, είναι δεκάδες πλέον οι ασθενείς κορονοϊού, καθώς και γενικά περιστατικά, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής και βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα:

  • Σισμανόγλειο: 10 άτομα
  • Ελπίς: 4
  • Παμμακάριστος: 2
  • Γεννηματάς: 8
  • Λαϊκό: 2
  • Ιπποκράτειο: 1
  • Τζάνειο: 5
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 8
  • Θριάσιο: 4
  • Αλεξάνδρας: 5 στην καρδιολογική μονάδα

Κενές κλίνες ΜΕΘ Covid υπήρχαν έως το μεσημέρι δύο στο ΚΑΤ και δύο στο Σωτηρία.

Τα χειρότερα έρχονται

Καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη», η επιστράτευση γιατρών ήταν μονόδρομος. Στη «μάχη» του ΕΣΥ κατά της επιδημίας έχουν πλέον «ριχτεί» και 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους.

Τα χειρότερα έρχονται, προειδοποιούν οι ειδικοί, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο σύστημα έχουν ξεπεράσει από καιρό τις αντοχές τους και έχουν γονατίσει.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε την Τρίτη (23/03) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και αιτία είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στη νοσηλεία των ασθενών.

Στο ΦΕΚ η «επιστράτευση» των ιδιωτών γιατρών – Ποιοι και γιατί θα πάρουν λιγότερα χρήματα

Σημειώνεται, ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζει να θυμίζει «πόλεμο», ενώ τα φύλλα πορείας πηγαίνουν ήδη στους παραλήπτες τους από την Αστυνομία. Ποιοι και γιατί θα πάρουν λιγότερα χρήματα…

Μια επιστράτευση που αφορά σε 206 ιδιώτες γιατρούς – πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς και παθολόγους που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και είναι κάτω των 60 ετών- και είναι για διάστημα ενός μήνα. «Δεν έχουμε γίνει “Μπέργκαμο”. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Διορία 24 ωρών

Όσοι παραλάβουν φύλλο πορείας θα πρέπει να παρουσιαστούν αύριο στις 08.00 το πρωί στα νοσοκομεία που τους υποδεικνύονται και να αναλάβουν καθήκοντα επιμελητή Β. Παρά τις εκκλήσεις σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν το ΕΣΥ, θετικά απάντησαν μόλις 30 από τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά και άλλοι 60 από τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Αμοιβές δύο ταχυτήτων

Οικονομικό κίνητρο προβλέπεται για εκείνους που εμφανίστηκαν οικειοθελώς στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, αλλά άλλη αμοιβή θα λάβουν όσοι θα εμφανιστούν με τη διαδικασία της επίταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, 2.000 ευρώ καθαρά θα είναι οι αμοιβές όσων προσήλθαν οικειοθελώς, συν 1.000 ευρώ για τις εφημερίες τους.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το «Mega», 1.200 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι γιατροί επιτάχτηκαν, ενώ όσοι αρνηθούν να παρουσιαστούν κινδυνεύουν με φυλάκιση από 3 μήνες.

Δείτε το ΦΕΚ για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών:

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...