Κορονοϊός: Χωρίς την ΕΕ τα κράτη ούτε θα είχαν δει τα εμβόλια, λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν (video)

Για το θέμα της δημοσιοποίησης του συμβολαίου μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κέερσμακερ, μιλώντας στο «Open TV». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι δόθηκε το «πράσινο φως» και από την Κομισιόν στο εμβόλιο της «AstraZeneca», μετά από αυτό από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.  

Βρετανικές εγκαταστάσεις

Στο συμβόλαιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα με βασικά στοιχεία όπως ο αριθμός των δόσεων και τα κόστη να είναι σβησμένα, αποκαλύπτεται ότι για να επιταχυνθεί η προμήθεια στην Ευρώπη, περιλαμβάνονται στα ευρωπαϊκά «εδάφη» και τα εργοστάσια της «AstraZeneca» στη Μεγάλη Βρετανία.

«Το συμβόλαιο καλύπτει τέσσερα σημεία παραγωγής, στη Μ. Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλύπτουν την παραγωγή των δόσεων του εμβολίου. Δεν υπάρχει ιεραρχία ούτε διαχωρισμός μεταξύ εργοστασίων στη Μ. Βρετανία ή την ΕΕ. Όλα συνεισφέρουν στην παραγωγή εμβολίων» τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται, πως για το προϊόν της φαρμακευτικής εταιρίας AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά την έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για το εμβόλιο.

Κατά συνέπεια, προκύπτει το εύλογο ερώτημα, αν η ΕΕ μπορεί να λάβει εμβόλια που παρασκευάστηκαν στη Μ. Βρετανία και, αντίστοιχα, αν η ΕΕ εξάγει εμβόλια που παρήχθησαν στα εδάφη της στους Βρετανούς.

«Δεν μπορούμε να πούμε τους αριθμούς εμβολίων που παράγονται σε διαφορετικά εργοστάσια, αυτό είναι μέρος ευαίσθητων εταιρικών πληροφοριών.  Για εμάς είναι σημαντικό οι δόσεις που παράγονται στα εργοστάσια να είναι διαθέσιμες στην ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κομισιόν έχει επενδύσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας της AstraZeneca. Η εταιρεία πρέπει να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια που παράγονται χρησιμοποιώντας αυτούς τους πόρους δίνονται σε ευρωπαίους πολίτες» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Έφοδος» στο εργοστάσιο του Βελγίου

Σχετικά έλεγχο που έγινε ύστερα από «έφοδο» στο εργοστάσιο της AstraZeneca στο Βέλγιο, ο κ. Κέερσμακερ δεν θέλησε να δώσει κάποια απάντηση. «Ακούστε, δεν μπορώ να πω τίποτα για τις επιθεωρήσεις που γίνονται στα κράτη μέλη, το κράτος εκεί είναι υπεύθυνο. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι η Κομισιόν θα προτείνει έναν μηχανισμό για περισσότερη διαφάνεια για τα εμβόλια που παράγονται στην Ε.Ε. κι εξάγονται».

«Η εταιρία θα σεβαστεί το συμβόλαιο σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διανομή του εμβολίου»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι το συμβόλαιο δεν βασίζεται σε δεσμεύσεις, αλλά «σε βέλτιστες δικαιολογημένες και λογικές προσπάθειες», λέγοντας το εξής: «Γνωρίζαμε πολύ καλά όταν συντάσσαμε το εμβόλιο ότι δεν ήταν σίγουρο ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι, μόλις το εμβόλιο αναπτυχθεί, η εταιρεία δεν θα σεβαστεί το συμβόλαιο σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διανομή του εμβολίου».

«Να μην ξεχνάμε από πού προερχόμαστε»

Για την περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο έχει σημειώσει ρεκόρ εμβολιασμών, εμβολιάζοντας περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του, ο κ. Κέερσμακερ δήλωσε ξεκάθαρα: «Να μην ξεχνάμε από πού προερχόμαστε. Επτά μήνες πριν δεν είχαμε τίποτα. Ούτε εμβόλια ούτε τίποτα. Καταφέραμε μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουμε 2,3 δις δόσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όλων των κρατών μελών. Αν τα κράτη μέλη πήγαιναν μόνα τους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε θα είχαν δει κάποιο εμβόλιο σε αυτή τη φάση».

Πηγή: OPEN TV

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...