Κορονοϊός: «Αυθαίρετος ο αριθμός εννιά για τα ρεβεγιόν» λένε οι επιστήμονες (video)

Ο αριθμός των εννιά ατόμων για τα εορταστικά τραπέζια έχει γίνει… θέμα των ημερών τα τελευταία 24ωρα με την κυβέρνηση να τον θέτει ως τον μέγιστο επιτρεπόμενο ανά σπίτι με ΦΕΚ, εντούτοις όπως δηλώνουν οι ειδικοί, οι επιστήμονες δηλαδή, δεν προκύπτει από πουθενά ότι το «9» προσφέρει κάποια ασφάλεια συγκριτικά με το 10…

«Δεν υπάρχει κανένα μαγικό νούμερο», ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του, ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των επιτρεπόμενων ατόμων για το ρεβεγιόν.

«Δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι εάν συγκεντρωθούμε εννέα άτομα είμαστε ασφαλείς, στα 10 είμαστε επισφαλείς και στα οκτώ είμαστε ασφαλέστεροι. Αυτό πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα δεν νομίζω ότι το έχει επικαλεστεί αυτό κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, κ. Ματίνα Παγώνη, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν».

Το ότι ο αριθμός «εννιά» είναι αυθαίρετος είχαν επισημάνει την περασμένη εβδομάδα και άλλοι επιστήμονες.

«Ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή» είχε δηλώσει η Αθηνά Λινού, ενώ κάτι ανάλογο ισχυρίστηκε και ο κ. Γώγος

«Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown»

Η κ. Παγώνη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και μετά τις 7 Ιανουαρίου το lockdown, όπως επίσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Δυτική Αττική και Κοζάνη.

«Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική και στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή.

Αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, θα πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες».

Με αφορμή συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με υγειονομικούς που δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι οι υγειονομικοί δεν πρέπει να εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής χωρίς να εμβολιαστούν:

«Σε κάθε νοσοκομείο φτιάξαμε τις λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή όμως ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία αν δεν έχει εμβολιαστεί. Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...