Κορονοϊός: Αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα – Ποιοι και πότε παίρνουν σειρά (video)

Στο εμβόλιο της «Astrazeneca» αναφέρθηκε και αυτή τη Δευτέρα (22/03) στην επίσημη ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέροντας ότι μετά τα τελευταία γεγονότα δεν υπάρχει κάποιο θέμα, προτρέποντας τον κόσμο να συνεχίσει τους εμβολιασμούς. Έδωσε, παράλληλα, σημαντικές πληροφορίες σχετικά και για πότε επιτυγχάνεται η ανοσία.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκε στο ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο και ανακοίνωσε ότι από αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης, έκανε γνωστό στα πόσα εμβόλια έρχονται και πότε.

Η ενημέρωση έγινε μετά τις νέες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Τον λόγο αρχικά πήρε η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη αρχικά στο εμβόλιο της «Astrazeneca» και την αναβολή εμβολιασμών στην Ευρώπη λόγω της συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με συμβάντα θρόμβωσης.

Τόνισε πως η Ελλάδα αποφάσισε την συνέχιση των εμβολιασμών (όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη Τρίτη 16/03), με τη Μαρία Θεοδωρίδου να μιλά για ωριμότητα και εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίοι προσήλθαν κανονικά στα ραντεβού τους παρά τις εξελίξεις με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η σπάνια οντότητα και οι καθησυχαστικοί αριθμοί

Η ίδια είπε στη συνέχεια πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) – έδωσε «πράσινο φως» -, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) – εξέδωσε δυο ανακοινώσεις -, ενημέρωσαν άμεσα πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής», επεσήμαναν, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος.

Και συνέχισε: «Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών.

Από τις 18 αυτές περιπτώσεις, η πλειονότητα αφορά σε γυναίκες μικρότερες των 55 ετών

Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης».

Τι είπε για την ανοσία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σχετικά με την ανοσία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή έγιναν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, δηλαδή ακούστηκε ότι και εμβολιασμένοι ήταν και αρρώστησαν, επισημαίνουμε ότι επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος. Πριν από αυτό, μπορεί να νοσήσει. Ο εμβολιασμένος έχει πιθανότητες να αρρωστήσει κατά 0,2% και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την μη εμβολιασμό. Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν, είτε δεν έχουν πολλά συμπτώματα, είτε είναι τελείως ασυμπτωματικοί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ήρθε η ώρα τα εγγόνια να δουν τον παππού και τη γιαγιά εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και να περιμένουμε, καθώς ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν έστω και με ήπια συμπτώματα.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει ως τώρα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, που ξεκίνησε αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής δεδομένα για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα είπε: «Σήμερα έχουν γίνει ως τώρα 29.000 εμβολιασμοί κι έχουμε κάνει από την πρώτη μέρα 1.464.000 εμβολιασμοί. 993.000 συμπολίτες μας έκαναν τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. 471.000 συμπολίτες μας έκαναν και τις δύο δόσεις. Αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με μία δόση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, λέγοντας: «Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Ως τώρα κλείστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία της χώρας. Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Απριλίου.

Η ένταξη των πολιτών στην ομάδα Α έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τηρώντας κάποια πολύ συγκεκριμένα και πολυπαραγοντικά κριτήρια.

Από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν – αν δεν είναι – στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο – Πόσα εμβόλια έρχονται και πότε

Και συνέχισε: «Την Παρασκευή 26.03.2021, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι 70-74 ετών και μετά από κάποιες μέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 65-69 ετών.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες παραδόσεις για το μήνα Απρίλη:

  • Από τις Pfizer/BioNTech περιμένουμε περισσότερα από 1.100.000 δόσεις.
  • Από την Astrazeneca 450.000 δόσεις.
  • Η Moderna μας έχει δώσει επιβεβαιωμένες παραδόσεις μέχρι στιγμής -αναμένουμε και περισσότερες από την Moderna- 100.000 δόσεις.
  • Η Johnson & Johnson σε επικοινωνία και μαζί μας και με την Κομισιόν, έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων για το επόμενο τρίμηνο. Θα τηρήσει τη δέσμευση του 1,2 εκατομμυρίου δόσεων προς τη χώρα μας και θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Οι δυνατότητες που θα έχει το σύστημα από 1η Απριλίου, θα ξεπερνούν τα 2.000.000. Έχουμε πει ότι ο στόχος λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι στο 1,5 εκατομμύριο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτή τη δυναμικότητα, μπρούμε να το κάνουμε.

Επίσης, από 1η Απριλίου, ενεργοποιούμε και τους άλλους δύο mega – εμβολιαστικούς σταθμούς στο Ελληνικό, στο στάδιο της ξιφασκίας, και στο στάδιο του Περιστερίου».

Δύο mega – εμβολιαστικοί σταθμοί

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη ακόμη 272 εμβολιαστικών κέντρων, «ανεβάζοντας έτσι από την πρώτη του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχαμε ανακοινώσει τον Νοέμβριο», ανέφερε ακόμα ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για να συμπληρώσει: «Οι δυνατότητες που θα έχει το σύστημα από 1η Απριλίου, θα ξεπερνούν τα 2.000.000. Έχουμε πει ότι ο στόχος λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι στο 1,5 εκατομμύριο και αν χρειαστεί να αυξήσουμε αυτή τη δυναμικότητα, μπορούμε να το κάνουμε.

Επίσης, από 1η Απριλίου, ενεργοποιούμε και τους άλλους δύο mega – εμβολιαστικούς σταθμούς στο Ελληνικό, στο στάδιο της ξιφασκίας, και στο στάδιο του Περιστερίου».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως είχε υπογραμμίζει και ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΧρήστος Ταραντίλης, ο οποίος είχε τονίσει ότι έως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...