Κορονοϊός: Δραματικό μήνυμα Κικίλια για την κατάσταση του ΕΣΥ και έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς (video)

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» απηύθυναν στη ενημέρωση της Τετάρτης ο Βασίλης Κικίλιας και ο Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πιέζεται και η Αττική… στενάζει, λόγω του κορονοϊού, μετά και τις ανακοινώσεις με τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Με την κατάσταση στα νοσοκομεία να παραμένει πολύ δύσκολη.

Στην ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας είναι και τον Περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΙΣΑ έγινε αναφορά και στο πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς. «Αυτή η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και ώρες δεν βοηθάει κανέναν», είπε, ακόμα, ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και γενικά στις διαδηλώσεις.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας. «Μόνο χθες είχαμε 185 εισαγωγές Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής», είπε, τονίζοντας πως ουσιαστικά κάθε μέρα γεμίζει ένα νοσοκομείο.

«Η Αττική πιέζεται, η χώρα πιέζεται», συνέχισε ο υπουργός, απαριθμώντας τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ μέσα στην πανδημία.

«Αυτή η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και ώρες δεν βοηθάει κανέναν», είπε ακόμη, αναφερόμενος στα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, αλλά και στις συγκεντρώσεις πολιτών. 

«Σήμερα μπήκε στην εφημερία το Ερρίκος Ντυνάν και το Σισμανόγλειο δέχεται αποκλειστικά COVID περιστατικά. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας στην Αττική», συνέχισε και τόνισε: «Κάνουμε για ακόμη μια φορά έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ και να βοηθήσουν την τεράστια προσπάθεια. Η αμοιβή τους θα είναι 2.000 ευρώ καθαρά σύμφωνα με την απόφαση του Νοεμβρίου. Όλοι πρέπει να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας».

Τα δεδομένα για τα εμβόλια

Επιπλέον ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί συνολικά στην Ελλάδα (σ.σ. συνολικά μαζί με τους που έχουν κάνει μόνο την 1η δόση από εμβόλια που θέλουν δυο) και μόνο σήμερα έγιναν 24.478 εμβολιασμοί και το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με μία δόση είναι 7,62% πλέον ενώ με πρώτη και δεύτερη δόση 3,64%.

«Το άνοιγμα της επόμενης ομάδας αφορά στην ομάδα Α, τις ευπαθείς ομάδες και θα γίνει τις επόμενες 10 μέρες, ενώ θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69», υπογράμμισε ακόμα.

«Πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μειωθεί η ένταση. Να συνυπολογίσουν όλοι την αξία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Και πόσο τελικά κινδυνεύουμε με τέτοιες συμπεριφορές», είπε επανερχόμενος στο ζήτημα των διαδηλώσεων.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «σε ό, τι αφορά τις παραδόσεις της Pfizer μόνο για τον Απρίλη, επιβεβαιώθηκε ότι θα έχουμε 1.071.000 δόσεις εντός Απριλίου. Επιπλέον θα έχουμε 90.000 δόσεις της Pfizer από τα 4.000.000 που ανακοίνωσε η ΕΕ για όλη την Ευρώπη τον Μάρτιο», εκφράζοντας την ελπίδα πως το επόμενο τρίμηνο θα εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιους συμπολίτες μας.

Έκκληση Πατούλη στους ιδιώτες γιατρούς

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως «ο ΙΣΑ έκανε κάλεσμα χθες στους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλουν με την δική τους προσπάθεια στην εθνική προσπάθεια, η οποία είναι ο ασθενής, ο πολίτης και η υγεία του.

Όπως σωστά ειπώθηκε πριν, δεν υπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός λειτουργός. Υπάρχει λειτουργός. Υπάρχει γιατρός. Και σ’ αυτό το κάλεσμα, όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη».

Ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε ακόμα: «Προφανώς, η πρωτοβάθμια περίθαλψη ήδη έχει βάλει πλάτη, συμβάλλοντας σαν ανάχωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς που έδωσαν την μεγάλη μάχη και που εκεί τα χρόνια περιστατικά αντιμετωπίστηκαν πριν την δική τους παρέμβαση στο νοσοκομείο κι αυτό τιμάται. Σήμερα πρέπει να δώσουμε ακόμα μία μάχη και μια ένδειξη. Την ένδειξη της συμμετοχής σ’ αυτό το εθνικό κάλεσμα. Γι’ αυτό σαν πρόεδρος του ΙΣΑ, καλώ όλους τους συναδέλφους μου, έχοντας υπόψιν τον όρκο του Ιπποκράτη, να δώσουν το ηχηρό παρών και είμαι σίγουρος ότι θα το δώσουν».

Ο Γιώργος Πατούλης είπε από την πλευρά του πως η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», ζητώντας ξανά να «δώσουμε όλοι το “παρών”» και τονίζοντας πως ήδη δεκάδες ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, εκφράζοντας παράλληλα την σιγουριά πως θα αυξηθούν στην πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι είναι εδώ και μερικές ώρες στην «πρίζα» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ με συμμετοχή ιδιωτών γιατρών (με αμοιβή 2.000 ευρώ και συγκεκριμένα κριτήρια) και ιδιωτικών κλινικών (όπως είχε γνωστό από τις 5 του μήνα).

Σύμφωνα με το «OPEN TV», υπάρχει και άλλο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου, από την επέλαση της πανδημίας στην Αττική.

Το σχέδιο των αρχών για το χειρότερο σενάριο στην Αττική

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με το «OPEN TV», υπάρχει και άλλο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου, από την επέλαση της πανδημίας στην Αττική, έχουν εκπονήσει οι υγειονομικές αρχές. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου, είναι πιθανό να μετατραπούν και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Επί τάπητος βρίσκεται ακόμα και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Όλα αυτά, παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης (03/03), για τη στήριξη των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία είχε προβεί σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, λόγω του μεγάλου προβλήματος στην πόλη.

Σε… κόκκινη γραμμή βρίσκεται το ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, ένα βήμα πέρα από την «κόκκινη» γραμμή βρίσκεται ξανά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αφού ήδη διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό μένουν εκτός κλινικών ΜΕΘ για κάποιες ώρες ή και μέρες. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί στα νοσοκομεία βρίσκονται και αυτοί πέρα από τα όρια τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη (10/03), διασωληνωμένοι ασθενείς με κoρονοϊό, εκτός ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή είναι: 1 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, 2 στο Σισμανόγλειο, 1 στο Αμαλία Φλέμινγκ, 1 στο Θριάσιο, 1 στον Ερυθρό Σταυρό και 4 στο Γεννηματάς.

O Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφει τη μεγάλη μάχη που δίνεται πια για ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ: «Οι γιατροί διασωληνώνουν ένα περιστατικό και όταν δεν έχουν κενή κλίνη το δίνουν στο ΕΚΑΒ και τίθεται σε λίστα αναμονής. Όταν τα αιτήματα είναι περισσότερα από τις κενές κλίνες, όπως τώρα, γίνεται επιλογή ασθενών μεταξύ EKAB και υπευθύνου εντατικολόγου της μονάδας που διαθέτει κενή κλίνη. Δεν πάνε με σειρά προτεραιότητας.

Τα διασωληνωμένα περιστατικά πρέπει να διαθέτουν τεστ κορoνοϊού, θετικό ή αρνητικό, για να μπαίνουν και σε αντίστοιχη λίστα αναμονής (γενικών περιστατικών ή κορονοϊού). Να πούμε εδώ ότι τα γενικά περιστατικά που θα έπρεπε να είναι σε ΜΕΘ, αλλά παραμένουν διασωληνωμένα εκτός, είναι πολλαπλάσια από τα covid. Πρέπει να γίνει τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και τις κλίνες να τις διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας). Δεν θα γίνει δουλειά με παρακάλια».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...