Κορονοϊός: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Μόλις 11 οι κενές κλίνες στη Θεσσαλονίκη (video)

Στοιχεία για τις όλες τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.143 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 830 είναι κατειλημμένες και 313 κενές (ποσοστό 27,5%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 610, οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές (ποσοστό 28%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 533. Από αυτές, 391 είναι κατειλημμένες και 142 κενές (ποσοστό 27%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 161. Από αυτές, 150 είναι κατειλημμένες και 11 κενές (ποσοστό 7%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 140 είναι κατειλημμένες και 66 κενές (ποσοστό 32%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 101 κατειλημμένες και 62 κενές (ποσοστό 38%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 46 κλίνες, εκ των οποίων 34 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 26%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 98 κλίνες, εκ των οποίων 88 κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 10%)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 101 κλίνες, εκ των οποίων 83 κατειλημμένες και 18 κενές (ποσοστό 18%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 47 κατειλημμένες και 13 κενές (ποσοστό 22%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 39 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 56%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 16 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 25%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 10 κλίνες εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 10%)

Οι συνολικές απλές κλίνες CONID-19

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.271.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.841 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 499 (από τις 1.153 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 225 (από τις 456 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 638 (από τις 1.016 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 837 (από τις 1.226 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 290 (από τις 471 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 207 (από τις 550 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 46 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 99 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες)

Λυγίζουν ένα ένα τα νοσοκομεία της χώρας – Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Λάρισα

Λυγίζουν ένα-ένα τα νοσοκομεία της χώρας από τη λαίλαπα του κορονοϊού, ενώ την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί η μεγάλη διασπορά.

Χθες, Πέμπτη τα κρούσματα έσπασαν κατά πολύ και το φράγμα των 3.000. Συνολικά στη χώρα εντοπίστηκαν 3.316 περιστατικά μολύνσεων, ενώ οι διασωληνώσεις πλέον έφτασαν τις 310. Δυστυχώς 50 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, oι γιατροί στη Θεσσαλονίκη δίνουν μάχη να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια, όμως οι εφημερίες πλέον θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, ενώ μεγάλη μάχη δίνεται για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό πίεση άνευ προηγουμένου με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι δεν θα αντέξει αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω.

Σήμα κινδύνου όμως εκπέμπει και η Λάρισα. Τα νοσοκομεία γέμισαν και το πρωί της Παρασκευής (13/11) στην πόλη υπήρχε μόλις ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. «Να επιστρατευθούν ιδιωτικός τομέας και στρατιωτικό νοσοκομείο», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Καλογιάννης.

Μετά τη Θεσσαλονίκη όπου χθες σημειώθηκαν 828 περιστατικά μολύνσεων και την Αττική με 756, η Πέλλα, Λάρισα Πιερία και Ημαθία είναι η περιοχές που φλέγονται: 194 κρούσματα στην Πέλλα, 160 στην Λάρισα, 105 στην Πιερία και 101 στην Ημαθία.

Υπό τη σκιά των 160 κρουσμάτων οι Λαρισαίοι έσπευσαν σήμερα στη Νεάπολη όπου συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν rapid test, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές. Ο φόβος να βιώσει η πόλη τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη οδηγεί τους κατοίκους στα νοσοκομεία για τεστ.

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Να μη ζήσετε στην Αθήνα αυτά που ζούμε στη Θεσσαλονίκη

Ό,τι κι αν γράψει κάποιος, όσο κι αν προσπαθήσει να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δεν θα πλησιάσει ποτέ την πραγματικότητα που μεταφέρει ένας πρωταγωνιστής. Ένας άνθρωπος που το ζει καθημερινά, από μέσα και για ώρες.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση. Μιλώντας στο Open TV έκανε λόγο για καθυστέρηση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου, ευχήθηκε να μη ζήσει η Αθήνα αυτό που ζει η Θεσσαλονίκη και μίλησε για πρωτοβουλίες των ίδιων των γιατρών για να λειτουργήσει το σύστημα.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η έκρυθμη κατάσταση. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία, τα κρεβάτια τα κενά είναι ελάχιστα, μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς.

Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι να μην γονατίσουμε. Ο,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε μόνοι μας. Το τελευταίο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι μια αναστάτωση στις γραμμές της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης γιατρών πρώτης γραμμής να πάνε να ανοίξουν άλλες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη δεν πρέπει να επηρεάσει τα νοσοκομεία. Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Εχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί.

Εύχομαι να προλάβετε κι εσείς στην Αθήνα να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία. και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη…», τόνισε αρχικά ο κύριος Καπραβέλος και κληθείς να σχολιάσει την προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία της χώρας, ανέφερε:

«Κάνω έκκληση να μην μετακινηθούν γιατροί σε άλλα νοσοκομεία. Το δέλεαρ της μονιμότητας είναι μεγάλο. Το Παπανικολάου δεν προκήρυξε θέσεις. Το Παπανικολάου δουλεύει με επικουρικούς. Δεν γίνεται γιατροί πρώτης γραμμής να φύγουν τώρα. Είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε οι τελευταίοι που θα αφήσουμε τα όπλα κάτω. Και σε θαλάμους και σε διαδρόμους θα νοσηλεύσουμε αν χρειαστεί. Η πρώτη γραμμή πρέπει να μείνει ανέγγιχτη…».

Νέα έκκληση του αναισθησιολόγου στο «Παπανικολάου»: Βοηθήστε μας, διασωληνώνουμε 40ρηδες

Τον λόγο που έκανε έκκληση για βοήθεια μέσω μιας ανάρτησής του στο Facebook εξήγησε ο αναισθησιολόγος στο «Παπανικολάου» Δανιήλ Κωνσταντινίδης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Κωνσταντινίδης έγραψε «Βοηθήστε μας» κάνοντας λόγο για υγειονομικό πόλεμο «άνευ προηγουμένου, που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη».

Όπως εξήγησε, οι ΜΕΘ κοντεύουν να γεμίσουν από 40άρηδες και 50άρηδες και γι αυτό ζήτησε από τους πολίτες να δίνουν κουράγιο σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά συγχρόνως να δείχνουν και σεβασμό σε όσους δεν τα καταφέρνουν και χάνουν τελικά τη μάχη.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ, η ανάρτηση του έγινε αφού είχε μεταβεί στην covid19 κλινική για να διασωληνώσει έναν νέο σε ηλικία ασθενή που βρισκόταν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του.

Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να περιγράψει την καθημερινότητα που ζει το ιατρικό προσωπικό.

«Είμαστε πλέον στα όρια μας και γι αυτό έκανα την ανάρτηση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε σε συνθήκες υγειονομικού πολέμου». 

Προσπαθώντας να εξηγήσει πώς νιώθουν οι ασθενείς με κορονοϊό και δη αυτοί που διασωληνώνονται, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι υπάρχει φόβος για το άγνωστο.

«Ο κόσμος φοβάται το άγνωστο όπως και οι άνθρωποι με κορονοϊό αισθάνονται φόβο και αγωνία». 

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ασθενείς εκπλήσσονται όταν βλέπουν μπροστά τους το προσωπικό με προστατευτικό εξοπλισμό και συμπλήρωσε ότι επειδή η κλινική εικόνα των ανθρώπων αυτών δε συνάδει με την βαρύτητα των απεικονιστικών εξετάσεων, οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι χθες διασωληνώθηκαν δύο συμπολίτες μας ηλικίας 25 και 30 ετών, ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κορονοιός.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δανιήλ Κωνσταντινίδη:  

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ….

Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνίες, αμφισβητήσεις, και “ναι μεν, αλλά”. Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο. Βοηθώντας και δίνοντας κουράγιο στους γιατρούς, νοσηλευτές και παραιατρικό προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στην άνιση και άνευ όρων αυτή μάχη.

Δείχνοντας σεβασμό σε αυτούς που καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον ιό, και ελπίζοντας πως και οι υπόλοιποι που νοσούν, θα καταφέρουν να βγουν νικητές. Κατανοώντας πως όσο πιο γρήγορα αποσυμφορηθεί η κατάσταση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τυχόν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Γνωρίζοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, είναι η ώρα να τηρήσουμε ευλαβικά τη προτροπή του Τ.Φ.Κέννεντυ….

«Μη κοιτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, κοίτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου»…. 

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ….Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει…

Posted by Daniel Konstantinidis on Thursday, November 12, 2020

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...