Κορονοϊός: Αποδοτικό και ασφαλές κρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson – Τι ανακοίνωσε η FDA

Ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχτηκε το εμβόλιο μιας δόσης της «Johnson & Johnson», σύμφωνα με το προσωπικό της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Όπως μεταδίδει το «Bloomberg», το εμβόλιο βρέθηκε 72% αποτελεσματικό σε κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφο της «FDA».

Η συγκεκριμένη έκθεση θα τεθεί προς ενημέρωση της συμβουλευτικής επιτροπής για τα εμβόλια του «FDA», που θα συνεδριάσει την Παρασκευή (26/02). Αν και η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την απόφαση της επιτροπής, σημειώνεται πως παρόμοια εξέλιξη (θετική εισήγηση και οριστική έγκριση) είχε σημειωθεί και για τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech» και «Moderna».

Υπενθυμίζεται ότι η «Johnson & Johnson» έχει καταθέσει αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ακολούθησε αυτό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη έκθεση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση – ίσως εντός αυτού του Σαββατοκύριακο – του τρίτου εμβολίου που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, που ήδη καταγράφουν περισσότερους από 500.000 θανάτους από κορονοϊό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, το εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν περισσότερο από 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, ακόμη και απέναντι στις νέες παραλλαγές της, ποσοστό που πέφτει στο 66%, όταν στο δείγμα συμπεριελήφθησαν μέτριες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες του «FDA» διαπίστωσαν ότι τα «γνωστά οφέλη» του εμβολίου περιλάμβαναν τη μείωση του κινδύνου συμπτωματικών και σοβαρών περιπτώσεων του covid-19 τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού «ήταν εξίσου υψηλή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία».

«Γνωρίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο αποτρέπει το 85% τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου. … Ήταν 100 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και των θανάτων, και αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε η Nancy M. Bennett, καθηγήτρια ιατρικής και επιστήμης της δημόσιας υγείας στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Το εμβόλιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό σε μια υποομάδα ενήλικων ηλικίας άνω των 60 ετών που είχαν επίσης παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές σημείωσαν ότι δεν υπήρχαν θάνατοι ή περιπτώσεις που απαιτούσαν ιατρική παρέμβαση ένα μήνα μετά τη λήψη του εμβολίου. Συνολικά, υπήρχαν επτά θάνατοι στη δοκιμή, όλοι στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Μια εξωτερική επιτροπή επιστημονικών εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Παρασκευή (26/02) για να συστήσει εάν το «FDA» θα πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο. Εάν οι συζητήσεις ακολουθήσουν την πορεία των δύο προηγούμενων εγκεκριμένων εμβολίων κορονοϊού – από την «Pfizer/BioNTech» και τη «Moderna» – θα μπορούσε να δοθεί το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου αυτό το Σαββατοκύριακο.

(πληροφορίες από Washington Post)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...