Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ – «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού» (video)

Δύσκολες ώρες περνάει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού τόσο οι υποδομές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται στα όριά του.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Μετράμε με ώρες και μέρες ώστε να αντέξει η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα επιχειρησιακό σχέδιο για μεταφορά ασθενών, σε έκτακτες συνθήκες, σε όμορους νομούς, ενώ στη μάχη έχουν μπει και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές.

«Αν αντέξουμε την επομένη βδομάδα και τα μέτρα δουλεύουν, θα αρχίσει μια αποκλιμάκωση».

Ωστόσο, μέχρι να δούμε την αποκλιμάκωση «θα υπάρξει ένταση του κύματος», ενώ κρίσιμος παράγοντας είναι και η κόπωση του υγειονομικού προσωπικού, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται στα όριά τους.

Ο κ. Κυριόπουλος χαρακτήρισε ως «αδύναμο» το μέτρο πρόσληψης γιατρών και την έκκληση που έκανε το υπουργείο Υγείας, καθώς, όπως είπε, τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι αδύναμα.

Από τη μεριά του ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες και προκειμένου τα νοσοκομεία να αντέξουν, κρεβάτια απλής θεραπείας μετατρέπονται για να νοσηλεύουν ασθενείς Covid-19.

«Όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες στο Παπαγεωργίου», επισήμανε ο γιατρός, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς που πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτούν, μεταφέρονται είτε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης είτε σε ιδιωτικές κλινικές.

«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι χρειάζονται προσλήψεις αλλά και ενίσχυση του προσωπικού που ήδη παλεύει, ενώ έκανε έκκληση και για αιμοδοσία καθώς είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...