Κορονοϊός: Διαφορετική η κοινωνία από αυτή που… είδαμε στην αρχή της πανδημίας – Τι δείχνει έρευνα

Από τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή εδώ και περίπου ένα χρόνο, η διαΝΕΟσις καταγράφει τις απόψεις και τις στάσεις των Ελλήνων μέσα στην πανδημία του νέου κορoνοϊού και η εικόνα που έχει «γεννηθεί» δείχνει μια εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτή που είδαμε στην αρχή της πανδημίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά, το ερωτηματολόγιο επικαιροποιήθηκε με τη συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ώστε τα ευρήματα να χρησιμεύουν και στον σχεδιασμό της στρατηγικής εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας.

Πλέον έχει περάσει ένας χρόνος. Στη νέα, την πέμπτη στη σειρά τέτοια έρευνα, που διεξήχθη και πάλι σε συνεργασία με τη Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στις αρχές Μαρτίου 2021, χαρτογραφούμε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτή που είδαμε στην αρχή της πανδημίας.

Αποτελέσματα και συμπεράσματα:

Το κλίμα αισιοδοξίας υποχωρεί σημαντικά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της πρώτης μας έρευνας εκείνο τον δραματικό Απρίλιο, ήταν μια θεαματική έκρηξη αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής. Το 86% τότε θεωρούσαν ότι τα πράγματα στη χώρα «πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν η αισιοδοξία, ενώ στην ερώτηση για το πότε εκτιμούν ότι θα επανέλθουμε σε μια «κανονική καθημερινότητα», 7 στους 10 Έλληνες απαντούσαν «μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020».

Πλέον, φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι πια το 46%. Έχει ενδιαφέρον το ότι η ομάδα του πληθυσμού που θεωρεί περισσότερο ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι οι ηλικίας άνω των 65, που συμφωνούν σε ποσοστό 59,2%. Αντίθετα, οι νέοι ηλικίας 17-24 πιστεύουν το αντίστροφο.

Μαζί με την υποχώρηση της αισιοδοξίας εδραιώνεται και ο ρεαλισμός. Οι προσδοκίες των Ελλήνων, πια, είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες. Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από κάποια στιγμή μετά το

 • Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η «χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» είναι πια το 46% (από 86% τον περασμένο Απρίλιο).
 • 59,2% – Οι ηλικίας άνω των 65 που θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
 • 62,3% – Οι νέοι ηλικίας 17-24 που πιστεύουν το αντίστροφο.
 • Η αβεβαιότητα (36,5%) και η ανασφάλεια (31,9%) και το άγχος (29,5%) αποτελούν τα κυρίαρχα συναισθήματα.
 • Η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από κάποια στιγμή μετά το 2021.

Παρ’ όλα αυτά:

 • Η επιτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών φαίνεται πως άλλαξε την εικόνα.
 • Πλέον μια (όχι πολύ μεγάλη, αλλά σαφής) πλειοψηφία, το 54,5%, λένε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας».

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει την πανδημία με φόβο

 • 76,9% θεωρούν ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί «μια σοβαρή απειλή».
 • Μόνο το 20% απαντούν πως όχι, πως «είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια».
 • 52,3% θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό.
 • 2 στους 3 (65,5%) θεωρούν ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό κινδυνεύει «πολύ» ή «αρκετά» από τη νόσο Covid-19.
 • 4,1%, πια, δηλώνουν πως έχουν προσβληθεί οι ίδιοι από τον ιό και 8% πως έχει προσβληθεί κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Η ζωή στην πανδημία

 • 7 στους 10 δηλώνουν ότι η ζωή τους έχουν αλλάξει «πολύ» ή «πάρα πολύ» εξαιτίας της πανδημίας – στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10.
 • Οι ατομικές δραστηριότητες είναι πολύ περιορισμένες σε αυτή την περίοδο της πανδημίας συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όσον αφορά στην εργασία, ωστόσο, τα πράγματα έχουν ενδιαφέρον από διαφορετική άποψη. Στην καραντίνα του Απριλίου 2020 δήλωναν πως δούλευαν κανονικά στο χώρο εργασίας τους μόνο 1 στους 4 εργαζόμενοι (25,4%), με τους υπόλοιπους να κάνουν τηλεργασία ή να βρίσκονται σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας πια, 3 στους 4 (72,7%) εργάζονταν κανονικά. Έκτοτε ξαναμπήκαμε σε καραντίνα, αλλά δεν επιστρέψαμε στην προηγούμενη κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι μισοί εργάζονταν κανονικά (48%). Τον Μάρτιο του 2021, πια, το 53,9% εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά.

 • Στην καραντίνα του Απριλίου του 2020 δήλωναν πως δούλευαν κανονικά στο χώρο εργασίας τους μόνο 1 στους 4 εργαζόμενοι (25,4%), με τους υπόλοιπους να κάνουν τηλεργασία ή να βρίσκονται σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας πια, 3 στους 4 (72,7%) εργάζονταν κανονικά.
 • Τον Δεκέμβριο του 2020, οι μισοί εργάζονταν κανονικά (48%).
 • Τον Μάρτιο του 2021, πια, το 53,9% εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά.

Στάσεις και Εμπιστοσύνη στον Εμβολιασμό

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, που έχουν προχωρήσει αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, η καθολική αποδοχή της διαδικασίας και των εμβολίων εν γένει από τους πολίτες εξακολουθεί να ισχύει.

 • 8 στους 10 (81,1%) θεωρούν θετική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας την άφιξη των εμβολίων στη χώρα μας.
 • 7 στους 10 (72%) πιστεύουν ότι είναι σωστή η σειρά του εμβολιασμού όπως αυτή έχει οριστεί από τις υγειονομικές αρχές.
 • Μόνο 1 στους 3 είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών έως τώρα.
 • Το 9,4% δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
 • Από το 9,4% που έχουν εμβολιαστεί, το 99% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού.
 • 28,7% δηλώνουν ότι κάποιο μέλος της οικογένειας τους έχει κάνει το εμβόλιο.
 • Πλέον το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο -και επιπλέον, άλλο ένα 9,4% το έχουν κάνει ήδη.
 • Από όσους δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, αλλά ένα 22% ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας:

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...