Οι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκαν στην κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα με τα κρούσματα κορονοϊού και ήδη στο τραπέζι είναι ήδη τρία μέτρα, με βάση και το ρεπορτάζ του «OPEN TV». Με την Αττική και την Αχαΐα να είναι στο «κόκκινο», μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Τετάρτη (03/02).
Συγκεκριμένα, ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, που ήδη έχουν ξεπεράσει τις 200 σε ολόκληρη την Ελλάδα φέρνουν όλο και πιο κοντά την εφαρμογή αυστηρών νέων μέτρων, ακόμη και ενός ολικού lockdown τύπου Μαρτίου (παίζει πάντα αυτό το σενάριο) με στόχο να αποτραπεί το τρίτο κύμα κορονοϊού που θα δοκιμάσει σκληρά το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «OPEN TV», οι επιστήμονες, δικαιολογημένα είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς η διασπορά των κρουσμάτων αποτυπώνεται στα περισσότερα κρίσιμα μεγέθη. Χαρακτηριστικό είναι πως τα κρούσματα την περασμένη Πέμπτη ανέρχονταν σε 716 και σήμερα Τετάρτη έφτασαν τα 1.151.
Ο μεγάλος φόβος που επικρατεί αυτή την ώρα είναι να προκληθεί τις επόμενες ημέρες αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, όπου η πληρότητα αυτή τη στιγμή είναι πανελλαδικά στο 40,48%. Ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τους 255 ασθενείς στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης.
Αύξηση διασποράς κορονοϊού
- Πέμπτη (28/1) 716 νέα κρούσματα (σε 34.044 τεστ).
- Τρίτη (2/2) 1.261 νέα κρούσματα (σε 37.591 τεστ).
- Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα από 135 σε 175.
Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία
- Πέμπτη (28/1): 135 ασθενείς
- Τρίτη (2/2): 175 ασθενείς
Τα τρία μέτρα που είναι στο τραπέζι
Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες μέρες, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με βασικό στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις:
1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει
2. Παρεμβάσεις στα σχολεία
3. Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο.
Υπενθυμίζεται ότι σχολεία παραμένουν κλειστά και λόγω κρουσμάτων. Θυμηθείτε πώς λειτουργούν, πλέον, τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με βάση τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 8 Φλεβάρη (έγιναν γνωστά και μέσω της σχετικής ΚΥΑ).
Για την Αθήνα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τα ξημερώματα.
Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων (με βάση, πλέον, και τα λύματα) στην Αττική, το λεκανοπέδιο μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές, μετά και τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 8 Φλεβάρη (ανακοινώθηκαν και μέσω της σχετικής ΚΥΑ), σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Με αύξηση του αύξηση του RT (δείκτης μεταδοτικότητας) στο 1,01.
Την Τετάρτη (03/02) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα, 27 θανάτους σε 24 ώρες και 246 διασωληνωμένους. Στην Αττική εντοπίστηκαν 612 από τις νέες μολύνσεις, 83, στη Θεσσαλονίκη και 82 στην Αχαΐα. Συνολικά 11 περιφερειακές ενότητες (νομοί) καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Τσιόδρας: 8.000 τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα
Σε αυστηρή προειδοποίηση τήρησης των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού και επαγρύπνηση από την Πολιτεία και τους πολίτες, προχώρησε από τη Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας τον κίνδυνο που υπάρχει από τις μεταλλάξεις.
«Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, φορώντας, μάλιστα, διπλή μάσκα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, προειδοποίησε πως τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%.
Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις. «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη) έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε στην περιοχή υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα.
«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών. Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει» τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».
Αναλυτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας
- Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαία,
- Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
- Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
- Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
- Ανατολική Αττική: 62% αύξηση
Τσιόδρας: 7.000-8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι στην Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, ωστόσο, ότι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT αγγίζει το 1,1, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000.
Όσον αφορά σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ τα λύματα είναι πολύ καλύτερα. Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.
Αναφορικά με τις νέες νοσηλείες, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σχετικά με τις ΜΕΘ στην Αττική η πληρότητα είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%.
«Έχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σημερα έχουμε 1562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι άνω των 55 ετών αποτελεί το 75% των νοσηλευομένων», είπε για να προσθέσει: «Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει ένα ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω και τις τελευταίες εβδομάδες ευτυχώς δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό».
«Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος σε άλλο σημείο ανέφερε ότι υπάρχει μία αύξηση κρουσμάτων στη μέση ηλικία, ενώ τόνισε πως όποιος είναι πάνω από 75 ετών έχει 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει και 100 να νοσηλευτεί.
«Οι μεταλλάξεις κινούνται στο 40% στη χώρα μας»
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν τελικώς οι μεταλλάξεις του ιού- οι οποίες κινούνται στο 40% στη χώρα μας- και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ακόμα τελειώσει η πανδημία. « Ο ιός είναι εδώ, ελπίζουμε για λίγους μήνες και θα μας πιέσει και άλλο», σημείωσε και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Αθήνα: «Δυστυχώς έχουμε αύξηση και την παρακολουθούμε έχοντας την αγωνία που έχουν όλοι. Οι αντοχές του κόσμου έχουν εξαντληθεί. Η Αττική συνολικά αυτή τη στιγμή θέλει πραγματικά ιδιαίτερη προσοχή».
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε επίσης πως αν η μετάλλαξη του ιού στην πρωτεΐνη που δεσμεύεται στο αναπνευστικό να τον κάνει πιο φιλικό για τον άνθρωπο και λιγότερο παθογόνο. «Αν έχει όμως ταχύτατη διασπορά θα σου πιέσει αφόρητα το σύστημα», είπε και εκτίμησε πως η επιδημία θα τελειώσει με τα εμβόλια αρκεί αυτά είναι δημόσιο αγαθό.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη σχέση του κορονοϊού και παιδιών. «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», ανέφερε.
