Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Πορτογαλία – Ρεκόρ με πάνω από 300 νεκρούς το 24ωρο (video)

Ένα νέο υψηλό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 κατέγραψε την Πέμπτη (28/01) η Πορτογαλία, με 303 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό για την πανδημία που συντάσσει η γενική διεύθυνση υγείας.

Η κατάσταση είναι δραματική, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, έρχεται βοήθεια από το εξωτερικό.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 16.432 κρούσματα του SARS-CoV-2. Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων πασχίζει να συγκρατήσει μια έξαρση του αριθμού των μολύνσεων με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει πως αυτή η ραγδαία άνοδος προκαλεί «γιγαντιαία» πίεση στα νοσοκομεία. Από την αρχή της πανδημίας 11.608 άνθρωποι έχουν πεθάνει έχοντας διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό και 685.383 έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο καταγραφής δεδομένων «ourworldindata.org», η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου καταγράφει τον υψηλότερο παγκοσμίως κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τις τελευταίες επτά μέρες.

Δραματικός τόνος από Κόστα: Είμαστε σε τρομακτική φάση με τον κορονοϊό

«Η Πορτογαλία βρίσκεται σε μια “τρομακτική φάση” της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (28/01) ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, προειδοποιώντας ότι θα περάσουν κάποιες εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα και ότι μόνο περιορισμένη βοήθεια μπορεί να αναμένεται από το εξωτερικό.

Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται συνολικά σε 668.951 και των θανάτων σε 11.305, ανάμεσά τους και ένας αριθμός – ρεκόρ 293 θανάτων την Τετάρτη (27/01), η Πορτογαλία έχει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους επταημέρου στον κόσμο σε νέα κρούσματα και θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

«Η κατάσταση δεν είναι άσχημη, είναι «τρομακτική», είπε την Τετάρτη (27/01), το βράδυ ο πρωθυπουργός στο δίκτυο «TVI». «Δεν έχει νόημα να τροφοδοτούμε την ψευδαίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζουμε την χειρότερη φάση. Και θα την αντιμετωπίζουμε για μερικές ακόμη εβδομάδες, αυτό είναι βέβαιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα από 20 ασθενοφόρα που μετέφεραν ασθενείς με COVID-19 περίμεναν χθες το απόγευμα στην ουρά έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, καθώς ανέμεναν να γίνουν διαθέσιμες κλίνες, ενώ γιατροί σε άλλα νοσοκομεία προειδοποίησαν για τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος προμήθειας ιατρικού οξυγόνου.

Σύμφωνα με τον Κόστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εν μέρει επειδή η κυβέρνησή του χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα στο διάστημα Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, αλλά και εξαιτίας της επιθετικής εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. «Σαφώς και έγιναν λάθη. Συχνά ο τρόπος που μετέδωσα το μήνυμα στους Πορτογάλους… και, όταν ο παραλήπτης του μηνύματος δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα, τότε φταίει το μήνυμα, χωρίς αμφιβολία», είπε ο Κόστα.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/01), ότι στέλνει στην Πορτογαλία στρατιωτικούς γιατρούς για να εξετάσουν το είδος της βοήθειας που μπορεί να προσφερθεί. Ο Αντόνιο Κόστα προειδοποίησε, όμως, ότι μέχρι εκεί μπορούν να βοηθήσουν η Γερμανία και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι εξηγώντας ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» ως προς την ιδέα μεταφοράς ασθενών σε ξένες χώρες – όπως, για παράδειγμα, έκανε η Γερμανία τον περασμένο χρόνο με ασθενείς από τα σύνορά της με τη Γαλλία.

«Είναι διαφορετικό για μια χώρα, που έχει την γεωγραφική θέση της Πορτογαλίας – μεταξύ του Ατλαντικού και της Ισπανίας – σε σχέση με μια χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και συνορεύει με πολλές χώρες και ως εκ τούτου η διασυνοριακή συνεργασία είναι πολύ πιο συνηθισμένη και πολύ ευκολότερη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή βοήθεια από τη Γερμανία, ο Κόστα είπε: «Σε ό,τι έχει ζητήσει η Πορτογαλία, δυστυχώς, δεν έχουν διαθεσιμότητα, δηλαδή σε γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουν αναπνευστήρες, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη, γιατί έχουμε αρκετούς». Η μοναδική αισιόδοξη αναφορά του πρωθυπουργού, πάντως, ήταν ότι τα μέτρα του lockdown που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θα αρχίσουν ουσιαστικά να έχουν επιπτώσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...