Υψηλός συνεχίζει να είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό αλλά και των νεκρών από επιπλοκές του ιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η οποία κάνει λόγο για 612 διασωληνωμένους και 98 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια στιγμή τα νέα κρούσματα του ιού στη χώρα είναι 1.667.
Από αυτά τα 367 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 316 στην Αττική. Υψηλό είναι το φορτίο σε Πιερία με 93 και στην Ημαθία με 79.
Όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 18.000, ενώ έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που είναι πλέον στα 49 έτη.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:
9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
Τέλος, 36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.
4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό:
Στο «κόκκινο» έξι περιφέρειες της χώρες
Στο «κόκκινο» βρίσκονται λόγω κορονοϊού έξι περιφέρειες της χώρας, ακόμα και μετά από τρεις βδομάδες lockdown, με την επιδημιολογική κατάσταση να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.
Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας, η κατάσταση των οποίων συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή (4/12) σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του SARS-CoV-2.
λοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα εντατικοποίηση των ελέγχων στις περιοχές αυτές.
Επιπλέον, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες σειρά rapid test σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων.
Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε την ανάγκη για εντατικοποίηση της ενημέρωσης και ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα στα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη έμπαινε στη γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας, με εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, προκύπτει μεταξύ των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Στο σχετικό διάγραμμα, που αποτυπώνει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης, παρατηρείται πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες – από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου – έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις πιο προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου.
«Πολύ εύκολα η τάση μπορεί να γίνει ξανά εκθετικά αυξητική»
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Έχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό.
Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας την κρισιμότητα των δεδομένων.
Πηγή: altsantiri.gr