Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Πλησιάζει η επίταξη ιδιωτών γιατρών (video)

«Επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας». Με αυτή τη φράση, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνόψισε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στέλνοντας και… μήνυμα επίταξης στους ιδιωτικούς γιατρούς, ενώ ανακοίνωσε τα νέα ιδιωτικά – και στρατιωτικά – νοσοκομεία που παρέχουν κλίνες.

Η δυσκολία της συνθήκης είχε, βέβαια, επιβεβαιωθεί πριν από την έναρξη της επίσημης ενημέρωσης από την πλευρά του υπουργού και συγκεκριμένα, από τη στιγμή της ανακοίνωσης των κρουσμάτων. Με την κατάσταση στα νοσοκομεία να παραμένει πολύ δύσκολη.

Τα 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού υπήρξαν ρεκόρ αλλά στα αρνητικά μηνύματα των αριθμών θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα όσα προκύπτουν από τις συγκρίσεις ανάμεσα στο σήμερα και την ημέρα ανακοίνωσης του πρώτου lockdown.

Όπως τονίστηκε στο σχετικό ρεπορτάζ του «OPEN TV», στις 3 Μαρτίου οι νοσηλευόμενοι ανά την επικράτεια ήταν 3.223 ενώ στις 17 Μαρτίου έχουν φτάσει τους 4.648. Συγκεκριμένα στην Αττική, οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.581 στις 3 Μαρτίου και 2.339 στις 17 Μαρτίου ενώ στο αντίστοιχο διάστημα οι διασωληνωμένοι πήγαν από τους 431 στους 630.

Η κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στα νοσοκομεία εκεί όπου η κάθε κλίνη μοιάζει πολύτιμη. Ενδεικτικό είναι πως στον Ευαγγελισμό που εφημερεύει στις 17 Μαρτίου, πριν καν ανοίξουν οι πύλες του περιμέναν περίπου 30 άτομα για να εξεταστούν, τη στιγμή που οι διαθέσιμες κλίνες για κρούσματα κορονοϊού αγγίζουν τα 40. Γενικότερα, όπως αναφέρθηκε και στο σχετικό ρεπορτάζ του «OPEN TV», οι γιατροί είναι αποφασισμένοι πως το βράδυ της 17ης Μαρτίου θα είναι από τα πιο δύσκολα.

Εισηγείται επιτάξεις ο Κικίλιας, το εμβόλιο φέρνει ελπίδα

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στη δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, ωστόσο, ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος πως παρά τη δύσκολη καμπή «το τέλος της κρίσης είναι κοντά».

Ο κ. Κικίλιας βάσισε την αισιοδοξία του αυτή στην πορεία των εμβολιασμών. «Η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί. Σύντομα θα έχουμε ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, για να συνεχίσει αναφορικά με τα εμβόλια: «Έχουμε φτάσει το 1,3 εκατ. εμβολιασμούς. Σήμερα θα κλείσουμε με 30.000 εμβολιασμούς. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson στον προγραμματισμό μας. Στις 19.03.21 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, στις 26.03.2021 για τις ηλικίες 70-74 και αρχές Απριλίου για τις ηλικίες 65-69».

45 γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών βοηθούν στη μάχη της πανδημίας

Στους 45 φτάνουν οι γιατροί-μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην έκκληση για να βοηθηθεί το Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στην υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊού.

Αρκετοί εκ των 45 γιατρών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία σε νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν δηλώσει συμμετοχή 30 ιδιώτες και σήμερα προστέθηκαν άλλοι 15.

Πρόκειται για 9 παθολόγους, 3 αναισθησιολόγους και 3 πνευμονολόγουςπου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΙΣΑ και του Υπουργείου Υγείας να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε επίσης πως υπάρχει και σημαντική ενίσχυση στο ΕΣΥ από τις ιδιωτικές δομές, αφού όπως ενημέρωσε οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 381 από 229 τον περασμένο μήνα και οι απλές κλίνες ΜΕΘ είναι 2.961 στην Αττική, από 1.600 που ήταν το περασμένο μήνα. «Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες», είπε συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας.

«Εφιάλτης» στην Αττική από τον μεγάλο αριθμό ασθενών

Η κατάσταση στα νοσοκομεία ειδικά της Αττικής είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς η πληρότητα στις εντατικές παραμένει στο 100% ενώ γεμίζουν ασφυκτικά και οι μονάδες με απλές κλίνες.

Το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» που εφημέρευε δέχθηκε σφοδρό κύμα εισαγωγών με 57 ασθενείς κορονοϊού και 120 με άλλες παθήσεις και από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης (17/03) δεν μπορούσε να δεχθεί άλλα περιστατικά. Το μήνυμα του υπουργού Υγείας ήταν σαφές: «Όπου και όταν χρειάζεται, θα γίνεται η διακομιδή ασθενών σε άλλους νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ». Την ίδια ώρα, αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα κατά 87% μέσα σε μια εβδομάδα.

Ποια ιδιωτικά νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη κατά της πανδημίας

Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 381 κλίνες ΜΕΘ Covid και 2.961 απλές κλίνες. «Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων 450 είναι non Covid:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Επιπλέον, 100 κλίνες Covid προστίθενται στην προσπάθεια του ΕΣΥ:

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως 10 ΜΕΘ ακόμη προστίθενται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς παραχωρούνται στο ΕΣΥ και έτσι από 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-Covid για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού.

Παράλληλα, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το 251 ΓΝ Αεροπορίας για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, νέα στοιχεία έδειχναν… «πόλεμο» στο ΕΣΥ με τους γιατρούς να λένε: «Επιλέγουμε ασθενείς γιατί δεν έχουμε κλίνες, διασωληνώνουμε εκτός ΜΕΘ».

Επίσης, ο «Ερυθρός Σταυρός» εκκενώνεται και μετατρέπεται εκτάκτως σε νοσοκομείο covid. Την Τρίτη (16/03) έγινε γνωστό ότι ασθενείς από τη Φθιώτιδα μεταφέρονται σε άλλους νομούς, λόγω ασύμμετρης αύξησης των μολύνσεων.

«Εάν χρειαστεί, το νοσοκομείο Χαλκίδας θα βοηθήσει την Αττική που δέχεται μεγάλη πίεση λόγω κορονοϊού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κονοζαμάνης, όπως είχε γίνει και πριν από μερικές ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» απηύθυναν και  στη ενημέρωση της Τετάρτης (10/03) ο Βασίλης Κικίλιας και ο Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πιέζεται και η Αττική… στενάζει, λόγω του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι είναι εδώ και μερικές ώρες στην «πρίζα» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ με συμμετοχή ιδιωτών γιατρών (με αμοιβή 2.000 ευρώ και συγκεκριμένα κριτήρια) και ιδιωτικών κλινικών (όπως είχε γνωστό από τις 5 του μήνα).

Το σχέδιο των αρχών για το χειρότερο σενάριο στην Αττική

Σύμφωνα με το «OPEN TV», υπάρχει και άλλο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου, από την επέλαση της πανδημίας στην Αττική, έχουν εκπονήσει οι υγειονομικές αρχές. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου, είναι πιθανό να μετατραπούν και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Επί τάπητος βρίσκεται ακόμα και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Όλα αυτά, παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης (03/03), για τη στήριξη των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία είχε προβεί σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, λόγω του μεγάλου προβλήματος στην πόλη.

(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...