Κορονοϊός: «Χρειαζόμαστε χρόνο» λένε Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία για το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιφυλάξεις εξέφρασαν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το πότε θα βάλουν και πάλι «μπροστά» τους εμβολιασμούς τους με το σκεύασμα της AstraZeneca, που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην κορυφή της επικαιρότητας λόγω του «θρίλερ» σχετικά με τα περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων, που εμφάνισαν ασθενείς λίγο αφότου το έλαβαν. Νέα σύσταση στη Γαλλία για χρήση του εμβολίου μόνο στους άνω των 55.

Ειδικότερα, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία δήλωσαν σήμερα ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ενώ η Φινλανδία ενώθηκε μαζί τους θέτοντας τη χρήση των εμβολίων σε αναστολή, παρόλο που Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων της (ΕΜΑ) δήλωσε την Πέμπτη (18/03) πως τα οφέλη υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να επαναλάβουν τη χρήση του.

«Χρειαζόμαστε χρόνο για να το ξεκαθαρίσουμε», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Σόρεν Μπρόστρεμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για σπάνια περιστατικά αιματικών θρόμβων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί. Σήμερα σχεδόν δώδεκα από αυτές επανέλαβαν τους εμβολιασμούς μετά τη σύσταση του EMA. «Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, στα βάση της αρχής της πρόληψης, συνεχίζουμε την αναστολή μας, επειδή χρειάζεται να το καταλάβουμε καλύτερα, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως συνιστούμε το εμβόλιο αυτό», είπε ο Μπρόστρεμ.

Η Φινλανδία, η οποία δεν είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ενόσω συνεχίζεται η έρευνα για δύο ύποπτες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων. «Αφού κάνουμε την έρευνα θα μπορούμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους ανθρώπους για τον κίνδυνο που (μπορεί να) συνδέεται με το εμβόλιο, αν υπάρχει», είπε ο Τανέλι Πουουμαλάινεν, αρχίατρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας.

Οι υγειονομικές αρχές και στις τέσσερις βόρειες χώρες δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Νορβηγία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι που είχαν λάβει το εμβόλιο εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με έναν συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλών αιμοπεταλίων, ένας από τους οποίους έχασε τη ζωή του. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (18/3), σημειώθηκαν ακόμη δύο θάνατοι λόγω θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ένας στη Σουηδία και ένας στη Δανία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, έγινε γνωστός και ο θάνατος μιας νοσηλεύτριας από την Αυστρία.

«Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca», ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Η Σουηδία εξετάζει επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και θεμάτων πηκτικότητας μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένων δύο θανάτων, αν και οι αρχές έχουν πει πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύνδεση με τους εμβολιασμούς παραμένει επισφαλής. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί που έχουν αρχίσει να είναι διστακτικοί για το εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής της Σουηδίας για την πανδημία που δεν επέβαλε λοκντάουν, στο δημόσιο δίκτυο SVT. «Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε σαφή μηνύματα για το πώς και το γιατί συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca».

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν δει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Δανία ο αριθμός των μολύνσεων έχει πέσει και οι αρχές ανοίγουν και πάλι σταδιακά την κοινωνία.

Τι ανέφερε η βρετανοσουηδική εταιρία

Η AstraZeneca δήλωσε την Κυριακή (14/3) πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας περισσότερων από 17 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιό της δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο αιματικών θρόμβων. Μετά και την εξέταση του θέματος από τον EMA χαιρέτισε το βράδυ της Πέμπτης (18/03) τα συμπεράσματα των βρετανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε ανακοίνωσή της.

«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι θεμελιώδους σημασίας και χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών που επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου μας στον τερματισμό της πανδημίας», ανέφερε η Αν Τέιλορ, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναρχίσουν Ευρώπη.

Σύσταση στη Γαλλία για χρήση του εμβολίου μόνο στους άνω των 55

Η ανωτάτη υγειονομική αρχή της Γαλλίας έδωσε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, αλλά συνέστησε την χρήση του στα άτομα άνω των 55 ετών, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (19/3).

Ο ηλικιακός περιορισμός αποφασίσθηκε έπειτα από την εμφάνιση σοβαρών, αν και πολύ σπάνιων, περιστατικών δημιουργίας αιματικών θρόμβων μετά τον εμβολιασμό μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών, που οδήγησαν στην αναστολή των εμβολιασμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

Η αρχή συνιστά στα άτομα κάτω των 55 ετών να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA (δηλαδή τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna). Σχετικά με τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η γαλλική υγειονομική αρχή «θα πάρει πολύ σύντομα θέση για τον τρόπο χορήγησης της δεύτερης δόσης» του εμβολίου.

Εμβολιάστηκε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ έκανε την Παρασκευή (19/3) την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin του Σεν Μαντέ, κοντά στο Παρίσι, ένας εμβολιασμός που στοχεύει στο να καθησυχάσει τους Γάλλους, μετά τη σύντομη αναστολή της χρήσης του, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν ένιωσα τίποτα, δεδομένου ότι αντέχω κάπως τον πόνο», σχολίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ηλικίας 55 ετών.  Μπροστά στον κίνδυνο δυσπιστίας εκ μέρους ενός τμήματος του πληθυσμού, ο Καστέξ είχε ανακοινώσει από την Τρίτη (16/3) ότι θα εμβολιαστεί «πολύ σύντομα», εάν ήρετο η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο αυτό «χρήσιμο», παρά τις ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρενέργειες.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...