Κορονοϊός: Δυσαρέσκεια Μητροπολιτών για τα μέτρα – Ετοιμάζει νέα πρόταση η Ιερά Σύνοδος (video)

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων εκφράζουν οι Ιεράρχες και την εξέφρασαν ανοιχτά με πολλούς τρόπους τις τελευταίες ώρες. Ετοιμάζει νέα πρόταση η Ιερά Σύνοδος, που συνεδριάζει την Τρίτη (15/12).

Οι Ιεράρχες ζητούν διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στον αριθμό των πιστών που θα επιτρέπονται να παρευρίσκονται στους ναούς, ενώ η Ιερά Σύνοδος ετοιμάζεται την Τρίτη (15/12) να καταθέσει δική της πρόταση στην κυβέρνηση για τις λειτουργίες.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν αυτές οι λεγόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, που ειναι και αποφάσεις ασεβείας και παραλογισμού να εφαρμοστούν με κανέναν τρόπο», σημείωσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, ενώ ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος τόνισε: «Δεν μπορούμε να επιλέξουμε 9 άτομα και δεν θα επιλέξουμε. Μελλοθάνατους στην εκκλησία δεν θα βάλουμε». Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών, ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτυπώνονται, όμως, στην ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο (12/12), για τους περιορισμούς που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

«Είναι εντελώς ανεφάρμοστα, πρακτικά δεν στέκουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν… Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι η ΚΥΑ που κυκλοφόρησε δεν εμπεριέχει για την ώρα αυτά τα μέτρα για τα Χριστούγεννα, άρα έχω την αίσθηση ότι είμαστε σε αναμονή…», σημείωσε στο «Open TV», ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Open TV», η Ιεραρχία ζητά:

  • Να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά.
  • Να επιτραπεί η ατομική προσευχή.
  • Και ο αριθμός των πιστών στους ναούς να καθοριστεί βάσει τετραγωνικών.

Η πρόταση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου. «Η εκκλησία μας δεν ζητάει κάποια προνομιακή μεταχείριση, ζητά από την κυβέρνηση να ακούσει με πολύ ευαισθησία και με ευρύχωρη καρδιά τις θρησκευτικές ανάγκες τους λαού μας», επισημαίνει από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.

«Ακραία τα μέτρα. Θα λειτουργήσουμε κι ας μας συλλάβουν», έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ιεράρχες. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος (12/12) στην Κέρκυρα ισχυρίστηκε ότι η πανδημία του κορoνοϊού χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, για να μην κοινωνούμε.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.

Τι ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει για τις εκκλησίες

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανίων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Αναμένεται να δούμε τι θα αποφασίσει και η Ιερά Σύνοδος που θα συνεδριάσει την Τρίτη (15/12).

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...