Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα στην Κύπρο – Διπλό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων στην Τουρκία

Την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο. Υπό πίεση το σύστημα υγείας της χώρας. Ελεγχόμενη η κατάσταση στα κατεχόμενα…Διπλό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων στην Τουρκία.

Πιο αναλυτικά, αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο λαμβάνει από τη Δευτέρα (30/11) η κυπριακή κυβέρνηση. Πρόκειται στην ουσία για επέκταση σε ολόκληρη την Κύπρο των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται εδώ και δύο εβδομάδες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Στα νέα αυστηρά μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας (κέρφιου), από τις εννέα το βράδυ και το κλείσιμο των χώρων εστίασης από τις επτά. Την ίδια ώρα απαγορεύεται η συνάθροιση σε δημόσιους χώρους πέραν των δύο ατόμων, ενώ για τις οικίες ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα 10 άτομα. Ο εκκλησιασμός επιτρέπεται με ανώτατο όριο τα 75 άτομα.

Αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία

Ανακοινώνοντας την αυστηροποίηση των μέτρων o υπουργός Υγείας Κωνσταντίνους Ιωάννου μίλησε για την μεγάλη πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας, αφού μόνο τον Νοέμβριο εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας 26 άτομα, ενώ 22 άνθρωποι έχασαν της ζωή τους. Σημειώνεται ότι όλους τους προηγούμενους μήνες έχασαν την ζωή τους λόγω κορονοϊού 26 άνθρωποι.

Η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών που οδήγησε την κυπριακή κυβέρνηση στην λήψη αυστηρότερων μέτρων, αποτυπώνεται και στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία ξεπερνούν καθημερινά – και για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας – τα 200.

Διψήφια είναι και τα κρούσματα που ανακοινώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Η πραγματοποίηση των λεγόμενων rapid test γίνεται στο πλαίσιο της προσφάτως εφαρμοσθείσας στρατηγικής του υπουργείου Υγείας για συστηματική επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην κατεχομένη Κύπρο φαίνεται να είναι πλήρως ελεγχόμενη με τις «αρχές» να ανακοινώνουν καθημερινά μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Τουρκία: Διπλό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων

Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων από την Covid-19 στην Τουρκία ανέρχεται σε 182, αριθμός ρεκόρ για έκτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Τουρκία κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ 30.103 νέων κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και ασυμπτωματικοί φορείς.

Κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Τουρκία ανακοίνωνε μόνο συμπτωματικά περιστατικά, αλλά από την Τετάρτη ανακοινώνει όλα τα κρούσματα. Όπως έχει ανακοινωθεί, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την επιδημία είναι 13.373.

Ισπανία: «Κομβικό σημείο» για την πορεία της πανδημίας οι αρχές του 2021 λέει ο Σάντσεθ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό στην Ισπανία βελτιώνονται, αλλά κανείς δεν εφησυχάζει. Το εγγύς μέλλον, στον τομέα της υγείας, «φαίνεται περίπλοκο» σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

«Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα περάσουμε σε ένα κρίσιμο στάδιο της πανδημίας που συμπίπτει με την πρώτη φάση των εμβολίων», δήλωσε ο Σάντσεθ από τα κεντρικά γραφεία του PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα) κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης για να παρουσιάσει το σχέδιο με τίτλο «Η Ισπανία που αξίζουμε το 2021-2026».

Για αυτόν τον λόγο, ζήτησε «προφυλάξεις για την υγεία πριν από οτιδήποτε άλλο» αυτά τα Χριστούγεννα, ένα μήνυμα που έρχεται σε αντίθεση με την αισιοδοξία που προέκυψε από την ανακοίνωση του σχεδίου μαζικού εμβολιασμού στην Ισπανία που έχει προγραμματιστεί για το 2021. «Ας παρέχουμε ασφάλεια σε αυτούς θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί αύριο», δήλωσε. «Είμαστε ένα κόμμα που χτίζει γέφυρες, που δεν χτίζει τείχη», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Οι αυτόνομες κοινότητες θέλουν να προστατευτούν από ένα τρίτο κύμα

