Κορονοϊός: Ασφυκτική πίεση του ΕΣΥ και νοσοκομείων της Αττικής – Eπιπτώσεις στις συνθήκες νοσηλείας

Σε οριακή κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης (03/03), για τη στήριξη των νοσοκομείων. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ενώ στη χώρα ισχύουν νέα μέτρα.

Το υπουργείο Υγείας φέρεται να έστειλε, μάλιστα, προς ιδιωτικές κλινικές τελεσίγραφο αναφέροντας: Μέχρι τις 20:00 να δηλώσετε όλες τις κλίνες που διαθέτετε στο ΕΣΥ.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον πάνω από 3.000 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τους μισούς από αυτούς στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Μαρτίου έχουν εισαχθεί για νοσηλεία 1.529 ασθενείς, εκ των οποίων οι 400, το τελευταίο 24ωρο. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κρήτη.

Παρά τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, η πίεση είναι μεγάλη στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Νίκαιας καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών είναι πλέον επισφαλής, δεν γίνονται δηλαδή όσα πρέπει να γίνονται για τη σωστή νοσηλεία τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διασπορά του ιού σε όλη την χώρα. Στον τελευταίο απολογισμό του ΕΟΔΥ, κρούσματα καταγράφηκαν σε 60 Περιφερειακές Ενότητες και είναι χαρακτηριστικό ότι στον επικαιροποιημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων που αποτυπώνει την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία, καθώς σε αυτές τις περιοχές, ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το 4%.

Ο κύριος λόγος της μεγάλης διασποράς του ιού, είναι η εξάπλωση του Βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό. Εχουν εντοπιστεί 1.667 περιστατικά σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας), με μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική, όπου το 70% περίπου των κρουσμάτων εκτιμάται ότι είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.

Την αγωνία εντείνει, όμως, και η ταυτοποίηση άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48 περιστατικά εκ των οποίων τα 41 στη Θεσσαλονίκης, 2 στα Ιωάννινα και 5 στην Περιφέρεια Αττικής.

Υπουργείο Υγείας προς ιδιωτικές κλινικές: Έως τις 08:00 μμ να δηλώσουν όλες τις κλίνες που διαθέτουν στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «iatropedia.gr», τελεσίγραφο απέστειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, να δηλώσουν έως τις 20:00 της Παρασκευής (05/03) στο Υπουργείο Υγείας, πόσες κλίνες μπορούν να διαθέσουν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, τονίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει έως σήμερα στις 8 το απόγευμα να δηλώσουν τη διαθεσιμότητα, προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί κατάλληλα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Λόγω των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του Covid-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε στις ιδιωτικές κλινικές-μέλη σας τους επισυναπτόμενους πίνακες (2). Περαιτέρω, παρακαλούμε τα μέλη σας να αποστείλουν τους συμπληρωμένους πίνακες απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση …, σήμερα μέχρι τις 20:00 μμ».

Πηγές: real.gr, iatropedia.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...