
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία αναμένεται νέα «έκρηξη» στα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000 τα κρούσματα, αριθμός που επιβεβαιώνει τους φόβους των ειδικών για άμεσο άνοιγμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αριθμοί αναμένεται να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν 1.533 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 12.459 τεστ. Παράλληλα, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 605 ασθενείς. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 600 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου (622).
Νίκος Τζανάκης: Χρειάζεται νέο μείγμα μέτρων
Το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν τις 3.000 δεν απέκλεισε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, ζητώντας νέο μείγμα μέτρων.
«Έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα. Ο μέσος κινητός όρος είναι 2.500 με 2.600 (…) Αυτήν την εβδομάδα και έως τις 25 Μαρτίου θα είμαστε σε ελαφριά, αλλά ανοδική πορεία» τόνισε στον ΣΚΑΪ.
«Τα λύματα είναι καλός δείκτης και μάλιστα προπορεύεται των κρουσμάτων κατά μια εβδομάδα, ίσως και παραπάνω» σχολίασε για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αναφέρονται σε σημαντική αύξηση το ιικού φορτίου κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη και εκτόξευση στην Κρήτη.
Παυλάκης: Αυτοκτονία το άνοιγμα – Δεν υπάρχουν έξυπνα μέτρα, αν τα βρει κανείς να μου τα πει
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως», τόνισε μεταξύ άλλων ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα της οικονομίας στην παρούσα φάση ως «αυτοκτονία» και υπογραμμίζοντας ότι έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν. «Αν τα βρει κανείς να μου τα πει», είπε.
«Να πάνε να το κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι έχουν ραντεβού. Αυτό εξελίσσεται σε άλλη μια γκάφα. Η υπεραντίδραση των ευρωπαίων ηγετών δημιούργησε αδικαιολόγητη σύγχυση στον κόσμο. Οι επιστήμονες ανακοινώνουν όταν εντοπίζουν κάποιο μικροπρόβλημα. Αυτό δε σημαίνει ότι συνδέεται με το εμβόλιο. Όλα αυτά είναι αναίτια. Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι αύριο θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τετάρτης.
«Μπορεί να είναι και εμπορικός πόλεμος, δυστυχώς γίνονται και τέτοια. Η AstraZeneca είναι το κόκκινο πανί για κάποιους ευρωπαίους πολιτικούς. Νομίζω υπήρχε υπεραντίδραση. Δημιούργησαν σύγχυση και χαίρομαι που αρχίζουν και το παίρνουν πίσω. Η Γαλλία έκανε δήλωση ότι θα αλλάξουν στάση», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα»
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορονοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούρια επιδημία. Τον χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», τόνισε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα άνοιγμα της αγοράς στη χώρα.
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», προέβλεψε για τις επόμενες εβδομάδες.
«Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει»
«Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, π.χ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια. Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά. Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες εβδομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία. Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι», πρότεινε κλείνοντας ο κ. Παυλάκης.
Σοκάρει η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα – 1.000% πάνω στα Χανιά, 683% πάνω στο Ηράκλειο
Αυξητικές τάσεις – σε κάποιες περιοχές της χώρας αγγίζουν και το 1.000% – παρατηρούνται στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, την εβδομάδα από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα από την 1η έως τις 7 Μαρτίου 2021. Αυτές οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +41% στη Λάρισα έως και +1.000% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι μεταβολές που παρατηρούνται στην Πάτρα (+3%) και στον Βόλο (-7%), όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένει ουσιαστικά σταθερή σε σχετικά υψηλά, όμως, επίπεδα.
Στην Περιφέρεια Αττικής, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, πάντα σε υψηλά επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μία ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στα Χανιά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 1.000%. Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό.
Στο Ηράκλειο καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 683%.
Στον Άγιο Νικόλαο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, ενώ σταθεροποίηση, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Πάτρα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία σταθεροποίηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μία ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης σε σχέχη με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.
Μεταβολές της τάξης +/-30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.
Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, για την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 8 έως 12 Μαρτίου 2021 λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 8 έως 14 Μαρτίου 2021.
«Πόλεμος» στο ΕΣΥ – «Επιλέγουμε ασθενείς γιατί δεν έχουμε κλίνες, διασωληνώνουμε εκτός ΜΕΘ»
Την ώρα που κυβέρνηση και ειδικοί συζητούν για σταδιακή άρση του lockdown και επιστροφή σε μιας μορφής κανονικότητα, οι υγειονομικοί, ειδικά στην Αττική που πλέον «βαριανασαίνει» δίνουν μια πραγματικά άνευ προηγουμένου μάχη σε έναν πόλεμο στον οποίο έχουν κατέβει με ελάχιστα πολεμοφόδια.
