Κορονοϊός: «Μπλόκο» στη Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 60 – Αναστολή και στον Καναδά

Μια κρύο μια ζέστη για το εμβόλιο της «AstraZeneca», καθώς μετά την επανεκκίνηση των εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ με το προϊόν της βρετανοσουηδικής εταιρίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, νέο ηλικιακό «μπλόκο» δόθηκε από τη Γερμανία.

Έτσι λοιπόν, μόνο για άτομα άνω των 60 ετών συνιστά το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, σύμφωνα με το σχέδιο σύστασης. Αναστολή και στον Καναδά για κάτω τους 55.

Πιο αναλυτικά… 

«Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca πρέπει να συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών». Αυτό προέκυψε από σχέδιο σύστασης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Την πληροφορία δημοσίευσε επίσης και η εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

Ο εμβολιασμός κάτω από αυτό το όριο ηλικίας θα πρέπει – σύμφωνα με τον σχεδιασμό – να παραμείνει δυνατός, αλλά να γίνεται μόνο κατά την κρίση του γιατρού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις θρομβώσεις της εγκεφαλικής φλέβας, οι οποίες πρόσφατα εμφανίστηκαν ιδίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών και συμπίπτουν χρονικά με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astrazeneca. Μολονότι η συσχέτιση εμβολίου και των περιστατικών αυτών δεν έχει αποδειχθεί, το θέμα εγείρει πληθώρα ανησυχιών.

Τα κρατίδια του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου όπως επίσης και η πόλη του Μονάχου είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι δεν θα εμβολιάζονται προς το παρόν μόνο άτομα κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca. Το νοσοκομείο Charité της γερμανικής πρωτεύουσας αποφάσισε επίσης τη λήψη αυτού του μέτρου, αλλά και το νοσοκομείο του Vivantes διέκοψε επίσης όλους τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο για τις εργαζόμενές του κάτω των 55 ετών.

Οι επικεφαλής πέντε από τις έξι πανεπιστημιακές κλινικές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τάχθηκαν επίσης υπέρ της προσωρινής απαγόρευσης εμβολιασμού για νεότερες γυναίκες με το εμβόλιο αυτό.

Ο κίνδυνος περαιτέρω θανάτων είναι πολύ υψηλός, αναφέρεται σε κοινή τους επιστολή προς τον ομοσπονδιακό και τον υπουργό Υγείας του εν λόγω κρατιδίου, σύμφωνα με το «Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων» («AFP»).

Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός με το εν λόγω σκεύασμα έχει διακοπεί για τους κάτω των 60 ετών σε Βερολίνο, Βραδεμβούργο και Μόναχο. Ο ομοσπονδιακός και οι υπουργοί Υγείας όλων των κρατιδίων θα συζητήσουν το βράδυ της Τρίτης (30/3) για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος…

Παύση εμβολιασμών και στον Καναδά

Στην ίδια γραμμή με τη Γερμανία και ο Καναδάς αποφάσισε να «παγώσει» τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 55 ετών ύστερα από τα περιστατικά θανάτων που σημειώθηκαν στην πρώτη λόγω θρομβώσεων.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια υγειονομική αρχή του Καναδά αποφάσισε, πάντως, να πατήσει «φρένο» διαπιστώνοντας ρίσκο στον εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα και τη Δευτέρα (29/03) υπήρξε καθησυχασμός για το συγκεκριμένο εμβόλιο στην επίσημη ενημέρωση από τους επιστήμονες, μετά το ευρωπαϊκό «θρίλερ» που έκανε πολλές χώρες να «φρενάρουν» τους εμβολιασμούς των πολιτών τους με το συγκεκριμένο εναίσιμο.

«Το εμβόλιο της “AstraZeneca” είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο» είχε τονίσει στις 18 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοινώνοντας τα πορίσματά του (όπως είχε γίνει γνωστό ότι θα γίνει), μετά την εξέταση ενός μικρού αριθμού αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε…

Έτσι, στη συνέχεια πολλές χώρες έβγαλαν ξανά τα συγκεκριμένα εμβόλια από τα ψυγεία τους. Την Τετάρτη (17/03) ξεκάθαρος ήταν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων (ΠΟΥαναφέροντας: «Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, υπερτερούν τα οφέλη».

Η «AstraZeneca» χαιρέτισε το βράδυ της Πέμπτης (18/03) τα συμπεράσματα των βρετανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία.

(Πληροφορίες: Deutschlandfunk, dpa, Augsburger Allgemeine)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...