Κορονοϊός: Αυτά θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού σύμφωνα με το Bloomberg – Πώς θα λειτουργεί

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ακούγεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς είναι η λύση που ετοιμάζεται να προτείνει η Κομισιόν με σκοπό να χαλαρώσει σε κάποιον βαθμό τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όχι μόνο για εκείνους που έλαβαν δόσεις εμβολίων εγκεκριμένων στην ΕΕ, αλλά και των άλλων, όπως τα κινεζικά και τα ρωσικά.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα αποκαλείται «EU Covid Card/digital green certificate», θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ειδικότερα, στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται αν ο κάτοχός του έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα ποιο εμβόλιο, τα αποτελέσματα τεστ κορονοϊού στα οποία ενδεχομένως έχει υποβληθεί καθώς και το αν έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Η ΕΕ δίνει αγώνα δρόμου ώστε να είναι σε θέση μέσω αυτής της πρακτικής να επιτρέψει μέχρι το καλοκαίρι στα 27 κράτη-μέλη και εκείνα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να ξανανοίξουν τα σύνορά τους και να ωφεληθεί ο τουρισμός, χωρίς ωστόσο να υπάρξει έξαρση του κορονοϊού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναίνεσαν ομοφώνως τον περασμένο μήνα σε ένα ευρύ περίγραμμα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, πρόταση την οποία έκανε αρχικά στην Κομισιόν ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η λύση αυτή,  αποτελεί προτεραιότητα για χώρες εξαρτώμενες από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Στόχος της πρότασης είναι η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας, με την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου για την έκδοση και αποδοχή πιστοποιητικών εμβολιασμού, διενέργειας τεστ και ανάρρωσης», αναφέρει το προσχέδιο.

Πιστοποιητικά και για αυτούς που κάνουν το κινέζικο και το ρωσικό εμβόλιο

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αναμένεται να εισηγηθεί η Κομισιόν, θα καλύπτει όλα τα εμβόλια στα οποία άναψε το «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά και εκείνα που έλαβαν έκτακτη έγκριση από τους αρμόδιους φορείς μεμονωμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία, που έχει αρχίσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού της με εμβόλια παρασκευασμένα στη Ρωσία και την Κίνα.

Παρόλα αυτά, η απόφαση να περιληφθούν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και εμβόλια που δεν ενέκρινε ο ΕΜΑ ίσως αποδειχθεί αμφιλεγόμενη για κάποια κράτη-μέλη, που θεωρούν ότι η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τα εμβόλιά τους ως εργαλεία γεωπολιτικής προπαγάνδας. Από την άλλη, θα αποτρέψει τους περιορισμούς για τους πολίτες των κρατών-μελών που τα ενέκριναν.

Είναι γεγονός ότι η ΕΕ έχει μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών, καθώς έχουν διατεθεί μόλις 9,4 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με το Bloomberg, όταν στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί πάνω από 27 δόσεις και άνω των 35 στη Βρετανία. Βέβαια, η Κομισιόν επισημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσουν να παραδίδονται μηνιαίως έως και 100 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ότι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ένωσης.

«Μάχη» για να σωθεί η τουριστική σεζόν

Η νέα πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το σχέδιο του οποίου ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις μέχρι τις 17 Μαρτίου, που πρόκειται να παρουσιαστεί, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την άρση με συντονισμένο τρόπο των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Ήδη διάφορα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει να ζυγίζουν τις επιλογές τους για δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού, προκειμένου να σώσουν τη θερινή τουριστική σεζόν. «Οι τουρίστες θα είναι καλοδεχούμενοι αν έχουν εμβολιαστεί πριν από το ταξίδι, έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού», είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο ITB Berlin.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το καλοκαίρι, με ένα πλήρες πρωτόκολλο», συμπλήρωσε.

Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό

Το προσχέδιο καθιστά σαφές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση ούτε συνιστά υποχρέωση για εμβολιασμό. Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό θα λειτουργούν μέσω ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου συστήματος εξακρίβωσης, και θα περιλαμβάνουν το όνομα του κατόχου, τον αριθμό του διαβατηρίου ή της αστυνομικής ταυτότητας, την ημερομηνία γέννησης, ποιο εμβόλιο έχει λάβει και πόσες δόσεις. Ανάλογα δεδομένα θα συλλέγονται για τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού.

Τα τρία πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, επιτρέποντας στους υποψήφιους κατόχους τους να ζητούν αντίγραφο σε χαρτί ή αποθήκευσή του στα κινητά τους τηλέφωνα προς επίδειξη στις αρμόδιες Αρχές. Θα διαθέτουν έναν γραμμικό κώδικα ή παρόμοιο μέσο που θα «διαβάζεται» ψηφιακά και θα περιέχει τις σχετικές πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, όπως είχε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, το πιστοποιητικό είναι διαθέσιμο μέσω gov.gr, για όσους έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν μέχρι να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...