Η εμμονή για τη «διάσωση των Χριστουγέννων» φαίνεται ότι δεν έχει κανένα νόημα για τις αυτόνομες κοινότητες. Οι περιορισμοί παραμένουν, πέρα από μικρές αποκλίσεις στα μέτρα, αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων στις συναντήσεις στα σπίτια, τον αριθμό των παιδιών, την ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αυτόνομες κοινότητες μοιράζονται μια πολύ παρόμοια στρατηγική, την οποία προσπαθούν να ακολουθήσουν με συνέπεια να επιτευχθεί συναίνεση, έτσι ώστε να μην συμβεί το ίδιο πράγμα όπως το καλοκαίρι, όταν εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα και ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η εκτελεστική εξουσία, οι αυτόνομες κοινότητες και οι επιδημιολόγοι συμμερίζονται ότι, παρά την τωρινή εικόνα στη χώρα, ο κίνδυνος επανεμφάνισης ενός τρίτου κύματος μετά τις διακοπές είναι υψηλός. Εντούτοις λίγοι εισηγούνται ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα, όπως ο συνολικός περιορισμός ή ένα καθολικό απαγορευτικό που θα εμπόδιζε την επανένωση των οικογενειών. Η μοίρα της καμπύλης του Covid-19 είναι επομένως, σε μεγάλο βαθμό, στα χέρια των πολιτών και τις προφυλάξεις που παίρνουν στις συγκεντρώσεις.

Ιταλία: Πτωτική τάση σε κρούσματα και θανάτους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι, στην Ιταλία, παρουσιάζουν μείωση. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 26.323 νέα περιστατικά Covid -19 και έχασαν τη ζωή τους 686 άνθρωποι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 225.940 διαγνωστικά τεστ. Κάθε 100 τεστ, το 11,65% ήταν θετικά, ενώ χθες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12%.

Οι νεκροί, την Παρασκευή (27/11), ήταν 827, με 28.352 κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 54.363 άνθρωποι. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας σήμερα βρίσκονται 3.762 ασθενείς (20 λιγότεροι σε σχέση με χθες), ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 33.299 (385 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο).

Οι περιοχές με περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να είναι η Λομβαρδία (4.615), το Βένετο (3.498), η Καμπανία (2.729) με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (2.172) με κύρια πόλη την Μπολόνια.

Αυστρία: Αισιόδοξα μηνύματα από νέα κρούσματα και ΜΕΘ

«Πριν από την τελευταία εβδομάδα του lockdown, οι νέες λοιμώξεις πέφτουν ξανά για πρώτη φορά και αυτό ισχύει επίσης για τη νοσηλεία και για τους σοβαρά ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και τώρα χρειάζεται μία ιδιαίτερα δυνατή και προσηλωμένη στα μέτρα τελική εβδομάδα», αναφέρει σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, σε σχέση με το δεύτερο «σκληρό lockdown» που ισχύει στην Αυστρία μεταξύ 17ης Νοεμβρίου και 6ης Δεκεμβρίου.

Πλώρη για ρεκόρ μείωσης

«Ας δείξουμε όλοι για άλλη μια φορά ότι μπορούμε να συμβάλουμε δυναμικά, μειώνοντας τις άμεσες επαφές και τηρώντας με συνέπεια την ελάχιστη απόσταση, τους κανονισμούς υγιεινής και όλα τα συγκεκριμένα μέτρα, γιατί πρέπει να πετύχουμε την επόμενη εβδομάδα ένα ρεκόρ στη μείωση των νέων μολύνσεων», τονίζει ο ίδιος.

«Το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου σημειώθηκαν καταστροφικές» 8.241 νέες λοιμώξεις, στο δεύτερο 7.063, στο τρίτο 6.611 και σήμερα, Σάββατο, 4.669 νέες λοιμώξεις, με ένα ρεκόρ 40.205 διενεργημένων τεστ και 7.446 νέων αποθεραπευμένων, ενώ ο αριθμός των τεστ αυξάνεται μαζικά σε όλα τα επίπεδα, και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί συνολικά 3.061.067 τεστ στην Αυστρία.

Υψηλός αριθμός θανάτων

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα μέτρα οδηγούν έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες σε μείωση των νέων λοιμώξεων και μετά από μια ακόμη εβδομάδα σε μείωση των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία και στη συνέχεια μειώνονται επίσης οι θάνατοι, και αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο, γιατί ακόμη και σήμερα, με 132 επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων είναι εξαιρετικά υψηλός και συνολικά έχει φτάσει για πρώτη φορά τους 3.018».

Όπως αναφέρουν τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 4.669 νέες μολύνσεις στη χώρα, 286 λιγότερες από την προηγούμενη ημέρα, και ο αριθμός τους είναι αισθητά χαμηλότερα από τον αριθμό των αποθεραπευμένων, που μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες ανήλθε σε 7.446, ενώ επίσης μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, που το Σάββατο ανέρχονταν σε 61.946 έναντι των 64.855 την Παρασκευή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, Deutsche Welle, Reuters, El País, Vanguardia

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...