Ξεκινώντας με μια απλή καταγραφή, ενδεικτικό του τι συμβαίνει είναι ότι μόνο χθες, εισήχθησαν με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλά και στα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουν μπει στη μάχη, περισσότεροι από 450 ασθενείς, οι 258 εκ των οποίων σε νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα έφτασαν τους 4.648 και στο λεκανοπέδιο βρίσκονται οι 2.339 από αυτούς, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά στους διασωληνωμένους, χθες σήμανε «κόκκινος συναγερμός» καθώς ξεπέρασαν τους 600 σημειώνοντας άνοδο 40 σε μόλις ένα 24ωρο. Σύμφωνα με το Open την περασμένη εβδομάδα, οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι από 500 κάτι που αποδεικνύει το πόσο γρήγορα ανεβαίνει ο αριθμός τους. Αρκεί, τέλος, να επισημανθεί, για να αντιληφθεί και ο πλέον δύσπιστος πόσο κρίσιμο είναι το σημείο, ότι χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς στη χώρα ήταν 605 και το αρνητικό ρεκόρ, που καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 608…
Αν θέλει να συγκεκριμενοποιήσει κάποιος την κατάσταση, αρκεί να ακούσει τον Σπύρο Αντωνόπουλο, διευθυντή του Ακτινολογικού στο «Γεννηματάς». Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα όπλα του συστήματος Υγείας στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Αντωνόπουλος παρουσίασε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. «Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση στην Αττική, οι γιατροί έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο… περίμενε.
Την Παρασκευή οι αποφάσεις των ειδικών για το lockdown – Όλα τα σενάρια
Την Παρασκευή θα παρθούν τελικά οι αποφάσεις των ειδικών για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής μετά από ένα παρατεταμένο lockdown που επ ουδενί δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίαση, ακυρώθηκε.
Ουσιαστικά, η Επιτροπή θεώρησε ότι θα πρέπει να μελετήσει τα στοιχεία λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ούτως ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα. Πρόκειται άλλωστε για ένα τριήμερο κατά το οποίο τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν κατά πολύ λιγότερα από το συνηθισμένο.
Δύσκολα, πάντως, φαίνεται πως θα αλλάξει κάτι από αυτά που έχουν «διαρρεύσει» ότι πρόκειται να συμβούν. Πληροφορίες θέλουν η άρση των μέτρων να ξεκινά από αυτό το Σαββατοκύριακο με την απαγόρευση κυκλοφορίας να πηγαίνει στις 21.00 αντί για τις 19.00, να παίρνει δηλαδή παράταση για δύο ώρες.
Επιπλέον, αυτό που επίσης αναμένεται να αλλάξει είναι η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο, για την οποία οι πολίτες χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6. Αυτή τη στιγμή, το SMS στο 13033 με κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με κατοικίδιο χωρίς ΙΧ, αλλά πεζή ή με ποδήλατο εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα απόσταση από τον τόπο κατοικίας.
Τα κομμωτήρια την τιμητική τους
Όπως και στο προηγούμενο lockdown, έτσι και τώρα, τα κομμωτήρια είναι αυτά που αναμένεται να πάρουν πρώτα το «οκ για να επαναλειτουργήσουν. Ως επικρατέστερη ημερομηνία θεωρείται η 22α Μαρτίου, αλλά όλα θα αποφασιστούν την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν κι άλλοι τομείς της αγοράς κι αν όλα πάνε καλά, στις 29 Μαρτίου θα έχουμε επανέναρξη του λιανεμπορίου.
Δικαστήρια
Για επιθυμία της κυβέρνησης να ανοίξουν και τα Δικαστήρια έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και όπως είπε μέχρι την προσεχή Πέμπτη θα κατατεθεί τροπολογία όπου θα ρυθμίζονται τα ανοιχτά ζητήματα επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.
«Οι επιδημιολόγοι δίνουν έναν οδικό χάρτη. Ερχόμαστε να προτείνουμε το άνοιγμα των δικαστηρίων, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία και εκεί στεκόμαστε».
Χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ζήτησε την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να λειτουργεί η εφορία και όχι το υποθηκοφυλακείο. Δε μπορεί να συνεχίσει να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μη δίνεται στους πολίτες δικαίωμα δικαστικής προστασίας, ούτε καν προσωρινής, γιατί εκδίδονται μεν αποφάσεις αλλά δεν εκτελούνται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα δικαστήρια ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.
Πηγή: altsantiri.gr