Κορονοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Το σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση του lockdown (video)

H καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων από κορονοϊό και η ολοένα αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, παρότι έχει μπει στη μάχη και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε έκτακτα μέτρα για να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών από την πανδημία Covid-19. Πλέον, την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη εναντίον της πανδημίας covid-19 εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Στο επικέντρο βρέθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Διάχυτη ήταν η ανησυχία για την επίπτωση που θα έχουν στην επιδημιολογική καμπύλη τις επόμενες ημέρες τόσο η υπερσυγκέντρωση του κόσμου στις διαδηλώσεις, όσο και στα… διάφορα πάρτι που έγιναν στο πλαίσιο καρναβαλιών σε πολλές περιοχές της χώρας (όπως για παράδειγμα στην Πάτρα, στην Ξάνθη, αλλά και στην Κοζάνη).

Από τη μία πλευρά, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την κόπωση στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να απευθύνει δριμύ κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το ότι την ώρα που την εγκαλεί για αδράνεια για την κατάσταση στο ΕΣΥ, συνεχίζει να καλεί τον κόσμο σε συγκεντρώσεις, υπονομεύοντας την προοπτική άμεσου ανοίγματος δραστηριοτήτων.

Έχει περάσει, άλλωστε, ένας χρόνος από το πρώτο lockdown και αθροιστικά το διάστημα του «μένουμε σπίτι» λόγω του κορονοϊού αντιστοιχεί πια σε μήνες…

Το Σάββατο (13/03) φάνηκε, πάντως, ότι οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν και αναφέρουν ότι θα πρέπει τα καταστήματα να ανοίξουν τον Απρίλιο, αναφέροντας ότι χρειάζονται μέχρι και 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα από τον κορονοϊό.

Προβληματισμός για τα πάρτι

Προβληματισμό προκαλούν τα πολλά παράνομα αποκριάτικα πάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς αποτελούν υγειονομικές «βόμβες», οι συνέπειες των οποίων αναμένεται να φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στα κρούσματα κορονοϊού και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα, όπως εκτιμά η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Μιλώντας στο «OPEN TV», δεδομένης της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και τις εικόνες συνωστισμού από την Πάτρα και την Ξάνθη, τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Για τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο» και επισήμανε ότι υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Μετά τις εικόνες συνωστισμού έρχεται νέα πίεση στις ΜΕΘ

Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα εν εξελίξει έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. «Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ», τόνισε και εκτίμησε ότι έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα. H υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η συνεργασία όλων μας για τήρηση των μέτρων προσθέτοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε άλλο είναι σε θέση να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό.

Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε η Ζωή Ράπτη μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο.

Περιμένουν πάνω από 600 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως θα έρθει αποκλιμάκωσε μετά τις 20 Μαρτίου σημειώνοντας ότι -με βάση το μοντέλο το οποίο έχει επεξεργαστεί- στις 5-6 Μαρτίου θα ήταν η κορύφωση της πανδημίας. Αυτό μετατέθηκε, ωστόσο, λόγω των μεταλλάξεων. «Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα», εξήγησε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε αλλά υπάρχει ένα ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000. «Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», επισημαίνοντας πως κύριο ζητούμενο είναι η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έπειτα από μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοιό σε νοσοκομεία. Όπως σημείωσε αυτό αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί αργότερα, αφού σε κάθε περίπτωση με βάση τα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 έως 650», όπως διευκρίνισε.

Υπενθυμίζεται ότι έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» απηύθυναν στη ενημέρωση της Τετάρτης (10/03) ο Βασίλης Κικίλιας και ο Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πιέζεται και η Αττική… στενάζει, λόγω του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι είναι εδώ και μερικές ώρες στην «πρίζα» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΕΣΥ με συμμετοχή ιδιωτών γιατρών (με αμοιβή 2.000 ευρώ και συγκεκριμένα κριτήρια) και ιδιωτικών κλινικών (όπως είχε γνωστό από τις 5 του μήνα).

Το σχέδιο των αρχών για το χειρότερο σενάριο στην Αττική

Σύμφωνα με το «OPEN TV», υπάρχει και άλλο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου, από την επέλαση της πανδημίας στην Αττική, έχουν εκπονήσει οι υγειονομικές αρχές. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου, είναι πιθανό να μετατραπούν και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε νοσοκομεία αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό. Επί τάπητος βρίσκεται ακόμα και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Όλα αυτά, παρά την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης (03/03), για τη στήριξη των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία είχε προβεί σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, λόγω του μεγάλου προβλήματος στην πόλη.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...