
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές και οι επιστήμονες, προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι ώστε να ανακοπεί το τρίτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα. Εδώ και εβδομάδες έχει γίνει γνωστό ότι νέος μεγάλος «εχθρός» φαίνεται να είναι οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν κάνει πλέον για τα καλά την εμφάνισή τους και εντός συνόρων, με αποτέλεσμα να αναζητούνται τα μέτρα που θα αποτρέψουν την εξάπλωσή τους.
Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι το τρίτο κύμα είναι ήδη εδώ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι με περισσότερα μέτρα θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Έτσι οι αποφάσεις που πάρθηκαν και αφορούσαν κυρίως τους νέους περιορισμούς για τα Σαββατοκύριακα, φαίνεται ότι θα είναι μόνο η αρχή.
Η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα θέσει στο τραπέζι νέα μέτρα, ενώ αυτό που αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα είναι και η έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά, που πιθανόν να έχει και συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων. Ήδη πολλές είναι οι φωνές που λένε ότι πρέπει να κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς είχαμε τις προηγούμενες ημέρες εισαγωγές βρεφών σε νοσοκομεία.
«Η βρετανική μετάλλαξη οδηγεί σε υπερμεταδόσεις αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, επομένως δεν θα χρειαστούν πολλά οριζόντια μέτρα. Παίρνουμε προληπτικά μέτρα και μόνο στις κόκκινες περιοχές είναι μέτρα για να σταματήσει η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας. Δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο, αλλά θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Θα δούμε αύξηση στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πιο ήπια», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «Open TV» και ξεκαθάρισε: «Oδηγούμαστε σε ένα τρίτο κύμα, θα χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα, αλλά η κατάσταση θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη αν εφαρμόσει ο κόσμος τα μέτρα».
Ο «πονοκέφαλος» της μετάλλαξης
Τα 232 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα και τα 4 της αφρικανικής μετάλλαξης, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς βλέπουν ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Στο επίκεντρο τα παιδιά
Ιδιαίτερα μεταδοτική είναι και στα παιδιά σύμφωνα με τους ειδικούς, η βρετανική μετάλλαξη του κορoνοϊού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη χώρα, ενώ καθημερινά κλείνουν όλο και περισσότερα σχολεία εξαιτίας μαθητών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται θετικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι, μάλιστα, στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία δεδομένα και να παρθούν τυχόν νέες αποφάσεις.
«Υπάρχει μία ανησυχία. Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η εικόνα έχει αλλάξει στα σχολεία και υπάρχει περίπτωση να συνδέεται με τις μεταλλάξεις», είπε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, μιλώντας στο «Open TV».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι, επίσης, ότι σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα εντοπίστηκαν 65 κρούσματα. Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 26 παιδιά (από τα οποία 7 είναι θετικά αλλά ασυμπτωματικά) τα οποία στη συνέχεια πηγαίνουν σε σχολεία του Δήμου Καλλιθέας.
Την Πέμπτη (04/02) υπήρχαν μόλις 4 κρούσματα σε εργαζόμενους και μέσα σε λίγο διάστημα οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα κρούσματα έφτασαν πάνω από 65. Ο ΕΟΔΥ προσπαθεί να βρει τα τμήματα που πήγαιναν τα μικρά παιδιά και θα ανακοινωθούν ποια σχολεία θα κλείσουν. Εντός του νηπιοτροφείου λειτουργεί, παράλληλα, και παιδικός σταθμός που έχει 100 παιδιά.
Ρεκόρ εισαγωγών στο «Σωτηρία» από την αρχή της πανδημίας
Αυξημένος, είναι, εν τω μεταξύ, ο αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.
Σε ό,τι αφορά στο «Σωτηρία», αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους. Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, η κυρία Γκάγκα δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλή και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχουν πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό.
Καφούνης: Με τρίτο lockdown θα κλείσουν μια στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εμπορίου έκρουσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο».
Όπως τόνισε, ενδεχόμενο τρίτο lockdown, θα συνεπάγεται το οριστικό λουκέτο για μια στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.
Σχολιάζοντας, παράλληλα, την επιστροφή στις αγορές με την μέθοδο του click away, υπογράμμισε ότι «τα πισωγυρίσματα οδηγούν σε αβεβαιότητα και νευρική κρίση».
«Ύψιστο αγαθό η δημόσια υγεία. Ελπίζουμε μέσα από το πισωγύρισμα του εμπορίου να δούμε τους υγειονομικούς δείκτες να βελτιώνονται και την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσουμε το click inside για όλο το εμπόριο» σημείωσε.
Ανέφερε δε ότι οι αλλαγές στο λιανεμπόριο, δηλαδή η αγορά μέσω click away Δευτέρα με Παρασκευή και το λουκέτο τα σαββατοκύριακα, έγιναν για να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών, κάτι που όπως είπε δεν έγινε.
«Να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια το εμπόριο. Λανθασμένο να ρίχνουμε το βάρος στο εμπόριο. Να περιορίσουμε την κινητικότητα. Να βρεθεί λύση με τα sms, γεωγραφική ή χρονική, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει, έστω με υβριδικά μοντέλα η αγορά, για να πάρει μια ανάσα. Γιατί υπάρχουν κλάδοι που θα πάψουν να υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τις επιταγές ώστε να μην σφραγιστούν και άλλες.
Zήτησε, παράλληλα, την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, λέγοντας ότι «πρέπει να μπει σε δίκαιη βάση» και να μετρά την πτώση του τζίρου στο διάστημα όλου του 2020 και όχι ανά μήνα.
Νωρίτερα, δυσοίωνη πρόβλεψη για 2.000 με 2.400 κρούσματα κορονοϊού σε έναν μήνα από τώρα δείχνουν τα προβλεπτικά μοντέλα που παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στο «Open Tv» και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» το πρωί της Κυριακής (07/02). Μιλώντας και για τον φόβο των μεταλλάξεων.
«Η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει επιδείνωση και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες», υπογράμμισε την Παρασκευή (05/02) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού την Παρασκευή (05/02).
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται, ενώ έγιναν γνωστά και σε ΦΕΚ τα νέα έκτακτα μέτρα σε όλη τη χώρα, που έχουν ισχύ έως τις 15 Φλεβάρη. Θυμηθείτε εδώ τι ισχύει για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές (με βάση την ανανέωση του «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας») από την επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής (05/02).
(πληροφορίες από OPEN TV, Mega)
Πηγή: altsantiri.gr