
Σε μία τηλεδιάσκεψη θρίλερ και μαραθώνια λόγω πολλών διαφωνιών και με την κυβέρνηση, οι λοιμωξιολόγοι καταλήγουν να εισηγηθούν νέα μέτρα για την Αττική για να περιοριστεί ο κορονοϊός και αυτά είναι τα εξής:
- Click away στα καταστήματα από Δευτέρα έως Παρασκευή (ίσχυε για τις «κόκκινες» περιοχές με βάση τα τελευταία μέτρα για όλες τις ημέρες, μαζί με click in shop).
- Κλειστά τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα (για την Αττική εδώ και μία εβδομάδα ήταν από τις 21:00, ενώ σε άλλες «κόκκινες» περιοχές από τις 18:00).
- Ανοιχτά παραμένουν τα Γυμνάσια και κλειστά παραμένουν τα λύκεια (όπως ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές).
Yπενθυμίζεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης από τον Νίκο Χαρδαλιά για τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής (05/02), έχουν πάρει αναβολή μέχρι νεωτέρας, καθώς η μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των 32 ειδικών του Υπουργείου Υγείας αδυνατεί να καταλήξει σε απόφαση για νέα μέτρα για την Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση της επιτροπής εξελίχθηκε σε θρίλερ από νωρίς, καθώς διατυπώνονται έντονες διαφωνίες για τους κλάδους και τις δραστηριότητες που θα πρέπει να κλείσουν, με αρκετούς στην επιτροπή να επιμένουν στην ανάγκη να ληφθεί απόφαση για καθολικό lockdown στην Αττική με κλείσιμο σχολείων και λουκέτο στο λιανεμπόριο, δηλαδή κλειστά καταστήματα χωρίς click away ή click inside (click in shop).
Επίσης, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε το κλείσιμο των σχολείων, αλλά ούτε και να βάλει λουκέτο το λιανεμπόριο, επιμένοντας σε άλλα μέτρα, όπως τον περιορισμό των μετακινήσεων με sms στο 13033 και απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί. Κάτι που είχε ειπωθεί τις προηγούμενες ημέρες, στα σενάρια που εξεταζόντουσαν.
Κατά τα λοιπά, η πρώτη απόφαση που ελήφθη και θα γίνει σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση είναι να επιβληθεί καθολικό lockdown στην Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Κάτι που σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα τα σχολεία και τα καταστήματα.
Επίσης, εκτός από τον Δήμο Πατρέων, στις «κόκκινες» περιοχές του «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας», λόγω του κορονοϊού, αναμενόταν να ενταχθεί όλος ο νομός Αχαΐας, με βάση πρόταση των λοιμωξιολόγων, όπως είχε γίνει γνωστό από την Πέμπτη (04/02).
Η αυστηροποίηση των μέτρων στην Πάτρα είχε προαναγγελθεί, καθώς υπήρχε μεγάλη διασπορά τόσο στο Δήμο Πατρέων αλλά και σε όλη την Αχαΐα, ενώ μεσοβδόμαδα επισκέφθηκε την αχαϊκή πρωτεύουσα κι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις με τους τοπικούς φορείς.
Εξάλλου, η Αχαΐα κατέγραψε την Πέμπτη (04/02) 81 κρούσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξε και μεγάλη διασπορά στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, με την κυβέρνηση να κάνει έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, καθώς ήταν πολύ μικρή η προσέλευση του νοσηλευτικού προσωπικού στον εμβολιασμό.
Στην Πάτρα, νοσηλεύονται, μεταξύ άλλων, και δύο παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών, με τον πρώτο μάλιστα να είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ την Παρασκευή (06/02) το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι στο νοσοκομείο διακομίστηκε κι ένα βρέφος 2 μόλις μηνών με covid-19 γεγονός που αποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη.
Γι’ αυτό και προκρίνεται από την επιτροπή η εισήγηση για καθολικό λουκέτο όλων των δραστηριοτήτων στην αχαϊκή πρωτεύουσα, καθώς κι ακόμα πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πηγή: ethnos.gr
Πηγή: altsantiri.gr