Κορονοϊός: Διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές – 16.500 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Στον αγώνα της τεράστιας μάχης με τον κορονοϊό μπαίνουν πολλές ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες από εδώ και στο εξής, θα δέχονται περιστατικά εκτός του κορονοϊού, με έναν και μόνο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων (με βάση και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ  και της πίεσης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής (05/03), μιλώντας και για την αύξηση των μεταλλάξεων στη χώρα.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 16.500, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ασθενείς που αυτό το διάστημα χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρέπει να παραμείνουν μέσα για μία περίπου εβδομάδα περισσότερο…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «OPEN TV», αλλά και του «iatropedia.gr», οι διακομιδές κάποιων ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία για άλλους λόγους, έχει ήδη ξεκινήσει από νοσοκομεία, όπως το «Σισμανόγλειο», το «Θριάσιο» και το «Ασκληπιείο», τα οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διαχειρίζονται αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού. Ενδεικτικό της αυξημένης πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας, είναι πως περίπου στις 20:00 της Παρασκευής (05/03), το υπουργείο Υγείας, με έγγραφο που εξέδωσε εκτάκτως, ζητά από τις ιδιωτικές κλινικές να ενημερώσουν άμεσα για τον αριθμό των κλινών που μπορούν να διαθέσουν για τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Λόγω των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του Covid-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε στις ιδιωτικές κλινικές-μέλη σας τους επισυναπτόμενους πίνακες (2). Περαιτέρω, παρακαλούμε τα μέλη σας να αποστείλουν τους συμπληρωμένους πίνακες απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση …, σήμερα μέχρι τις 20:00 μμ».

Όλα αυτά, παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης (03/03), για τη στήριξη των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία είχε προβεί σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, λόγω του μεγάλου προβλήματος στην πόλη.

Έντονη πίεση στις ΜΕΘ με άνοδο διασωληνωμένων

Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στην αντιμετώπιση των εκακτοντάδων περιστατικών γίνεται ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και οι διασωληνωμένοι δεν παρουσιάζουν μείωση. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 16.500, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ασθενείς που αυτό το διάστημα χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρέπει να παραμείνουν μέσα για μία περίπου εβδομάδα περισσότερο.

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην επίσημη τακτική ενημέρωση την Παρασκευή (05/03).

Τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και πως υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε δε, ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

Πάνω από το 70% των μολύνσεων από μεταλλάξεις

Η Βάνα Παευαγγέλου εξήγησε πως στη χώρα μας η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού ευθύνεται για πάνω από 70% των μολύνσεων που καταγράφονται αυτό το διάστημα. Για τα νέα μέτρα, σχολίασε: «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες δεν λειτούργησαν. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμβάλλει στο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού».

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως, με βάση τους υπολογισμούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να χρειαστούν εισαγωγή στις ΜΕΘ περίπου 200 άτομα. Αυτό τόνισε, άλλωστε, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι εξαντλητικές για το υγειονομικό προσωπικό που πραγματικά ξεπερνά τον εαυτό του. «Μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, γεμίζει μέσα στα επόμενα λεπτά», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι γιατροί στον Ευαγγελισμό. Ταυτόχρονα, δεκάδες είναι και τα επείγοντα περιστατικά που περιμένουν να εξεταστούν.

229 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Να αναφερθεί ότι το τελευταίο 24ωρο, στη χώρα μας, στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 229 εισαγωγές. Συνολικά, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 1.300 ασθενείς με κορονοϊό και 287 βρίσκονται στις ΜΕΘ. Οι 265 είναι διασωληνωμένοι. Στον Ευαγγελισμό, το νοσοκομείο Γεννηματάς, το Σισμανόγλειο και το Ασκληπιείο της Βούλας δεν υπάρχει κανένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ.

(πληροφορίες από OPEN TV, ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...