Μιλώντας για τεστ είπε ότι πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα ανά μέσο όρο. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα , αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Έκκληση Σύψα για ακαριαία μέτρα – Τα σχολεία δεν είναι άνοσα, η κατάσταση επιδεινώνεται
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1», σχετικά με την πορεία της πανδημίας.
Ο καθηγητής στάθηκε στο γεγονός ότι έρχεται η άνοιξη κάτι που σημαίνει ότι φεύγει ο ιός την άνοιξη, ενώ έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα λέγοντας ότι μας έχουν μείνει μόνο δύο δύσκολοι μήνες και μετά θα βγούμε στο ξέφωτο.
«Έξω ήδη έχουν ανθίσει οι αμυγδαλιές, που σημαίνει ότι έρχεται η άνοιξη, όταν έρχεται η άνοιξη φεύγει ο ιός, φεύγει η επιδημία. Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι εντελώς. Απλώς έχουμε δύο μήνες πολύ δύσκολους. Είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αν αυτούς όλοι μαζί κάνουμε τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε και τους περάσουμε μετά θα βγούμε στο ξέφωτο», ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχετικά με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown ώστε να συγκρατήσουμε την επέλαση του ιού. «Στη φάση που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί αυτή η ισορροπία γιατί στην ουσία ο ιός επελαύνει. Είδα τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πρακτικά είναι σε εκθετική φάση, πρέπει να ληφθούν άμεσα και ακαριαία μέτρα. Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το “κόκκινο» ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, το Λασίθι, η Χαλκίδα, η Ανδραβίδα μπήκαν στο “κόκκινο”. Βλέπω επέλαση του ιού, δεν είναι ώρα να ανοίγουμε», είπε και συνέχισε:
«Άλλο ανησυχητικό σημείο είναι ότι πλέον έχουμε κρούσματα και στα σχολεία. Τα σχολεία έχουν πάψει να είναι άνοσα και προστατευμένα από τον ιό. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως. Αν βάλουμε και το πρόβλημα της μετάλλαξης, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και η οποία φαίνεται έχει διασπαρεί παντού στην ελληνική επικράτεια όλα αυτά συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό τοπίο, το οποίο δεν μας επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για την οικονομία. Προτεραιότητα, νομίζω, στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η δημόσια υγεία και κυρίως να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας».
«Η Αττική, ο κεντρικός τομέας και οι γειτονιές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το κέντρο της Αθήνας ανεβαίνουν εκθετικά, είναι πολύ απότομη η γωνία της καμπύλης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται», τόνισε ο καθηγητής.
Όσο για το αν θα πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες, η αγορά και τα σχολεία, είπε: «Αυτό θα το κουβεντιάσουμε αύριο, μεθαύριο, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να δούμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε αυτήν τη στιγμή σήμερα, ποια θα είναι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δεδομένων, θα προταθούν στην κυβέρνηση τα ανάλογα μέτρα».
Αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολίων σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένα λάθος, δεν υπάρχει τίποτα σωστό. Ακολουθούμε τον ρυθμό της επιδημίας… Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε και να είμαστε μπροστά από την επιδημία».
Για τα εμβόλια είπε: «Είχαμε και πολύ καλά νέα, ένα καινούργιο εμβόλιο, το ρωσικό που προκαλεί καλή αποτελεσματικότητα που θα μπει στον αγώνα ταχύτατα και ενδεχομένως θα πάρει έγκριση και από την ΕΕ. Είχαμε και μια καλή μελέτη που επιβεβαιώνει τα στοιχεία ότι τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, όχι μόνο τη νόσηση. Όλα τα εμβόλια έχουμε μπροστά μας δρόμο για έξοδο, που είναι τα εμβόλια. Αν εμβολιαστούμε δεν θα σταματήσουμε μόνο τη νόσο αλλά και τη μετάδοση του ιού και την επιδημία… Οι συνάδελφοι θα αναθεωρήσουν μετά τα νέα δεδομένα και θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τις επόμενε εβδομάδες, οι αρχικοί ενδοιασμοί θα αρθούν».
Και αστειεύτηκε «δύο μάσκες ίσως είναι λίγο καλύτερα από τη μία, όχι 3-4 γιατί θα πάθουμε ασφυξία».
Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν τα σχολεία τώρα – Θέμα χρόνου να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
«Το βρετανικό στέλεχος είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού», τόνισε, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης (03/02), στην τηλεοπτική εκπομπή «Live News» στο «Mega» και σημείωσε πως «αν μεταδίδεται 50% ταχύτερα και θα μας υποχρεώνει να παίρνουμε αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα που θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Δεν θα έχουμε τα περιθώρια των ημερών που είχαμε μέχρι τώρα».
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1/21 και μετά άφησαν αποτύπωμα, κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ακόμα πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, λέγοντας ξεκάθαρα πως θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα δημοτικά.
«Στο διάστημα από 14/12/20 με 02/01/21 το click away σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας», σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, υποστηρίζοντας έτσι πως αυτές οι κατηγορίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται υγειονομικοί, δεδομένου ότι διαχειριζόμαστε τη μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός νοσοκομείων, όπου αναζητούν αγωνιωδώς τρόπο για να εμβολιαστούν. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω υγειονομικό ο οποίος δεν θα επιδιώξει να εμβολιαστεί σε αυτή τη φάση», κατέληξε.
Πηγή: altsantiri.gr